Close

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 113

Domyślnie 70-200 VR a 85/1.4

Witam.
    Mam pytanko do użytkowników tych szkieł.
    Zastanawiam się nad kupnem jednego z nich.
    Znam wady i zalety każdego (typu waga, jedna ogniskowa itp).
    85/1.4 - posiada światło, ładne odizolowanie postaci od tła itp
    70-200/2.8 VR - posiada mniej światła ale za to ma VR.
    I tu mam właśnie problem. 70-200 jest bardziej uniwersalna pod względem ogniskowych ale za to ciemniejsza.
    Chodzi mi głównie o zdjęcia portretowe, w kościele itp.
    Do jakiego czasu można zejść w VR aby zdjęcie było jest ostre ?
    Bo może zamiast tego 1.4 można wykorzystać wbudowany VR. I w ten oto sposób mieć bardziej uniwersalne szkło.?
    Poprawcie mnie jeśli źle myślę.

Domyślnie

przecież to nie to samo, zalety 1,4 to głównie możliwość mniejszej GO, której najlepszy VR nie wyczaruje, co do skuteczności VR to jest taki sobie, zyskasz max 2 EV, ale odczujesz to tylko przy statycznych obiektach.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

A bierzesz pod uwagę fakt że żadna stabilizacja obrazu nie zastąpi Ci jasnego obiektywu jeśli fotografowana osoba się rusza?
    Z f/1.4 moim zdaniem nawalczysz więcej pomimo braku vr bo pracujesz na stosunkowo krótkich czasach, na 2.8 ze stabilizacją i długich czasach ludzie zaczną Ci się rozjeżdżać - chyba że masz puszkę z odpowiednio dużym zapasem iso, wtedy uniwersalność 70-200 przemawia na jego korzyść.
    Odpowiadając częściowo na twoje pytanie:
    VRI wg. danych producenta daje 3EV, VRII wg testów na optycznych ok 3,7EV, przysłona 1.4 w stosunku do 2.8 ok 2EV - jak do sie przekłada na czasy możesz sprawdzić sam.

Domyślnie

pisząc 2EV miałem na myśli własne doświadczenia z tym obiektywem a nie dane producenta

Domyślnie

No więc można przyjąć że skuteczna granica działania VR jest podobna jak różnica w jasności. W jednym wypadku mamy ryzyko poruszenia ludzi w drugim b. małą GO i nieco niższą rozdzielczość.
    Do tego dodaj plusy i minusy na korzyść uniwersalności, wagi szkła, ceny i tego czego sam oczekujesz i podejmij decyzję.

Domyślnie

Nie bądźcie już tak jednostronni odnośnie 85tki. Stanę troszkę w obronie zoom-a. N 70-200mm i stabilizacja utrzymasz ok 1/30 na 200mm. Poza tym AF-S precyzyjniejszy. Gdzieś kiedyś na forum widziałem ładne porównanie jakości na 2.8 w/w obiektywów i 105mm micro (nota bene wygrywał 70-200mm). Wybór miedzy tymi dwoma szkłami powinien być dla użytkownika świadomy. Różnice są wyraźne, więc albo to albo tamto Oba to obiektywy wybitne (w dodatku z pazurem).
    Pozdrawiam. Martini
    NIKON-owska pucha z dodatkami

Domyślnie

Weź jeszcze pod uwage, za cene zooma masz 85 1.4 starszą
    i 180 2.8, tylko pytanie czy che ci sie zmieniać szkła
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Nowy 85mm już też jest na AF-s - ciekawe jak z szybkością ostrzenia, bo stary 85 na D300 demonem nie był (za słaby silnik w body? ).
    Ale wydaje mi się ze szkiełka na śrubokręt (doświadczenia na podstawie starej 50mm 1.4 vs 50mm afs ) może nie radzą sobie tak w trybie ciągłym, to trzeba przyznać ale w pojedynczym trafiają równie pewnie - nie wiem czy nie pewniej jak af-s.
    Oczywiście nie mówię tego dlatego żeby bronić 85, tak jak mówisz to musi być w pełni świadomy wybór.

Domyślnie

Osobiście jakbym miał do wyboru jedno z tych dwóch szkieł, pod kątem portretów i ew kościół to zdecydowanie 85. Tego obrazka nic nie podrobi... zupełnie inne odczucia - przestrzenność, trójwymiarowość z tej kombinacji ogniskowej i przysłony nie podrobi żaden zoom z takim światłem. Dla mnie 70-200 jest w portrecie troszkę nudny (chociaż to zależy jakie portrety chce się robić).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Martini30 Zobacz posta
    N 70-200mm i stabilizacja utrzymasz ok 1/30 na 200mm.
    piszesz to jako użytkownik czy teoretyk, N70-200 VR I na 1/30 i 200 mm będziesz miał 99% poruszonych zdjęć, może z nowszą wesją VRII z tym czasem coś by ci wyszło.

Dla mnie największą zaletą 70-200 jest jego masakryczna wręcz ostrość, największe wady to praca pod światło i minimalna odległość ostrzenia (ale tylko w porównaniu do stałek, bo in ne zoomy o tym zakresie też nie mają lepiej). Obrazek z niego jest wspaniały, kolory, kontrast, ostrość.
    Ostatnio edytowane przez robsonzbydzi ; 18-01-2011 o 11:43

Strona 1 z 12 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów