Close

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 270

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkowal Zobacz posta
    A czy ktoś może wie, czy przy oryginalnym MB-D11 trzeba trzymać akumulator w aparacie?
    Uff... W końcu nabyłem MB-D11 w wersji oryginalnej. Czytając różne opinie o subtelnych różnicach pomiędzy zamiennikami a oryginałem (np. odwrotne działanie pokręteł sterujących w niektórych modelach) uznałem w końcu, że w przypadku D7000 zamienniki gripów oferują o tyle mniej, że dodatkowa niepewność czy nie trafi się na jakiś problem sprawia, że warto wybulić za oryginał. Gdybym dokupował grip np. do D90, pewnie oryginał by mnie nie skusił, ale przewaga oryginalnego MB-D11 (odlew magnezowy + uszczelenienia) jest jednak duża. Nawiązując do pytania powyżej, pracuję na jedynym posiadanym obecnie akumulatorze, który siedzi sobie w gripie. Wrażenia? Nie chcę się powtarzać, ale to tak jakby przesiąść się na body z dużo wyższej półki (powiedzmy takie "mini D3")... co istotne, grip bardzo poprawia ergonomię trzymania aparatu również w kadrze poziomym. Nieszczęśliwe umieszczenie głośnika powodowało, że przy małym body D7000 często zasłaniałem go kciukiem, tłumiąc całkowicie dźwięk potwierdzenia ustawienia ostrości. Grip eliminuje ten problem, przynajmniej u mnie. Jakość wykonania? Miodzio! Spasowanie z body? Siedzi jak przyspawany! Póki co, zero problemów. Podsumowując: jeżeli możecie sobie pozwolić, to bierzcie oryginał i nie róbcie tu oszczędności... warto!
    D7k+D70|MB-D11|N35/1.8|N50/1.8|N105/2.8VR|N18-70|N24-120VR|S70-300 APO|SB-800|RingFlash DRF-14|S600R|Lowepro & drobiazgi...

Domyślnie

vxsniffer - szczerze mówiąc zaczynam żałować, że się jednak nie skusiłem podobnie jak Ty na oryginał...przedwczoraj w trakcie robienia fotek w plenerze wypadał mi guzik spustu!!!...nie od razu to zauważyłem i przycisku niet...grip bez spustu raczej na nic mi się nie zda. Dziś wysłałem go do Phottixa do Łodzi zobaczymy czy mi to uwzględnią jako naprawę gwarancyjną. Szczerze mówiąc jakbym dał za niego te 160 zł tobym się może tak nie wkurzał, ale zapłaciłem 300 z przesyłką, teraz kurier do serwisu...zaczyna się to robić średnio zabawne i opłacalne...

Właśnie wczoraj po półtorej miesiąca od wysłania dostałem naprawionego przez serwis gripa. Jakież było moje zaskoczenie, jak włożyłem naładowany 90% aku do gripa i aparat zameldował, że bateria jest całkowicie rozładowana....Miły pan z serwisu próbował mi wytłumaczyć, że ma prawo nie działać bo potrzeba dwóch aku - w korpusie i w gripie. Ciekawe więc dlaczego przed uszkodzeniem spustu, dział jak należy? no nic to, jutro odsyłam im gripa po raz drugi...

Po drugiej reklamacji dostałem info o wymianie gripa na nowy. W piątek otrzymałem przesyłkę. Tym razem krzyżak AF działa po skosie (w poprzednim egzemplarzu nie działał), aparat działa bez problemu z jednym aku w gripie, jedynie oba pokrętła działają odwrotnie niż w korpusie. Mam nadzieję, że już więcej niespodzianek nie będzie
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-03-2012 o 15:11
    D700 / N28 PC f 3.5 / Micro N 60 f 2.8D / SB800 / ELFO

http://wojtekdziedzic.com

Oszczędny w słowach Awatar Jachuu
    Miasto
    Sulików k. Zgorzelca

Domyślnie

Przy Phottixie nie trzeba, tak więc i w oryginale zapewne też tak jest

Domyślnie

Mam to to od kilku miesięcy. Wszystko działa jak należy. Co do krzyżaka i działania po skosie to u mnie działa z tym, że ciężko jest trafić w skos. Gumy bardzo podobne do tych w body, nic nie trzeszczy i nie skrzypi. Poza tym nie mam się do czego przyczepić. Jak za tę kasę to jest spoko. Jedyne co denerwuje to czasami kluczyk od zamykania komory na 6AA potrafi się odchylić i dyndać.
    Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości to pytaj.
    Wszak najwięcej mówią ci, którzy mają najmniej do powiedzenia...

Domyślnie

Pytanie do tego zamiennika :
    A jak jakość gum ?

Czyli w ogólnych rozważaniach prowadzi firma Newell ?
    D7000 | N18-105 f/3.5-4.5G ED VR | N80-200 f/4.5-5.6 D | N50 f/1.8D | P80-250 f/3.8 | MB-D11 | Naneu Pro Military ALPHA | ML-L3 | SB-600 | parę drobiazgów i starszych szkiełek.

Domyślnie

Niestety ale w moim Newellu jednak nie wszystko jest ok.
    W trybie preselekcji przysłony po wyłączeniu i ponownym włączeniu aparatu, wartość przysłony ustawia się na minimalną (F32) i nie da się jej zmianić pokrętłem w aparacie.
    Poza tym w momencie przyciśnięcia przycisku trybu AF, górny wyświetlacz głupieje i wszystkie możliwości wyboru pól AF zmieniają się w bardzo szybkim tempie bez używania pokrętła.
    Na razie grip odpięty i pojedzie do naprawy.

Domyślnie

o ....... ;/
    Trochę nie fajnie... A jeżeli mógłbym prosić któregoś z kolegów o małe "zestawienie", co ktory zamiennik potrafi ? (który ma odwrócone pokrętła, ktory działa z jednym aku itd)

Ponieważ jutro mam zamiar "coś" zamówić...i teraz pytanie który.

Na bazie tego, co zamieszczali koledzy pozwoliłem sobie na konstrukcję małego zestawienia BP dostępnych na aledrogo :

Phottix – działa z 1 bateria | brak skosów (chociaż trafiają się modele z działającymi skosami) | jedno pokrętło w dobrym kierunku drugie na odwrót |
    Meike – pokrętła odwrotnie niż w oryg. | skosy
    Newell – pokrętła jak w oryg | działa z jednym aku

Jeżeli chciałby ktoś coś skorygować/dodać lub też zdementować proszę smiało mam nadzieje że to w jakiś sposób nam naświetli sprawę zamienników (sam chcialbym podjać jakąś decyzję, i chyba będzie to Newell )

No nic. Zamówiony Został Newell - zobaczymy co z tego będzie już w środę

Grip doszedł dobrze zapakowany...
    Powiem tylko tak - jestem zszokowany wykonaniem. Mógłbym rzec, że jest wykończony lepiej niż oryginalny MB-D80 tylko pokretło do mocowania jakies dziwne...
    Ale ogólnie duuuuży pozytyw. Pokretła działają jak trzeba, jest dobra komunikacja z puszka. Mogę polecić i to śmiało

Dzisiaj do BP doszły akumulatory Sanyo. Jest możliwosć wyboru skąd aparat ma czerpać zasilanie, aparat odróżnia typy zasilania i pokazuje stan naładowania. Zobaczymy jak to bedzie wyglądać jutro po kilku zdjęciach
    D7000 | N18-105 f/3.5-4.5G ED VR | N80-200 f/4.5-5.6 D | N50 f/1.8D | P80-250 f/3.8 | MB-D11 | Naneu Pro Military ALPHA | ML-L3 | SB-600 | parę drobiazgów i starszych szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar metebul
    Miasto
    Dolsk / Poznań

Domyślnie

kolego jak już potestujesz i sie nabawisz to napisz cos więcej bo sam mam zamiar kupic grip i właśnie myślę o tym Newella bo chyba wypada z opisów tu najlepiej...
    D7000 + 18-105 + 35 1.8G + YN-560 + SHERPA 803R + NANEU K4L
    D700 + 70-300 + 35-105 + SB-900 + kilka M42...
    flickR

Domyślnie

Powiem tak - aku w aparacie + 6 aku Sanyo w BP i śmiga. jest tylko ALE...

Mimo ustawień, by aparat czerpał z BP rozładowuje się również aku w aparacie... także to trochę dziwne. Tymbardziej że licznik nie nabija zrobionych zdjec przy aku.
    I niestety brak danych na temat stanu aku w BP (pokazuje pełną baterię) oraz liczby zrobionych zdjec.

Więc tak naprawde cieżko sie połapać, z jakiego źródła aparat pobiera energię...

I chętnie odpowiem na wszystkie pytania zwiazane z tym zamiennikiem Pytajcie śmiało
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-03-2012 o 15:09

Domyślnie

a czy czasem tego problemu z bateriami nie rozwiazuje upgrade softu do wersji 1.03 ?
    "Rozwiązano błąd powodujący, że informacje o akumulatorze/baterii widoczne w menu ustawień wskazywały czasem wystarczający poziom naładowania, nawet gdy poziom naładowania baterii typu AA lub akumulatora MB-D11 był niski." ?

czy ten grip dziala przy zapakowanym tylko oryginalnym akku ? i czy akku wtedy musi byc w puszce czy moze byc w gripie?

Strona 11 z 27 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów