mówicie o ramce FH-869S? Ta występuje jako dołączana do skanera, czy ta ma szybke, czy jest pusta. Mam opcję przygarnięcia porzuconego coolscana 9000, ale bez ramek
Szukaj
mówicie o ramce FH-869S? Ta występuje jako dołączana do skanera, czy ta ma szybke, czy jest pusta. Mam opcję przygarnięcia porzuconego coolscana 9000, ale bez ramek
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Nie, mowa o FH-869G - ramka do filmów 120/220 z szybą (w 50%) antynewtonowską.
FH-869S jest praktycznie bezużyteczna i tylko doprowadza człowieka do qrvii.
Zdjęcia poglądowe w necie są na tyle słabe, że nie widać czy jest dziura, czy szybka. Ro zumiem, że FH-869S - gówno, FH-869G - szybka
Ostatnio edytowane przez doktor ; 26-01-2011 o 01:18
Bez przesadyzmu, zanim kupilem wersje z szyba skanowalem ta standardowa, owszem nie jest idealna ale jest lepsza moim skromnym od ramki w Epsonach i jest jako tako uzywalna. Ale dla najlepszych efektow polecam wersje z szybka. Gdzies mi sie placze, az zerkne na nia jeszcze raz czy dobrze ja zapamietalem
Znalazlem, dobrze pamietalem ze ma naciaganie filmu![]()
Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 26-01-2011 o 01:36
No to jeszcze pytanie praktyczne. Do 135 stripów 6 klatkowych lepsza oryginalna ramka czy tasma klejąca na szybie w ramce do średniego formatu
Fajnie tylko, że ta z szybką kosztuje ponad 1000 zeta, w usa 750![]()
Nie ma co porownywac wersji z szybka do wersji bez, ale wersja bez jest lepsza niz w Epsonach, a w Epsonach jest kiepawa ale jakos tam uzywalna
I ramka do 135 jest rewelacyjna, jak by nie byl zwiniety film, wyprostujeI przyklejanie tasma Ci nic nie da, Nikon nie skanuje calej powierzchni tylko rozpoznaje ramke i dzieli na klatki - w przypadku tej z szybka masz wybor od 6x4,5 do 6x9
![]()
A ile statystycznie zajmuje niebo na zdjęciach wykonanych na filmie średnioformatowym?
Owszem, zarówno ramki standardowej jak i Epsonów da się używać do skanowania 120-tek, tylko jest to zabawa dla osób lubujących się w wyzwaniach w rodzaju czerpania wody widelcem... W ramce z szybką po prostu zakłada się film, skanuje (i ew. wychodzą newtony).
Skontaktuj się z nami