Witam! Problem polega na tym, że spadł mi owy obiektyw na ziemie. Przestał działać zoom bo było wgniecenie. Oddałem go do serwisu na Czapskich i tam mi naprawili ten zoom. Ale wtedy zauważyłem inną usterkę, mianowicie: im bardziej przysłona otwarta tym bardziej jest to widoczne. W centrum ostre a im bliżej boków tym bardziej się zlewa. Oddałem go 2 raz na Czapskich i tam panowie zauważyli, że tylna soczewka ciut odstaje (jakby wypadła) Podobno ustawili ją, ale niestety problem nie zniknął. Co prawda wada się trochę zmniejszyła, ale wciąż jest. Panowie powiedzieli, ze to wszystko co mogą z nim zrobić i polecili próbę wysłania sprzętu do berlina. i teraz moje pytanie: Czy ktoś z was już coś takiego miał lub się z tym spotkał no i czy udało się to jakoś rozwiązać i za ile i gdzie. (wiem, to kilka pytań ) ale nie ukrywam, ze nie uśmiecha mi się kupno nowego obiektywu :/

(jeśli potrzeba to mogę podesłać zdjęcia przed i po docisnieciu tej soczewki oraz zdjecie wykonane sprawnym obiektywem bo akurat znajomy ma taki sam)