Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Łyso mi...

Domyślnie

Elegancko jest, kolorki fajne.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Moim zdaniem chmury nie były aż tak ciekawe, aby poświęcać im tyle miejsca w kadrze, tym bardziej że nie korespondują za bardzo z tematem.

Trzeba jednak zauważyć, że przyjemnie się patrzy, bo widok ładny

EDIT: A nieostro jest, bo pewnie ostrość ustawiona na nieskończoność i pewnie przysłona niewielka. W takich warunkach, to lepiej statyw, f/22 i hiperfokalna
    Ostatnio edytowane przez Kartofelinder ; 15-01-2011 o 19:40

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Moim zdaniem chmury nie były aż tak ciekawe, aby poświęcać im tyle miejsca w kadrze, tym bardziej że nie korespondują za bardzo z tematem.

EDIT: A nieostro jest, bo pewnie ostrość ustawiona na nieskończoność i pewnie przysłona niewielka. W takich warunkach, to lepiej statyw, f/22 i hiperfokalna
    Dawniej stosowałem takie ustawienia w podobnym terenie i różnie bywało. Nie wiem czy to wina mojego sprzętu, moja, czy czegoś jeszcze ale kiepsko wychodziły głównie drzewa (te w oddaleniu), które załapywały się w kadr. Te miejsca na zdjęciu wyglądały jak doklejone z tel. komórkowego. W Tatrach jest specyficzne światło, dość trudne do ogarnięcia w porach innych niż wczesny poranek lub późne popołudnie. He he... odnośnie chmur i szeroko rozumianego nieba na zdjęciach górskich jestem chyba jednym z najbardziej zagorzałych przeciwników na tym forum jego nadmiernego eksponowania. Zwykle przycinam tuż nad graniami. Tym razem jednak, takie uzupełnienie tego widoczku wydało mi się uzasadnione. Mz brakuje z pewnością dołu ale niestety straszne trawska tam rosły... Ten motyw mam też skadrowany wg Twoich wskazówek. Jak mi coś wyjdzie z Nefa, to się "pochwalę"... Pozdrawiam i dzięki za uwagi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nothing Zobacz posta
    Dawniej stosowałem takie ustawienia w podobnym terenie i różnie bywało. Nie wiem czy to wina mojego sprzętu, moja, czy czegoś jeszcze ale kiepsko wychodziły głównie drzewa (te w oddaleniu), które załapywały się w kadr. Te miejsca na zdjęciu wyglądały jak doklejone z tel. komórkowego. W Tatrach jest specyficzne światło, dość trudne do ogarnięcia w porach innych niż wczesny poranek lub późne popołudnie. He he... odnośnie chmur i szeroko rozumianego nieba na zdjęciach górskich jestem chyba jednym z najbardziej zagorzałych przeciwników na tym forum jego nadmiernego eksponowania. Zwykle przycinam tuż nad graniami. Tym razem jednak, takie uzupełnienie tego widoczku wydało mi się uzasadnione. Mz brakuje z pewnością dołu ale niestety straszne trawska tam rosły... Ten motyw mam też skadrowany wg Twoich wskazówek. Jak mi coś wyjdzie z Nefa, to się "pochwalę"... Pozdrawiam i dzięki za uwagi.
    Chmury na tego typu zdjęciu mogą być interesujące. Tutaj jednak, gdzie linia gór jest pofalowana, ich idealnie pozioma linia wprowadza napięcie do kompozycji. Czy uzasadnione? Moim zdaniem nie bardzo.

Nie zrozum mnie źle. Zdjęcie jest bardzo ładne, ale staram się znaleźć dziurę w całym, bo od gadania, że jest super raczej nikomu nie przybyło

Podrzuć może dane z exif'a jeśli możesz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    .... bo od gadania, że jest super raczej nikomu nie przybyło

Podrzuć może dane z exif'a jeśli możesz.
    W pełni się z tym zgadzam.

Nikon D80
    2010/11/06 11:43:08.5
    Compressed RAW (12-bit)
    Image Size: Large (3872 x 2592)
    Color
    Lens: 18-135mm F/3.5-5.6 G
    Focal Length: 48mm
    Exposure Mode: Manual
    Metering Mode: Center-Weighted
    1/320 sec - F/5
    Exposure Comp.: 0 EV
    Sensitivity: ISO 160
    Optimize Image: Normal
    White Balance: Color Temp. (5900 K)
    AF Mode: AF-A
    Flash Sync Mode: Not Attached
    Color Mode: Mode Ia (sRGB)
    Tone Comp.: Auto
    Hue Adjustment: 0°
    Saturation: Auto
    Sharpening: Auto
    Image Comment:
    Long Exposure NR: Off
    High ISO NR: Off

Domyślnie

W kwestii ostrości, to pewnie f/5 mogło być właśnie problemem, bo punkt af wypadł prawdopodobnie gdzieś na dalszym planie. Ja osobiście maniakiem żyletkowej ostrości nie jestem i uważam, że pod tym względem niczego tej fotografii nie brakuje. Ale skoro już ktoś temat podjął... Polecam mniejszą dziurę następnym razem.
    Ostatnio edytowane przez Kartofelinder ; 15-01-2011 o 22:27

Domyślnie

ale f22 przy mikroobrazku to chyba jednak przesada

Domyślnie

Może tak. Kiedyś o tym przeczytałem i od tej pory z powodzeniem stosowałem. Z pewnością jednak f/5 to drugi biegun

Domyślnie

Do f/22 w Tatrach raczej nie wrócę ale przymknąć więcej spróbujemy...

Domyślnie

Proponuję ograniczyć się raczej do max f11

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów