Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie

dziś pstrykałem D3100 z S85/1,4 - żadnego kłopotu

AF jest mulasty, ale nic inny niż w D90 (takie jest moje wrażenie)
    natomiast przesiadłszy się z D700 EN EL-4e no to jest różnica kosmiczna ;D
    Ps. to chyba ja coś wspominałem w tym innym wątku, że AF jest wolny... oczywiście, że jest, ale na co dzień użytkuję D700 z "wyższym napięciem" a także sporadycznie, bo sporadycznie D3s

poza tym, aparacik jest naprawdę mega i bardzo mnie zaskoczył
    D850 | D700 | Z6 III | Z5 II | Zfc | N20/1,8G ED | N35/1,8G ED | N28-300VR | N70-200/2,8E FL VR | N200-500/5,6E VR | N400/2,8E FL VR | N600/4E FL VR | TC x1,4 III | TCx2,0 III | Z12-28 PZ VR | Z16-50 VR | Z17-28 | Z24/1,7 | Z28/2,8 | Z40/2 | Z24-200VR | Z105/2,8VR | Z180-600VR | FTZ II | SB-300 | SB-700 | SB-910 | 4 nogi Manfrotto + 498RC4

Domyślnie

Chłopaki, ale mi namieszaliście
    Chciałem sobie kupić ten aparacik do codziennego użytku ze względu na cene i możliwości. Teraz zaczynam się poważnie zastanawiać czy to będzie dobry wybór. Jak jest w końcu z tym AF-em? Pracuje na D300+BP i "trójcy nikona" dlatego jestem przyzwyczajony że AF się nie prosi
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamoN Zobacz posta
    Chciałem sobie kupić ten aparacik do codziennego użytku ze względu na cene i możliwości. Teraz zaczynam się poważnie zastanawiać czy to będzie dobry wybór. Jak jest w końcu z tym AF-em? Pracuje na D300+BP i "trójcy nikona" dlatego jestem przyzwyczajony że AF się nie prosi
    Mam D5000 (ten sam AF).
    Z normalnymi zoomami jest ok, z jasną 1.4G to już gorzej.
    Po pierwsze miałem problemy z FF/BF (teraz body jest kolejny raz w serwisie).
    Pomijając to, jakoś ta kombinacja w pomieszczeniach mi się tak sobie sprawowała.
    W ogóle ten obiektyw nie jest zbyt szybki a przy ciut gorszym świetle jest jeszcze gorzej.
    Przy małej głębi ostrości to stwarzało mi spore problemy.
    Dokładnie tego nie testowałem, ale zdaje mi się, ze lepiej nie używać wtedy AF-C (ma wyłącznie priorytet na wyzwalanie) no i wspomaganie AF na mojej lampie też było na liście podejrzanych o psucie ostrości.
    Ogólnie da się robić baardzo ostre zdjęcia, ale trzeba przymykać przesłonę.
    Im coś jest mniej statyczne tym bardziej.
    Przy moim zestawie jak coś było nieruchome to akceptowalne dla mnie zdjęcia były przy 1.8-2.2.
    Jak robiłem zdjęcia 2 latka w pomieszczeniu to już musiałem przymykać do 3.5 (a i tak robiłem w momentach jak on stawał na moment)
    Być może jak się trafi na idealną parę aparat-obiektyw to powinno być lepiej.
    Bawiłem się już kilkoma body i obiektywami 1.4G i był duży rozrzut z FF/BF.
    Podkreślam jeszcze raz, że obiektywem np. 18-105mm 3.5/5.6 ten AF chodzi naprawdę fajnie.
    Ostatnio edytowane przez tomek67 ; 09-01-2011 o 09:05

Domyślnie

Tak sobie kombinuję.
    Możliwe, że lustro miało luz lub było lekko kopnięte.
    Czujniki AF są nad matówką. Promień wpadający poziomo odbija sie pod kątem prostym od lustra ustawionego pod kątem 45 stopni i kieruje się pionowo na matówke i czujniki AF.
    Jeśli lustro jest kopnięte o jakiś kąt, to promień trafia obok czujnika, a czujnik rejestruje obiekt znajdujący się obok.
    Odległość od matrycy jest przy tym niezmienna i w rzeczywistości rejestruje odległość inna niż masz na czujniku AF
    Możliwe, że trafił sie wadliwy egzemplarz lub w transporcie się uszkodził.
    Znajomy mial coś podobnego w Canonie. Upadł mu, wszystko było dobrze, ale właśnie zgubił ostrość.
    Nie wiem czy dobrze myślę, ale tak na logike mi wychodzi.
    Osiołkowi w żłoby dano- w jeden Nikon, w drugi Canon
    Zapraszam: www.pajacyk.pl

Domyślnie

Dziwne jest to, że problem jest w body typu d90, d5000, d3100 - inni jakoś tak się nie skarżą, że np. 35 im nie trafia czy 50. Myślę, że ten moduł autofocusa jest delikatnie mówiąc taki sobie, chociaż z drugiej strony d200 ma podobny.

Domyślnie

Ja myślę, że problem tkwi bardziej w jakości wykonania i spasowaniu w tanich modelach.
    D200, D300 i wyżej mają korpus magnezowy. Niższe modele to tworzywo, które jest mniej sztywne. Większe prawdopodobieństwo, że coś może nie pasować, inna rozszerzalność cieplna itp.
    Sam moduł może być dobry, ale złe ustawienie lustra może przekłamywać.
    W wizjerze widzisz że ustawiasz ostrość na oku, podczas gdy w rzeczywistości obraz może być lekko przesuniety i matryca rejestruje na policzku.
    Dla mnie to najsensowniejsze wyjaśnienie

Rozmowny Awatar andrstac
    Miasto
    Przededworze/Chmielnik/Kielce

Domyślnie

W moim byłym D60 było źle ustawione lustro. Na kicie nie było to zauważalne, ale już na 35/1.8 nie dało się zrobić zdjęcia na pełnej dziurze. Ustawiłem sam lustro i w końcu było ok. Potem kupiłem D80 i wszystkie szkła trafiają jak należy. Więc to nie moduł ma wadę, tylko rozrzut jakościowy w entry level jest tak duży
    D7k, D80+MB;12-24/F4,70-200/F2.8,SB600,2xYN460II,3xRF602,A600+BH2,LP-FP200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grimes Zobacz posta
    Czujniki AF są nad matówką. Promień wpadający poziomo odbija sie pod kątem prostym od lustra ustawionego pod kątem 45 stopni i kieruje się pionowo na matówke i czujniki AF.
    Coś się zmieniło? Bo dotąd w Nikonach czujniki AF były na dole komory, POD lustrem.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

ej. Na logikę patrząc. Jeśli czujniki by były pod lustrem, to byś nie mógł ostrzyć przy opuszczonym lusterku. Takie rozwiązanie jest przy półprzepuszczalnym lustrze w sony. Przecież w momencie podnoszenia lustra autofocus nie ostrzy juz, bo wlasnie czujniki są zasłaniane. To ta zaleta tak wychwalana przez Sony, ze można cały czas ostrzyć podczas serii.
    Czujniki pod lustrem według moich rozważań moga być do ostrzenia w trybie LV, gdzie lustro jest podniesione i normalny AF by nie dawał rady.
    Ale mówię- to moje rozumowanie na logikę, bo aparatu nie rozkręcałem.

Domyślnie

Nie musisz rozkręcać aparatu - zdejmij obiektyw i lekko podnieś palcem lustro. Zobaczysz pod nim drugie lusterko i gdy się uważnie przyjrzysz, zauważysz w lustrze głównym część półprzepuszczalną.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów