Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Smile Prosze o doradzenie

Noszę się z zamiarem kupna body Nikona D7000, to byłaby moja druga cyfrówka, pierwszą była Sony Alfa 100, która po trzech latach trzeba przyznać intensywnego użytkowania się lekko rozpadła... Jeszcze wcześniej fotografowałem analogową Minoltą. Problem w tym, że niekoniecznie chciałbym kupować Nikona D7000 w zestawie z obiektywem kitowym, a na lepszy (m.in. jaśniejszy) obiektyw np. Nikkor 17-55 f. 2.8 mnie raczej w chwili obecnej nie stać. Czy ktoś doradzić może mi jakąś opcję, jakie dobrać pierwsze szkło, szkła tak, żeby wydać mniej a jednocześnie wykorzystać atuty tej cyfrowej lustrzanki?

Domyślnie

Tamron 17-50 lub Sigma 17-50 Oba F2,8. To jest jedyna alternatywa dla Nikona 17-55
    Nikon FX

Domyślnie

Tu wszyscy proszą o doradzenie, prosimy dawać sensowny znaczący temat.

Dlaczego nie D90 jak budżet limitowany?
    Zamiast kita np. Sigma 18-50/2.8, Tamron 17-50/2.8, są zwolennicy tego i tego.
    Jaki rodzaj fotografii kol. uprawia?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

hymmm ja moze troche dziwnie doradze ale wydaje mi sie że lepiej biorac pod uwagę obecna cene samego body d7000 i doliczając jeszcze szklo kitowe to suma nie mala. ja bym wolal d90 i do tego używkę nikorra 17-55 2.8

Edit
    O body mowilem nowym.
    System "C"

Domyślnie

Podstawowe pytanie to jakie zdjęcia wykonujesz... na szybko, możesz zawsze kupić D90 jeśli chcesz wejść w Nikona, lub 550D lub 60D jeżeli pasuje ci Canon, zdjęcia wszystkimi puszkami wykonasz zbliżone jakościowo... za zaoszczędzone pieniądze kupisz Tamrona 17-50 2.8 ale to tak na szybko.
    Moja prywatna strona: http://shox.pl

Domyślnie

przede wszystkim fotografuję ludzkość chciałbym robić wiele zdjęć sytuacyjnych, naturalnych (niekoniecznie pozowanych) portretów, w nie za dobrym świetle, stąd myślę o bardzo sprawnym body i jasnym szkle

Domyślnie

to oczywiscie nie wszystko co fotografuję, kręci mnie fotografia reportażowa i architektura, lubię włuczyć się z aparatem wąskimi uliczkami, po podwórkach i starych cmentarzach

Domyślnie

oczywiście miałem na myśli włóczenie się

Domyślnie

Reportaz, architektura, portret - szerokie spektrum zainteresowan jak na tylko jeden obiektyw, ale optowalbym za D90 + Sigma 17-50/2.8 OS.

Domyślnie

Z czasem oczywiscie pokusiłbym sie o kolejne zakresy jasnych obiektywów, no i coś ze stałą ogniskową, ale to na poczatek ... Jęsli dobrze Ciebie rozumiem, to nie polecasz adekwatnego Tamrona? Sigma wg Ciebie lepsza. I wolałbys na moim miejscu zrezygnowac z nowszego (i raczej lepszego) body na rzecz lepszego szkła?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów