Szukaj
Aaa jeszcze mie się przypomniało. Załadowałem w grip czarne Eneloopy XX w body oczywiście oryginalny aku w pełni naładowany. Ustawiłem pierwszeństwo poboru energii z gripa i poszedłem na piknik lotniczy. Walnąłem kilkaset zdjęć, wyświetlacza nie oszczędzałem, dużo przeglądałem i kasowałem, nakręciłem kilka minut filmu na LV a na górnym wyświetlaczu nawet jedna kreska z baterii nie zniknęła. Zaglądam w informacje o zasilaniu a tam EN-EL15 57%Czytałem też na niemieckim forum, że komuś grip nieoryginalny rozładowywał aku w body, choć miał wybrany priorytet na grip. Zobaczę co się stanie jak rozładuje się do końca aku. Mam nadzieję, że będzie pobierał energię z eneloopów.
Teraz mam priorytet na grip, chociaz nie mam narazie okazji na uzywanie aparatu ciekawe czy jak polezy troche to cos ubędzie z oryginalny aku. dam znac.
D7000 35 f1.8, 50 f1.4, 55-200, SB-900
Dzisiaj dotarł do mnie grip Phottix![]()
Przy rozpakowywaniu paczki byłem podjarany jak mały królik...no i muszę przyznać, że nie zawiodłem się. Za 1/4 ceny oryginału otrzymałem w pełni wartościowy i superfunkcjonalny zamiennik. Bardzo przyjemna w dotyku, lepka guma, dobrej jakości plastik. Pokrętła chodzą tak jak powinny, może z bardziej "plastikowym" przytarciem, tak jak pisali inni forumowicze, ale mnie to nie przeszkadza. Faktycznie krzyżak nie pozwala na ukośne przeskakiwanie po punktach af ale to też mi nie przeszkadza, bo całkiem szybko można sobie poradzić przesuwając punkt po prostych. Póki co nie zauważyłem, żeby sam pobierał energię z aku. Aparat nareszcie dobrze leży w dłoniGrip jest bardzo dobrze wyprofilowany. Mam S5pro z oryginalnym gripem nikona mb-d200 i niewygodnie mi się go trzyma, bo jest pękaty a nie mam łapy jak goryl
D7k z gripem leży w mojej dłoni idealnie
![]()
Póki co nie znajduję większych wad gripa, jak za tą cenę, to jestem mega kontent
Jednak jest jeden fail...mam tak samo jak u Mariusza, pokrętło przednie działa identycznie jak to w korpusie ale tylne niestety odwrotnie...trochę to irytujące ale może to jakoś przeżyję...
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-03-2012 o 15:13
U mnie na szczęście pokrętła oba śmigają w dobrym kierunku.
D7000 i parę słoików
Forza Motorsport...
W dniu wczorajszym zakupiłem zamiennik MB-D11 firmy Phottix. Nie jestem z niego w zadowolony. Po pierwsze tylne pokrętło obraca się odwrotnie niż w oryginale. Po drugie co chwile traci kontakt z body i wykazuje brak zasilania- ikona rozładowane akumulatorki AA/akumulator. Po włożeniu oryginalnego akumulatora grip zadziałał, ale po wymianie koszyczków i ponownym włożeniu koszyczka z oryginalnym aku już go nie widzi tylko pokazuje rozładowany akumulator.
U mnie problemów z zasilaniem nie ma. Wszystko działa okej. Sprawdziłem i z aku-paluszkami i z aku nikona, działa bez zarzutu. Nie rozładowuje mi aku w gripie i nie ma problemów z łącznością gripa z body. Jedyny mankament to właśnie jedno odwrotne pokrętło.
Z tego co czytam, to wygląda na to, że każdy typ gripa ma jakiś problem...Chyba najlepiej wypadają te najtańsze z B2H i troszkę ale tylko troszkę, biję się z myślami, że mogłem sobie takiego kupić za połowę ceny phottixaTak czy siak, w porównaniu do ceny oryginału i tak nie ma porównania, więc całokształtowo zadowolon jestem i nie mam zamiaru się więcej przejmować, czego i Wam życzę - amen
![]()
Miałem to samo z gripem Meike. Grip dobrze wykonany ale nie działał poprawnie. Odesłałem i czekam na nowy. Zobaczymy czy będzie ok. W meike krzyżak jest osmiokierunkowy więc tak jak w oryginale. Pokrętła chodzą tak jak w oryginale. Oryginał jest masywniejszy i perfekcyjnie wykonany ale za to guma jest taka sobie, bardziej śliska. W Meike jest lepsza i jak by dzięki temu lepiej się trzymało. Gdyby oryginał kosztował 500, 600zł to bym wolał chyba dozbierać do niego. Mam nadzieję że z następnym Meike będzie wszystko ok. Jak za tą cenę jest świetnie wykonany.... tylko żeby działał.
rattler możesz powiedzieć gdzie kupiłeś swój grip. Ponieważ swojego Phottixa oddaje do sklepu i chcę kupić gripe Meike, a z twojej wypowiedzi wnioskuje, że grip jest OK i pokrętła chodzą tak jak powinny.
No to ja już zgłupiałem! Czy ktoś może na 100% potwierdzić jak to jest z pokrętłami w tych zamiennikach? Raz czytam, że z Meike jest fail, a Phottix OK, a innym razem znów, że Meike jest OK. O co chodzi? Jak tak dalej pójdzie, to w końcu szarpnę się na oryginał... zaboli, ale zero "niespodzianek".
D7k+D70|MB-D11|N35/1.8|N50/1.8|N105/2.8VR|N18-70|N24-120VR|S70-300 APO|SB-800|RingFlash DRF-14|S600R|Lowepro & drobiazgi...
Skontaktuj się z nami