Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Ghostly Cracow

Smile Ghostly Cracow

Na początek chciałbym się z Wami przywitać, bo choć czytam Was przynajmniej od kilku miesięcy, to dopiero teraz odważyłem się cokolwiek napisać, a nawet podzielić się z Wami zdjęciami. Sprzętem Nikona fotografuję od niedawna (w listopadzie 2010 zmieniłem system z Olympusa) i nawet obsługi jeszcze się uczę

Co do poniższych fotografii:
    Mieszkam w Lublinie, ale dosyć często odwiedzam Kraków. Tak się złożyło, że rankami niemal zawsze trafiałem w Krakowie na mgłę. Tuż po wyjściu z miejsca, w którym się zatrzymuję w Krakowie, przechodzę przez widoczny na zdjęciach most Piłsudskiego. Stąd też wybór kategorii: architektura. Przez zmianę tonacji chciałem podkreślić specyficzny klimat tej okolicy. Każde z trzech zdjęć zostało wykonane w innym terminie - jest ok. 2-3 tygodni różnicy pomiędzy każdym z ujęć.

Ostatnio edytowane przez Grakaj ; 11-01-2011 o 19:44 Powód: ach te literówki :/

Domyślnie

Jakby były ponumerowane to tylko mógłbym coś opowiedzieć o zdjęciu nr 3.
    Wyprostować je, wyciągnąć czernie i będzie miło. Masz może to zdjęcie w prostokącie, bo kwadrat mi tu do końca nie pasuje.

P.S. Witam na forum
    D90 | N35 | S10-20
    <a href="https://www.facebook.com/manonthewhiteline">Man on the White Line</a>

Domyślnie

Z góry przepraszam, bo wychowałem się na lustrzankach analogowych i jeszcze niezbyt dobrze operuję tymi "elektronicznymi" pojęciami
    "Wyciągnąć czernie" tzn. przyciemnić najciemniejsze miejsca czy wręcz przeciwnie?
    Co do "prostowania" to... jest prosto ) Pozioma linia chodnika jest równoległa do dolnego brzegu zdjęcia. Może wrażenie skrzywienia wynika z łukowatego "sufitu" mostu? Może przyciąć zdjęcie tak, aby ten łuk nie był widoczny?

Dzięki za ciekawe sugestie, Borbet, poniżej wersja z oryginalnym kadrem

Domyślnie

Oryginał i przyciemniony jest zdecydowanie ciekawszy. Jednak na dalej upierałbym się za delikatny wyprostowaniem
    D90 | N35 | S10-20
    <a href="https://www.facebook.com/manonthewhiteline">Man on the White Line</a>

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wielkopolska

Domyślnie

Bardzo klimatyczne zdjęcia! Mgła utworzyła niesamowitą aurę tajemniczości

Domyślnie

ja oddam głos na zdjęcie środkowe, szkoda tylko, że te rozmazane ptaki wkradły się w kadr.

Domyślnie

silent hill
    Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...

Domyślnie

@Borbet, czuję się przekonany do szerszego kadru, dzięki. Nie zmieniałem jednak jasności - oryginalny kadr przyciemniony nie jest
    @Anna, dokładnie! Podobnie odbieram te zdjęcia i to miejsce we mgle.
    @Rafał, ptaki i ich rozmazanie są całkowicie zamierzone, nawet czekałem na nie kilka minut. Wydłużony czas naświetlania miał ukazać ptaki w locie i dodać zdjęciu dynamiki, co mam nadzieję udało się.
    @Rafał i Kwiatek, dla mrocznego, "silent hillowego" klimatu fotografii wolałbym, aby na środkowym zdjęciu były kruki lub chociaż wrony, ale w pobliżu były tylko gołębie
    Ostatnio edytowane przez Grakaj ; 12-01-2011 o 11:34 Powód: literówki

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów