Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie D40 - Pierwsze Wrażenia

Wlasnie dotarl do mnie prywatny import zza Wielkiej Wody.
    Pierwsze wrazenia - zestaw jest fantastyczny. Taka mala perelka. Mama zachwycona
    Lekki, zgrabny. Kitowy obiektyw zoomuje sie przyjemniej niz 18-70.
    Rozgryzienie Menu i funkcji zajmuje 5 min. Wszystko intuicyjne.
    Zero szumow przy ISO 1600. (Porownuje z moim D70). Zdjecia sliczne. Niby ta sama matryca, ale trzy lata rozwoju robi swoje Krotko mowiac, bierze sie go do reki i wszystko jest tak jak trzeba.
    Nie jestem zwolennikiem pstrykania na zielonym kwadraciku , ale warto nadmienic, ze w trybie Auto zdjecia wychodza fantastyczne (w przciwienstwie do D70). Dla lubiacych dopieszczac parametry ekspozycji (przyzwyczajenia z d70 ) latwo dostepne sa WB, ISO, QUAL, SIZE itp., jednoczesnie poczatkujacy foto-entuzjasta otrzyma doskonale rezultaty w trybie Auto. Cena - 1800zl (RitzCamera). Congratulations, Nikon!
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Taki wlasnie jest cel Nikona - zadowolony klient

Powodzenia i udanych zdjec - pokazuj na forum

Domyślnie

No to mi teraz zamotaliście całkowicie
    Początkowo chciałem kupić D40 kit za jakieś 2100pln.
    Potem czytałem i czytałem i czytałem ...
    W końcu stanęło na D70s body + Nikkor 50 F1.8 całość za ok 2200pln.

Nadmieniam, że jestem totalnym amatorem, który chce robiś ładne szybkie fotki dzieciakom w domku (przy gorszym świetle) oraz na dworze.
    Ważne jest też to, że nie zamierzam za bardzo bawić się w obróbkę RAWów na kompie, więc raczej ważne jest dla mnie jakość jpgów bezpośrednio z aparatu.

A do tego wszystkiego potem jeszcze okazało się, że za podobne pieniądze można mieć D50 kit.

Jak bardzo różnią się jpgi z D40 od tych z D70s?

Pozdrawiam
    WPK

Domyślnie

Mam nadzieję że nie żałujesz iż masz D70s zamiast D50 albo nie daj Boże D40....
    Gdyby tak było, delikatnie mówiąc za bardzo nie przystoi używać lustra. A dlaczego ? A dlatego,że idea lustrzanki polega na jego elastyczności kombinacji ustawień w manualu oraz tego co wyciśniesz właśnie z RAW + wymienne szkła.
    Z tego co widzę ta idea jest pogwałcona przez spadek cen, gdzie nie raz czytam że "w tej cenie jest hybryda która robi takie same dobre zdjęcia w jpg, albo że mój D70s jest do 4**** liter bo nie mam czasu na obróbkę RAW".
    Ludzie jak macie zamiar krytykować serię D70 w stosunku do D40 i jeszcze mniejszych gażdzetów to nie wypisujcie takich bzdur, bo każdy laik na forum stwierdzi że te aparaty są do 4 liter. I tu nie postęp zmienia klasę sprzętu, tylko to co daje Wam korpus i własna wiedza na temat robienia zdjęć.
    A założe się że tutaj na tym polu D70 nadal jest liderem porównując obydwa te korpusy.....

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Mam okazje porownac d70 i d40.
    Jesli ktos nie ma zamiaru (i poniekad slusznie) bawic sie w RAW, dostrajanie parametrow espozycji itp., to d40 dostarczy 200% lepsze JPEGi. Kropka. Bardzo prosze osoby, ktore nigdy w zyciu tego korpusu w rekach nie mialy o wstrzymanie sie z autorytrnymi sądami. Każdy amator nie mający ambicji zglębiać tajników ekspozycji, korekty EV, WB itp. będzie na pewno niezadowolony z d70. Uprzedzając zarzuty: nie, nie ma nic zlego w uzywaniu zielonego trybu w lustrzance. A zielonym trybie d40 zostawia d70 daleko w tyle.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

Tak naprawdę jeśli d40 wsklepie kosztowałby te 1500-1800 pln to była by właściwa cena za ten aprat i nikt by się nie czepiał tego aparatu

Domyślnie

Ale biorąc pod uwagę końcowy wynik (max jakość) do uzyskania + funkcjonalność chyba nie powiesz że D40 przebija D70, bo z poprzednich postów troszkę w tę stronę szła dyskusja!
    Jeśli mowa o samym jpg to może jest jak piszesz ale z resztą się nie zgodzę....Pewnie w jpg ma takie algorytmy jak "małpki" aby nie tracić czas na obróbkę, ale to nie znaczy że końcowo D70 jest słabszy, bo byłby to absurd w ramach tej samej firmy.

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Oj fanatycy... a moze by tak kazdemu wedlug potrzeb?
    I latwiej i przyjemniej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WPK Zobacz posta
    No to mi teraz zamotaliście całkowicie
    Początkowo chciałem kupić D40 kit za jakieś 2100pln.
    Potem czytałem i czytałem i czytałem ...
    W końcu stanęło na D70s body + Nikkor 50 F1.8 całość za ok 2200pln.

Nadmieniam, że jestem totalnym amatorem, który chce robiś ładne szybkie fotki dzieciakom w domku (przy gorszym świetle) oraz na dworze.
    Ważne jest też to, że nie zamierzam za bardzo bawić się w obróbkę RAWów na kompie, więc raczej ważne jest dla mnie jakość jpgów bezpośrednio z aparatu.

A do tego wszystkiego potem jeszcze okazało się, że za podobne pieniądze można mieć D50 kit.

Jak bardzo różnią się jpgi z D40 od tych z D70s?

Pozdrawiam
    WPK
    kup d50. na d40 nie bedzie ci chodził 50/1.8 - a chciałeś go kupić bo jasny. d70(s) da ci jpg do obrabiania. najlepsze wyjscie - d50.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Kupukjac d70s dla zielonego kwadracika mija sie troche z celem.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów