Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

jak ci już pisałem w innym temacie - nie dojdziesz do ładu z kolorem (WB) o ile będziesz tak mieszał lampy jak robisz to teraz. Praca na RAW nic nie da, bo nie wyeliminuje przyczyny - różnej temp barwowej żródeł światła.
    Tak możesz działac w fotografii czarno-białej.
    Swiatło ci pada na obiektyw - zwróć na to uwagę, zasłoń to.

Dodanie halogenu po drugiej stronie zmniejszy ci cienie - ale po co? Uzyskanu efekt bezcieniowy będzie mniej ciekawy - przekonasz się. Światło powinno mieć kierunek, inaczej to co fotografujesz wychodzi płasko.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

wydawało mi sie, ze jak przeswietle tło to łatwiej wyciąć tło i ewentualnie nałożyć inne...?
    Nikon d70s, 18-70, 70-300, Zenitar 16mm., 50 1.4

Domyślnie

tak, choć problem z krawędzią obiektu będzie. Odpowiednio trzeba wtopić w to inne tło na iles tam pikseli. Ciekwa jestem tez jak zaznaczysz obiekt gdy ma takie miękkie krawędzie. Wątpię byś zmontował to zdjęcie na innym tle tak by nie szło tego zauwazyć.

Obojetne że lampami świecisz na tło a nie na osobę to i tak zafałszowują ci balans bieli na osobie!!!
    Światło błyskowe odbija się od tła i całego studia i bierze też udział w naświetleniu osoby. Nie poradzisz na to żadnym WB pre ani RAW.
    Rób zdjęcia czarno białe, jeśli uparłeś sie na kolor - tylko halogeny, albo tylko błysk.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    wiem po co wali się tło lampą, ale nie rozumiem na kiego grzyba w tym momencie skoro i tak wyciąłeś to białe tlo i wstawiłeś PSowy gradient (w dodatku z obrzydliwą flarą, której nie znoszę w PSie)
    zeby je przeswietlic - wtedy ładnie sie wycina nawet różdżką...

Domyślnie

Zakładam, że tło miałeś jednolite - wówczas różdżka i tak dobrze działa nawet bez prześwietlania, poza tym lepiej uzyć np narzędzia extrude lub aplikacji w stylu Corel KnockOut lub Fluid Mask - wówczas nie ma problemu z takimi elemetami jak włosy itd, które nawet różdżką się bardzo parszywie wycina. Obie aplikacje są (albo były ) dostępne w wersji TRIAL, wiec można się z nimi zapoznać. W Corel PP jego KnockOut (trochę ograniczony) jest już w samym edytorze.

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

na pewno miał dużą gradację na tle, dlatego chce przpalać. Ale to rodzi inne problemy, o których nie zdaje sobie sprawę - własnie fałszowanie temperatury barwowej i nieostra krawędź obiektu, przez co wycinanie i wklejanie jest utrudnione.
    CSC - zrób nastepne zdjęcia tak jak ci radzimy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    wiem po co wali się tło lampą, ale nie rozumiem na kiego grzyba w tym momencie skoro i tak wyciąłeś to białe tlo i wstawiłeś PSowy gradient (w dodatku z obrzydliwą flarą, której nie znoszę w PSie)
    zeby łatiej było wyciac w psie różdżką albo zostawić ,,snieznobiałe"

Domyślnie

zeby latwiej było wyciac
    flara to kwestia gustu

Domyślnie

rozumiem, wiem, że dlatego. Tylko czy przeczytałeś to co napisałem w kilku poprzednich moich postach?
    To co zrobiłes ma jeden plus i kilka minusów niestety. Napisałem jakie wcześniej.

Domyślnie

sztucznie to wygląda, ot co....

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów