Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie portfolio ogolnie

potrzebuje zrobic portfolio do szkoly.
    Guglalem i nie ma tego co szukam.
    Jakie kategorie, po ile fotek, zeby bylo dobrze.
    Portfolio bedzie na rozmowe na przyjecie do szkoly fotograficznej.
    Podpowiedzcie cos...

Domyślnie

Proponowałbym ci zrobić teczkę/segregator.
    Najprostsze rozwiązanie (i moim zdaniem dość dobrze wyglądające), to zakup czarnego brystolu formatu A4, koszulek na dokumenty (tylko takich lepszej jakości).

Wydruki proponowałbym A4, nakleić na arkusz A4, w koszulkę i do segregatora.
    Ja takie portfolio robiłem u siebie na uczelni i uważam, że jest to bardzo dobre wyjście.

Ewentualnie, możesz kupić album tradycyjny na zdjęcia, ale one są zazwyczaj dość duże (mówię tu o ilości zdjęć).

Co do liczby zamieszczonych prac, proponowałbym się zamknąć w max. 20.
    Nie możesz zanudzić komisji nadmiarem prac, a 15-20 zdjęć to zupełny max.

Co do kategorii, to tu jest dość indywidualna sprawa.
    Jeśli dobrze czujesz się w portrecie, to zrobiłbym ich powiedzmy 6-8 szt, reszta do podziału według twojego uznania (zależy w ilu kategoriach się dobrze czujesz).

Domyślnie

czarny karton to dobry pomysl
    skorzystam z pomyslu na pewno

jesli chodzi o zdjecia -
    - obrobka to sprawa sliska jak sadze i moze nie podobac sie to, co mi sie podoba
    tak wiec fotki dac mniej wiecej w postaci niezmienionej, czy jednak rozswietlic cienie
    zrownowazyc jasnosc...

krajobrazom poswiecic tyle samo miejsca co przedmiotom,
    a moze moge dac cos z tak zwanego szeroko zrozumianego
    streeta reporterskiego?

lepsze lub gorsze, ale mam cos w zasadzie na kazda okolicznosc na dysku

troche sie martwie czy dam rade, i dlatego moje pytania...

moze macie w necie swoje wlasne,
    takie przykladowe portfolio do szkoly
    i zechcecie pokazac... ?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

ale portfolio to raczej nie jest misz-masz wszystkiego jak leci, bo mam i zrobiłem to dam

ja bym wybrał dwa tematy w których trzymasz najwyższy poziom i które lubisz najbardziej i na nich skupił uwagę oglądających. Wtedy dopiero widać czy w danym temacie masz coś do powiedzenia, czy to tak przypadkowo ci się udało zrobić dobre ujęcie

Domyślnie

mozesz wrzucic kilka zdjęć, wtedy dowiesz się czy oddawac mniej obrobione czy bardziej, jak wyżej: czarny brystol ale raczej A3, a zdjęcia A4, w twardymn segregatorze ale nie wpinaj, bardziej okładka sztywna, max 20 fotek jak juz napisano, generalnie ważne sa zdjęcia, niech ich oprawa nie przytłacza a jedynie pomaga oglądać.
    wrzuć jakieś zdjęcia

Rycerz
    Gość

Domyślnie

kolega ma juz załozone kilka wątków zdjęciowych, popatrz i podpowiedz które ma wybrać

Domyślnie

dzieki za szybkosc

wybiore to co moge, wkleje i moze rzucicie okiem ?
    moge tutaj, czy w kategoriach tematycznych dawac?
    a pozniej jakby co to moderacja usunie...

tyle ze dajcie mi pare dni na przebranie i decyzje

ps.
    jeszcze jedno...
    ramka i rozmiar
    kocham ramki - wywalac je czy moze byc z ramka ?
    rozmiary - standardowe, czy moge przycinac do kwadratu na przyklad ?

Rycerz
    Gość

Domyślnie

załóz w watkach tematycznych a tu tylko podlinkuj wątki
    a i pamiętaj o ograniczeniach ilościowych - w regulaminie są wypisane do poszczególnych działów zdjęciowych

Domyślnie

jaka to szkoła ?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Gaduła Awatar NBA
    Miasto
    Jarocin, Wielkopolska

Domyślnie

Portfolio jest jak wizytówka - ma sprzedać i reklamować Ciebie i to co umiesz najlepiej... Minimum to 10 zdjęć, maximum 25. Najlepiej w identycznym formacie i tak oprawione. Ale niekoniecznie w ramki, książki czy passepartout... Czasami pomysł na oprawę też świadczy o kreatywności i pomysłowości fotografa (ważne choćby w reklamie)...

Trzymałbym się więc jednego tematu (serii) i pokazał to, co umiesz najlepiej.

Aha i jeszcze jedno - pamiętaj, że zdjęcie nad którym wszyscy pieją w internecie i wynoszą Cię pod niebiosa wcale nie musi mieć wartości dla fachowców (edytorów, fotografów z dorobkiem, wykładowców etc). jak to powiedział jeden z fotografów na WPP - "nagroda dla zdjęcia wcale nie oznacza, że jest to super fotografia".

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów