Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Jaki Filtr? do optyki nikona

czesc wszystkim chcialbym sie poradzic kolegow jaki filtr UV lub jakis Clear kupic do mojej optyki , posiadam dwa obiektywy 17-55 F2.8 i 70-200 F2.8 , nie chcial bym zeby te obiektywy sie porysowaly i tak dalej a wiec chcialbym kupic jakis filter , czytalem troszke na ten temat i wiem ze taniego filtra nie warto zakladac do drogiej optyki , i nie chce stracic na jakosci zdjec bo same obiektywy sa swietnej jakosci i nie chce ich przytlumic , nie chce tez wydac calego majatku na te filtry , a wic czy ktos moze mi poradzic jakis dobry filtr ktory nie kosztuje fortune.. fotografuje glownie na sloncu , czasem przy zachmuzonym niebie. zastanawialem sie nad Heliopan 77mm UV (Haze) Glass Filter kosztuje on 90 $ ale czytalem na tym forum ze np Hoya filtr leprzy jest ??, i sam juz nie wiem co kupic .
    A co sadzice o tym filtrze Tiffen 77-HTHZE86 77mm Digital HT Haze 86 Filter with 86% UV absorption cena 100$ u mnie. Z gory dziekuje za porady .

a moze jeszcze chlopaki byscie mi doradzili jakis dobry filtr polaryzacyjny
    Ostatnio edytowane przez Rycerz ; 07-01-2011 o 10:44

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Do tej klasy obiektywów mam Heliopan (UV), oraz B+W - polaryzacyjny, do tańszych Samyang (UV) i bardzo dobry polar Marumi.

Domyślnie

Dobrze byłoby poczytać co nieco na temat filtrów. Tiffen to dobra marka. Heliopan podobnie. Tak samo B&W, Marumi, Hoya itp. Poczytaj - wiedza wzbogaca.

Domyślnie

wiem ze wiwedza wzbogaca ale jest taki rozrzut cenowy ze nie wiem czy potrzebna barziej wiedza czy kasa$$$$$$ w sklepie sa filtry polizacyjny nawet za 400$ a ja tyle nie dam a wiec prosze o pomoc w wyborze jakiegos dobrego filtra np: czy polizarcyjny ten jest calkiem ok ?? B+W 77mm Linear Polarizer Glass Filter a moze ten Heliopan 77mm UV (Haze) Glass Filter
    a z np UV Heliopan 77mm UV (Haze) Glass Filter , Hoya 77mm Ultraviolet UV Haze HD (High Density) Digital Glass Filter, B+W 77mm #007 Protection Clear MRC (Multi-Coated) Glass Filter ??? wszystkie w ce nie 90$ czy dobre czy szukac czegos drozszego ??? taki mam wlasnie dylemat a moze cos tanszego dziekuje za wyrozumialosc.

Wszystkie filtry sa se sklepu BH.com w stanach a wiec chyba nie robie tu jakiejs reklamy ?
    Ostatnio edytowane przez Lukiusa ; 05-01-2011 o 22:30 Powód: dodanie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukiusa Zobacz posta
    wiem ze wiwedza wzbogaca ale jest taki rozrzut cenowy ze nie wiem czy potrzebna barziej wiedza czy kasa$$$$$$ w sklepie sa filtry polizacyjny nawet za 400$ a ja tyle nie dam a wiec prosze o pomoc w wyborze jakiegos dobrego filtra np: czy polizarcyjny ten jest calkiem ok ?? B+W 77mm Linear Polarizer Glass Filter a moze ten Heliopan 77mm UV (Haze) Glass Filter
    a z np UV Heliopan 77mm UV (Haze) Glass Filter , Hoya 77mm Ultraviolet UV Haze HD (High Density) Digital Glass Filter, B+W 77mm #007 Protection Clear MRC (Multi-Coated) Glass Filter ??? wszystkie w ce nie 90$ czy dobre czy szukac czegos drozszego ??? taki mam wlasnie dylemat a moze cos tanszego dziekuje za wyrozumialosc.

Wszystkie filtry sa se sklepu BH.com w stanach a wiec chyba nie robie tu jakiejs reklamy ?
    MZ powinieneś jednak poczytać. Problem jest taki, że sam nie wiesz jakiego rodzaju filtra potrzebujesz. Raz pytasz o CPL drugi raz o UV. To wiedza podstawowa.
    Pal Cię licho - potrzebujesz zapewne UV, bo filtry potrzebne Ci są do ochrony soczewek jak mniemam. Kup Tiffena - to naprawdę dobre filtry. W miarę możliwości wybieraj wersje slim.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Przy polarku zwróć uwagę na to by był to polaryzator kołowy, nie liniowy który wymieniłeś w poście ( z liniowym moga wystąpić problemy z AF). Jak napisałem wyżej Helliopan / B+W i będziesz zadowolony; nie sądzę abyś potrzebował na przykład UV+IR ( bardzo drogi ). Na krótsze ogniskowe kup slim, żeby nie winietował ( uwaga slimy często występują jako jednogwintowe ). Hoya słynie z problemów związanych z czyszczeniem filtra.
    Na forum masz mnóstwo info na temat filtrów

Domyślnie

ok dzieki za odpowiedzi , czy ten bylby ok?? B+W 77mm Circular Polarizer Filter i ten B+W 77mm #007 Protection Clear MRC (Multi-Coated) Glass Filter to bylby dobry wybur ???
    Ostatnio edytowane przez Lukiusa ; 05-01-2011 o 23:15 Powód: pomoc

Domyślnie

Ponawiam pytanie. Czy wiesz o co Ci chodzi ? Wiesz do czego służy filtr polaryzacyjny?
    W pierwszym poście pisałeś o ochronie optyki. Oczywiście CPL ochroni soczewkę przed zarysowaniem, kurzem itp., ale to bardzo nietypowy sposób na ochronę
    Poczytaj - zrób to dla siebie. A potem kup jakiegoś cleara lub UV dobrej firmy - może być Tiffen lub B&W. Na 17-55 kup slima.
    I bardzo Cię proszę... pisz po polsku. Stylistycznie, interpunkcyjnie i ortograficznie. O logice nie wspomnę, bo to oczywiste.
    Ostatnio edytowane przez panoramix ; 06-01-2011 o 00:01 Powód: zmiana składni

Domyślnie

nie wie co masz do mojej pisowi, ja nie posiadam klawiatury z polska pisownia, moze dlatego to tak wyglada ja wyglada, a co do filtrow to mam dwa obiektywy a wiec pomyslalem ze kupie jeden jakis UV a drugi polarizer bo troche w sloncu robie zdjecia a wiec czy jest ok ten B+W 77mm Circular Polarizer Filter , nie chce ani przeplacac ani kupic szajsu, dziekuje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukiusa Zobacz posta
    nie wie co masz do mojej pisowi, ja nie posiadam klawiatury z polska pisownia, moze dlatego to tak wyglada ja wyglada
    Doprawdy?

Cytat Zamieszczone przez Lukiusa;
    zachmuzonym , leprzy, wybur
    Do tego nie są potrzebne polskie znaki diaktryczne. Wystarczy w odpowiednich miejscach wstawić "rz", "sz", "o".

O filtrach już Ci napisałem. Problemem jest to, że nie chce Ci się tego zrozumieć.
    Ty idziesz po całości i oczekujesz odpowiedzi typu: "kup filtr firmy x oznaczony xy w wersji z".
    Filtr polaryzacyjny zakładamy gdy jest konieczny/potrzebny. Nie nosimy go na stałe.
    Gdyby chciało Ci się poczytać ten krótki pierwszy post z podanego linka, wiedziałbyś to już dawno.
    Jeszcze chwila i o mieszkańcach Stanów Zjednoczonych zacznę myśleć tak jak niektórzy o nich mówią...

Nie obrażaj się, tylko jeszcze raz przeczytaj wątek, który założyłeś. Tam jest odpowiedź na Twoje pytania. Nawet w moim poprzednim poście. Polar dokup dodatkowo w wersji slim circular.
    Ostatnio edytowane przez panoramix ; 06-01-2011 o 01:04

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów