Szukaj
D4, T15-30/2.8 VC, T24-70/2.8 VC, Σ50/1.4 A, N70-200/2.8 VRII, TC-14E II, SB-910
You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain
Czy ktoś wie co się dzieje z gripami MB-D11 od Meike? szukam na allegro - nie ma... szukam w sklepach foto, w internecie - nie ma... Został Newell, Aputure, Pixel i trochę bezfirmowego dziadostwa. Czy ktoś wie gdzie jeszcze można kupić grip od meike? widziałem kilka różnych gripów do d7000 i ten meike wygląda chyba najlepiej (zresztą w ogóle produkty meike robią bardzo dobre wrażenie wśród zamienników...) ale nigdzie nie mogę go znaleźć.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozwolę sobie jeszcze raz zacytować kolegę i napisać kilka słów o gripie Aputute jako że mój poprzedni post przeszedł bez echa a dziś dotarł do mnie mój grip. Być może komuś zainteresowanemu nabyciem tego zamiennika się to podsumowanie przyda. Mianowicie, grip na pierwszy rzut oka nie wygląda na nieoryginalny zamiennik - gumy i plastiki wizualnie imitują oryginał w 100%. Kiedy jednak weźmiemy go w dłonie okazuje się ze to nie to samo co materiały na korpusie. Ogólnie jakościowo ten grip wypada w moim odczuciu rewelacyjnie jeśli porównać stosunek jakości do ceny dużo droższego oryginału.
Spust migawki bardzo przyjemny, praktycznie bez różnicy z korpusem. Kółka chodzą w tą samą stronę co w korpusie, krzyżak natomiast nie łapie skosów, jest jednak dość delikatny i być może to tylko wina mojej niedelikatności że pola AF nie skaczą po skosie. Jedyny problem który w moim gripie zaobserwowałem to fakt że przy użyciu baterii NiMH korpus nie widzi go jako dodatkowe źródło mimo wyszczególnienia akumulatorków NiMH w ustawieniach zasilania MB-D11. Dziwne, aczkolwiek do gripa planuję dokupić dodatkowy akumulator. Obecnie oryginalny akumulatorek z D7000 jest w gripie a gdy nabędę drugą sztukę oryginał wróci do korpusu.
D4, T15-30/2.8 VC, T24-70/2.8 VC, Σ50/1.4 A, N70-200/2.8 VRII, TC-14E II, SB-910
You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain
Ja mam grip Phottix, ogólnie jest ok - kółka chodzą w tą samą stronę co w body. U mnie skosy joy'a co dziwne są tylko w dółnie przeszkadza mi to jednak bardzo, bo sam krzyżak sprawia wrażenie bardzo delikatnego i rzadko go używam.
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Po 3 tygodniach poszukiwań gripa do mojego D7000 w końcu się udało. W tym czasie w różnych sklepach podczepiałem do aparatu gripy Pixel Vertax, Aputure, Meike i oryginalny Nikon MB-D11. Kupiłem meike!
Szczerze mówiąc nie rozumiem dlaczego aputure i Pixel są droższe, z moich porównań wynika, że prezentują podobną jakość, ale nie była ona dla mnie zadowalająca - plastik taki sobie, w pixelu przednie pokrętło było za bardzo schowane i czasem ciężko się przełączało, a w aputure nie działał krzyżak. Co więcej oba były skandalicznie niedopasowane (po lewej stronie body grip był jakby za długi i zbyt zaokrąglony przez co wkurzająco wystawał.
Następnie udało mi się dorwać grip Meike i muszę potwierdzić wszystkie pozytywne opinie na jego temat - plastik jest plastikiem, ale o wiele przyjemniejszym i lepiej spasowanym, niż w droższych gripach konkurencji. Czuć różnicę między nim a oryginałem ale tylko, gdy się w niego "postuka" - wizualnie i dotykowo właściwie nie odbiega od oryginału. Pokrętła działają w dobrą stronę, są dobrze ułożone i chodzą z właściwym oporem (bardzo podobnie jak w body!) Także przełącznik AF działa we wszystkich kierunkach, działa bardzo płynnie i szczerze mówiąc dzięki konstrukcji joystickowej dla mnie jest wygodniejszy niż w body. Kolejnym genialnym elementem są gumy, które różnią się delikatnie od tych w body, ale moim zdaniem dają lepszy chwyt i są przyjemniejsze w dotyku niż te w oryginale. Zobaczymy jak z trwałością, ale pierwsze wrażenie jest bardzo pozytywne. Oczywiście grip przekazuje wzystkie dane do body. Zasilanie działa we wszystkich kombinacjach, natomiast mam go za krótko żeby odnieść się do problemu pobierania energii w stanie spoczynku. Co do kwestii uszczelnienia proponuję wszystkim użytkownikom delikatnie podkleić grip przy krawędziach czarną taśmą izolacyjną - znikają wszelkie "prześwity", które na oko i tak są niezauważalne, a przy okazji grip nabiera jeszcze większej sztywności. Po tym zabiegu właściwie nie stwierdziłem różnicy między meike a oryginałem w sztywności konstrukcji.
Oczywiście oryginał to oryginał, ale różnica w cenie 200 - 1000 zupełnie nie oddaje różnicy jakościowej. Gdybym miał skupić się tylko na jakości i zapomniał o cenie Pixeli, Aputure itp. ustaliłbym akceptowalny stosunek ceny do jakości 200 - 350. Czy warto dopłacić 650 zł, za lepsze samopoczucie i nieco spokojniejszą głowę przy zakupie (bo w użytkowaniu pewnie i tak na co dzień użytkownik Meike nie dostrzeże różnicy). Myślę, że większość posiadaczy d7000 to amatorzy fotografii, którzy dlatego mają ten aparat, że potrafią lub chcą wykorzystywać w pełni możliwość fotografii cyfrowej i mają duże ambicje, ale nie stać ich na d600, d700, albo praktyczniejszy jest dla nich DX. Jeśli 650 zł nie robiłoby mi różnicy, dozbierałbym trochę i kupił mało używanego d700. A jeśli ktoś chce zostać przy d7k to osobiście wolałbym zainwestować w szklarnie.
Nikon D7000 | Nikkor 35 f/1.8 G| Nikkor 50 f/1.8 D| Nikkor 18-70 G |Nikkor 70-300 G | Kenko extension tube set | Nissin Di622 Mark II | Velbon Sherpa 600 |
Pierwszy wpis - więc na początek - witam wszystkich.
Wczoraj odebrałem przesyłkę z zamiennikiem MB-D11. Producent Photoolex typ P-ND7000. Cena 260 zł.
Na gorąco kilka informacji o wrażeniach wizualno-dotykowych.
W pudełku - grip + 2 wkłady. Jeden na dedykowany EN-EL 15, drugi na 6 szt. AA. Dodatkowo w zestawie całkiem fajnie wykonany pilot do bezprzewodowego wyzwalania migawki.
Grip wykonany z dobrej jakości tworzywa. Okładziny gumowe wykonane bardzo estetycznie, a ich jakość i wrażenia dotykowe, mile mnie zaskoczyły.
W tej kwestii mam wrażenie, że aparat lepiej się trzyma za grip, niż za uchwyt w body.
Na pierwszy ogień 6 X aku. AA. Bateryjki loguje się dość ciasno i bardzo stabilnie pozostają na swoim miejscu.
Po załadowaniu sześciu sztuk i umieszczeniu w gripie, otrzymuje się bardzo stabilną i dość ciężką konstrukcję.
Po podłączeniu do aparatu, mogę stwierdzić, że grip jest świetnie dopasowany, nie wykazuje najmniejszych luzów ani prześwitów.
Dla zweryfikowania informacji o problemach w działaniu niektórych zamienników bez umieszczonego w body akumulatora stwierdzam,
że testowany "hula" aż miło tylko na samych AA w gripie. W informacjach o zasilaniu w menu aparatu, rozpoznaje typ zasilania (MB) i graficznie wskazuje stan naładowania.
Na górnym ekranie informacyjnym również wyświetla się ikonka zasilania MB. Przy załadowaniu EN-EL15 do puszki, pokazuje oba źródła w menu.
Również bezproblemowo w przypadku umieszczenia EN-EL15 w dedykowanych sankach w gripie zarówno "bez" jak i "z" akumulatorem w aparacie.
Tyle o zasilaniu.
Sterowanie - pokrętła, zarówno przednie jak i tylne, działają zgodnie z ustawieniami w body.
Tutaj można zauważyć bardzo delikatną różnicę w pracy pokręteł na niekorzyść BP w stosunku do puszki.
Ciężko ją opisać - to trzeba poczuć pod palcami - ale nie ma to moim zdaniem żadnego wpływu na funkcjonalność gripa.
Spust migawki jak i AE-L działają bez najmniejszych zarzutów.
Uważam, że najwięcej kontrowersji może budzić przycisk czy raczej "joystick" wyboru np. pola AF.
Jest wystający i dość czuły. Łatwo nim "coś" przerzucić niechcący.
Działa bez problemu na skosach i w mojej subiektywnej ocenie jest wygodniejszy niż ten na puszce,
zwłaszcza gdy używa się go nie odrywając oka od "celownika"
Jedyna jeszcze nierozpoznana kwestia to opisywane wyżej problemy z rozładowywaniem aku.
Sprawdzimy.
Żeby być bardziej wiarygodnym to potestuję 2-3 tygodnie i dam znać.
Pozdrawiam
EDIT po 10 dniach przygody z gripem Aputure jestem bardzo rozczarowany. Problem barerii opisywalem, nic nie uleglo zmianie w tym obszarze natomiast pojawily sie problemy ze znaczna konsumpcja akumulatorka przez grip oraz joystick zaczal miec humory i zamiast w lewo kieruje w dol. Dodatkowo sciskajac grip zaczely wydobywac sie spod gumy dziwne trzaski...Podsumowujac, Aputure - nie polecam
No i dowód na to, że czas i użytkowanie może dość szybko zweryfikować rzeczywistość.
W Twoim przypadku bardzo szybko...
Zobaczymy co pokaże Photoolex.
D7000 / N 18-105 mm f/3.5-5.6G / N 35mm f/1.8G / SB-700
a posiada z Was ktos zamiennik marki Photoolex i moze sie wypowiedziec?![]()
D750 | N24-70 2.8 ||| D7000 | S17-50 2.8 || <-SPRZEDAM
"Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" /Ruth Bernhard/
Skontaktuj się z nami