Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: VW Haldex

Domyślnie VW Haldex

Wrzucam tutaj, później proszę moderatora o przesunięcia do pogaduch o samochodach.

Czy jeździ/jeździł ktoś VW 4X4 i jak to się spisuje w lekkim terenie. Oczywiście permanentny byłby lepszy, ale samochód nie jest dla mnie. Ciekawi mnie ten Haldex, a raczej niepokoi.

pozdrawiam
    Jurgen

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

A jakie auto? Bo niekażdy wie, że w niektórych VW jest Torsen, czyli stały 4x4.
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Domyślnie

Jeżdżę 4x4 Passatem CC Spisuje się fajnie Na śniegu polecam

Co Cię w nim niepokoi. Ze strony technicznej też znam problem, to mogę odpowiedzieć, tylko sprecyzuj pytanie. Do serwisu nie przyjeżdża dużo aut, które mają z tym problemy. Dużo częściej DSG i wiązka pompowtrysków.
    Ostatnio edytowane przez velaskez ; 17-01-2011 o 16:50
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Chodzi o Tiguana dla mojej rodzicielki. Z tego co wiem jest tam montowany Haldex a nie Torsen. NIby to samo a jednak nie. No i te systemy elektroniczne do jazdy terenowej jakoś mnie nie przekonują. Nie chodzi mi o 100% blokady mostów i inne siermiężne i skuteczne rozwiązania.
    Obrazowo-czy taki Tiguan da radę pojechać za Grand Vitarą (bez reduktora i blokad), oczywiście na tych samych oponach

błocko vs Haldex ????

Domyślnie

Torsen i Haldex to nie to samo. To wręcz zupełnie co innego. W każdym razie jeżeli chodzi o sposób działania.

Domyślnie

A czy przez przypadek Haldex=quatro w audi? Bo coś kojarzę z forum że ludzie piszą o wymianach oleju itp.
    Jeśli tak to chyba nie trzeba lepszej rekomendacji.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mac.serafin Zobacz posta
    A czy przez przypadek Haldex=quatro w audi?
    Stanowczo i zdecydowanie NIE
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Torsen był stosowany a autach ze wzdłużnym silnikiem, haldex z poprzecznym. Do terenu to raczej średnio, napęd ten ma problem z przekazaniem max. momentu na koło z największą przyczepnością, chyba, że coś tam poprawili. Za to przy ruszaniu/śniegu jest bardzo pomocny. Może być nieobliczalny w zakrętach- nigdy do końca nie wiadomo kiedy się dołączy i może przejść z poślizgu podsterownego w nadsterowny.

Domyślnie

Za Grand Vitarą na reduktorze pojedzie tylko traktor.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów