Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie zestaw studyjny, synchronizacja w studio

Witam,

Powoli przymierzam sie do zakupu malutkiego zestawu studyjnego. Myslalem o dwoch lampach 100Ws lub jednej 100Ws i jednej 200Ws do tego softboksy. Nie wiem jeszcze jakiej firmy zestaw zdecyduje sie kupic (Funsports, Markoflash, inna). Mam do Was juz teraz dwa pytania.

Zastanawiam sie nad zakupem systemu sterowania tym wszystkim, a dodatkowo chcialbym to polaczyc z SB-600. Jak w ogole to wszystko do kupy zlozyc? Jaki waszym zdaniem wariant wybrac? Wolalbym bez kabli, ale moze to najdogodniejsze wbrew pozorom? Moze IR? Jak wam sie wydaje? Poza tym czy jesli kupie lampy innych producentow a synchronizacje jeszcze innego producenta to czy bedzie to problemem??

Druga sprawa to te softboksy. Czy w ogole pakowac sie w parasolki majac softboksy (czy bede z kich korzystac zamiast w jakis okolicznosciach) czy owe softboksy sa na tyle w porzadku, ze nie ma sensu uzywania parasolek? Jesli tak to jakich rozmiarow softboksy polecacie do owego zestawu (100Ws, 200Ws)?

Z gory dziekuje za Wasze odpowiedzi.

Pozdrawiam

MikeP
    Ostatnio edytowane przez MikeP ; 13-01-2007 o 23:00

Domyślnie

przenoszę do lamp błyskowych

da sie pomieszac te lampy, synchronizacja lamp różnych producentów jest bezproblemowa.
    system - polecam IR albo radio. Tu tez sa inni producenci. Sprzęt synchro pod tym wzgledem jest uniwersalny.

parasolki, softboxy - to można miec jednoczesnie. A nawet powinno się miec równoczesnie.
    Ja w studio dysponuje 4 lampami i 3 parasolkami, 4 softboxami, 3 reflektorami
    czyli na 4 lampy mam 10 nasadek i to nie jest za dużo, chce kupić kolejne.

każde z nich daje inne swiatło. Nie ma czegoś takiego, że softbox jest lepszy od parasolki, albo, że najlepszy jest softbox jakistam rozmiarów. Nawet jak okreslisz,że do portretu - bo portrety też można zrobić róznie - na ostrym swietle, albo na miękkim, albo bardzo miękkim itd.

martwiłes się o kompatybilność lamp i ich synchronizacji - tu problemów nie ma, ale jest inny - nie ma kompatybilości tych wszystkich softboxów, uchwytów parasolek itd z dowolnym producentem lamp. Tu musisz decyzję podjąć na poczatku. Są co prawda przejśćiówki, ale nie dowolnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z dzieki za odpowiedz.

Wiele mi sie rozjasnilo. Chcialbym Was jeszcze zapytac jaki softboks polecicie na poczatek? Z zalozenia i z dostepnej mocy na poczatku (2 lampy), ktorej nie bedzie jakos duzo chcialbym sie skupic na portrecie... Jaki softboks do takiej zabawy? Swiatlo chcialbym miekkie... Z tego domyslam sie, ze lepiej duzy softboks, tak?

Pozdrawiam

MikeP

Domyślnie

tak, czym większy tym będzie bardziej miękkie światło. Dobrze by było, gdyby w środku softboxa była druga przesłona z materiału - to jeszcze lepiej miesza światło.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z masz na mysli tzw. dyfuzor?

Spytam wprost czy softboksy funsports maja to cos czy nie bo najprawdopodobniej na funsports sie skonczy...

Pozdrawiam

MikeP

Domyślnie

tak, niektórzy okreslaja to jako dodatkowy dyfuzor.
    nie wiem jak to wygląda w funsports, nie uzywam, mam elfo.
    powinno byc to ujęte w opisie softboxa. jak nie piszą, to raczej nie ma.
    Nie jest to jednak koniecznść, brak tego dyfuzora nie dyskwalifikuje softboxa.

Domyślnie

ja mam chinczyki z funsportu, lampy 2x400 + 1x500, do tego dwa softboxy prostokatne i jeden osmiokatny, we wszystkich jest wewnetrzny dyfuzor, dodatkowo te prostokatne tzw. softbox set maja dodatkowo plastry miodu w komplecie i dodatkowe wkladki ktore pozwalaja zmniejszyc powierzchnie swiatla z nich wychodzacego... chinczyki to rozwiazanie moim zdaniem tanie i jak na poczatek bardzo dobre
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie

eclipse - daj jakis namiar na te softy

Domyślnie

tzn? co konretnie?
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie

no jakis link - jak to wyglada, za ile i gdzie kupic

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów