Close

Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 270
    alexyn
    Gość

Domyślnie Moje doswiadczenia

Witajcie,

Czytam od jakiegos czasu watek z Gripami do D7000 i postanowilem podzielic sie swoimi spostrzezeniami. Pierwszy zakupiony grip to Newell. Okazalo sie ze od razu po zakupie byl uszkodzony (pad kierunkowy mial uszkodzony jeden z kierunkow). Sama jakos wykonania gripa i sposob przylegania do aparatu jakos mnie szczegolnie nie zachwycil. Nie wiem czy rozladowywal baterie bo mialem go doslownie kilka godzin. Odeslalem go do sklepu internetowego i dostalem zwrot kasy.
    Kolejny grip jaki zakupiolem to Meike...mam go dopiero pare godzin ale wydaje mi sie ze jakosc wykonania jest o niebo lepsza niz Newell. Zauwazylem jednak jedna dziwna ceche. Czasami gdy aparat jest wylaczony i lezy sobie spokojnie...wystarczy dotkniecie gripa reka lub zlapanie i podniesienie aparatu alby lampka zielona na tylniej czesci body aparatu zaczela mrugac...dziwny objaw. Po wlozeniu do gripa pustego wkladu bateryjnego jakby sytuacja sie polepszyla...ale nadal od czasu do czasu sie to powtarza. Sam nie wiem co o tym sadzic...potestuje pare dni i zobaczymy jak sie sprawa ma z bateria.

Tyle z mojej storny
    Pozdrawiam,
    aLx

Domyślnie

Wczoraj bylem w sklepie ogladalem grip apture w foxfoto w lodzi sprzedawca polecal apture a newella nie choc oba mial na stanie obejrzalem go sobie ale wykonanie mnie nie przekonuje choc chyba to najlepiej z wykonanych gripow jakie ogladalem bo bylem tez na targach.

Nie wiem czy bym sie zdecydowal na zakup wydaje mi sie ze orginal ktory przypiolem na targach jest troche solidniejszy w sensie przylegania, plastiki troche sie gna jak sie aparat chwyci za niego, pozatym pokretlo kreci sie inaczej jakby pewniej z oporem.

Nie pamietam producenta ale firma z krakowa sprzedawala na targach gripy w ktorych zlacze bylo wykonane tak ze odlew ze stykami jakby byl odksztalcony, co mnie troche zniechecilo.

Choc bardzo chcialbym posiadac grip na prodrobe chyba sie nigdy nie zdecyduje...
    D7000+18-105+sb910+powerlux ve-400x2

alexyn
    Gość

Domyślnie

Potestowalem przez pare dni mojego gripa Meike i wyglada na to ze funkcjonalnie sprawuje sie bardzo dobrze...natomiast nie do konca wiem co myslec o rozladowywaniu baterii....aparat z nowonaladowana bateria (100%) z zalozonym gripem, niedotykany przez 3 dni stracil 1% naladowania baterii. Niby to nie duzo, ale czytajac poprzednie posty w tym watku mozna interpretowac to dwojako. Jak to wlasciwie jest? malo to czy duzo?

Domyślnie

1% to mniej niż błąd pomiaru. Jakby poleciało 10% to by coś znaczyło.
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Miałem Meike, nie działało zasilanie, lub działało, ale aparat wariował. Sprzedawca wymienił mi na Newell, na razie działa jak należy. Jakość wykonania bardzo podobna, ale nie ryzykowałbym stwierdzenia, że z tej samej fabryki.

Oszczędny w słowach Awatar Tuptuptuuup
    Miasto
    Wrocław(Radwanice)

Domyślnie

Ja właśnie się przymierzam do Newell...jak dostane to zdam relacje
    d7000 | nikkor 18-70 | Tamron 70-200 2.8 | nikkor 50 1.8d | nikkor 35 1.8G | sb-800|

http://jakubmalik.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tuptuptuuup Zobacz posta
    Ja właśnie się przymierzam do Newell...jak dostane to zdam relacje
    Powodzenia Może Tobie się uda.
    Sprawdź działanie wszystkich przycisków w aparacie i zużycie baterii przy wyłączonym aparacie.

Domyślnie

Właśnie miałem okazję porównać sobie w pewnym łódzkim sklepie grip Meike z Aputure. Aputure przypinałem do aparatu dwa. Przy pierwszym chyba nie specjalnie działały styki zasilania, bo pokrętła umierały: raz działały, raz nie.
    W drugim Aputure wszystko działało OK. Pokrętła zgodne z body, nie działało tylko zasilanie AA na akumulatorem wyjętym z body. Nie działał też joystick po skosach.
    Na końcu przypiąłem Meike. Działa wszystko jak należy. Oba pokrętła zgodne z body, joystick działa również po skosach i co najważniejsze - aparat działa WYŁĄCZNIE na AA (eneloop) w koszyku z wyjętym oryginalnym akumulatorem.
    Oba gripy wizualnie wyglądają identycznie.

Z informacji uzyskanych od sprzedawcy wynika, iż grip posiada jakąś elektronikę (chip), który przy włączonym gripie może pobierać prąd i prowadzić do wyczerpania akumulatorów nawet jeśli body jest wyłączone. Wyłączony grip, zapewnia zasilanie body, nie działają tylko jego przyciski i pokrętła. Miejmy nadzieję, że nie będzie znacznie zjadał baterii.
    SB-800

Domyślnie

Mam Meike od października zeszłego roku. Jak wyżej - wszystko działa, pokrętła ok. Przy akumulatorze w gripie i wyłączonym gripie nie zauważyłem nadmiernego zużywania akumulatora w stanie spoczynku.

Domyślnie

Pochwalam także Meike. Kupiłem używkę i wszystko działa bez zarzutu (grip bez aku w body także).

Strona 18 z 27 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów