Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: zasilanie F100

Domyślnie zasilanie F100

Krótkie pytanko do praktyków
    Czy z f100 można używać zwykłych akumulatorków. Wstyd się przyznać ale trochę bezmyslnie "wsadzałem ' zwykłe baterie alkaliczne. Dziś dostałem grip i niechcący zjrzałem do instrukcji , a potem do instrukcji aparatu i nic tam nie znalazłem na temat aku. Stoi tylko o bateriach litowych i alkalicznych (choć może coś przeoczyłem). Dzwoniłem nawet do serwisu Nikon Polska i pan powiedział, że owszem ale ton jakim to mówił nie wskazywał na to, że wie co mówi .
    Zatem czy ktoś tego używa?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie

skoro można litowe i alkalicznie to i można akumulatorki

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfx
    skoro można litowe i alkalicznie to i można akumulatorki
    Niekoniecznie. Akumulatorki maja inne napiecie i inną charakterystykę.Wcale nie musza dobrze funkcjonować w F100.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

No właśnie. Niepokoi mnie ta różnica w napięciach.

Domyślnie

Można spokojnie , opcjonalnie jest koszyk MN-15 z akumulatorem NI-MH , więc pojedyńcze na pewno mu nie zaszkodzą najwyżej z 5 kl pociągnie max 4
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz
    Można spokojnie , opcjonalnie jest koszyk MN-15 z akumulatorem NI-MH , więc pojedyńcze na pewno mu nie zaszkodzą najwyżej z 5 kl pociągnie max 4
    Akumulator NI-MH o ktorym piszesz to zupelnie co innego niz akumulatorki podobne do baterii R6. Nie jest to kwestia zaszkodzenia aparatowi (chociaz kto wie - niższe napięcie rownież bywa szkodliwe), ale prawidlowosci jego działania - szczegolnie układow pomiarowych - przy niedopasowaniu napięcia i charakterystyk napieciowych ogniw układy te mogą funkcjonować nieprawidłowo.

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Panowie! Czy ktoś używa i czy robi to bezboleśnie dla sprzętu?
    NIKON forever

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja używam ale na F70 z batterypackiem...z tym, ze aqu mają trochę mniejszą wydajność...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Oszczędny w słowach
    Miasto
    płn-zach

Domyślnie

Spoko. Już jakiś czas (pare latek) używam NI-MH, nie zuważyłem by efsetce to przeszkadzało. ODWAGI
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów