Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zdjęcia Klasowe.

Chciałam zapytać jak dobrze robić zdjęcia klasowe w szkołach, mam w planie kupić dwie lampy, tylko jakie.
    Czy wystarczy coś takiego http://allegro.pl/studio-foto-przeno...584534130.html
    i czy do tych lamp też jeszcze dołączaną do aparatu? Mam sb-700

Bardzo proszę o podpowiedzi.

Od razu powiem że nie mam zbyt dużych funduszy.
    I oczywiście chcę kupić tło do zdjęć tak zwanych koleżeńskich.

Domyślnie

Co do linku zaproponowanego przez Ciebie nie będę się wypowiadał ponieważ nie za bardzo interesuję się półśrodkami ( a tu widze taka opcja Cię interesuje ).
    Podpowiem może natomiast co do tła .. proponuje zakupić zielone, lub niebieskie tło i w zależności od życzenia klienta tło generować programowo Tak jak działa to w telewizji (tzw. green screen).

Domyślnie

Jeżeli chodzi o tło to ok, właśnie miałam zamiar kupić zielone i niebieskie : )

ale co z lampami? chciałam wiedzieć czy coś takiego wystarczy czy mam kupić coś innego, nie mam za wiele funduszy a chciałabym zrobić dobre zdjęcia : D co do tła już wiem ale co z lampami?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Takie świetlówki do zdjęć grupowych są poprosu zbyt ciemne, skoro masz już SB-700, to rozważałbym jakiś dodatkowy błyskograf.
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

hmm... to ja już nie wiem...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekozlowska Zobacz posta
    hmm... to ja już nie wiem...
    Dostałem wiadomość, ale odpowiem na Forum (zawsze ktoś może durzucić coś od siebie, a ja nie uważam się za guru ).
    Najtańsze YN http://allegro.pl/lampa-speedlite-yn...540510449.html
    Jest o nich sporo info na forum (osobiście mam tylko "systemowe" więc się nie wypowiem na temat ich jakości).
    Dwie / trzy lampy na statywach przez parasol ( wysyła światło we wszystkich kierunkach, co akurat w tym przypadku powinno być użyteczne).
    Moc będzie wystarczająca, temperatura barwowa w miarę jednolita, rób serią bo zawsze ktoś mrugnie
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

ja zrobiłem około 500 zdjęć klasowych w dwa lata i błyskałem sb900 z softem, ale to moje to była masówka od szkoły do szkoły po nawet 15 klas dziennie, ale jak ładnie się ustawiło ekspozycję to lampa była tylko do przyjemnego rozbicia cieni i na wielu nawet nie było widać błysku. Czasem też indywidualne foty w klasach cykałem i też w ten sposób. wszystko zależy ile będziesz ich robił i jak sobie radzisz z lampą na aparacie. 90% sukcesu zdjęcia klasowego to moim zdaniem strój uczniów, miejsce jakie Ci wyznaczą i ich ładne ustawienie w zależności od ilości osób i proporcji płci

Domyślnie

Tylko, że fotocela w tym modelu Yongnuo ma problem z działaniem "za dnia". W słoneczny dzień nie ma mowy o wyzwoleniu jej nawet błyskiem z odległości 10cm, po prostu jest jakby nieaktywna... W ciemniejszych pomieszczeniach, lub po zachodzie słońca problem ten znika.

Domyślnie

No to jakieś radyjka z chin.
    5d2, 5d, 33, x100, 17-40 f/4, 35 f/1.4, 85 f/1.8

Domyślnie

Co do tanich radyjek, to również Yongnuo RF-603. Z lampami Yongnuo działają dobrze.

Dwa RF-603 (każdy może działać jako nadajnik czy odbiornik) kosztują ok 160 zł. Dodatkowo w nadajniku można bez problemów zamontować lampę, która działa jak zamontowana bezpośrednio w aparacie.

Uprawnienia umieszczania postów