Masz rację, wyraziłem się mało precyzyjnie. Nie zmienia to jednak faktu że krócej nie będzie gdy sterujemy wbudowaną.
Szukaj
Masz rację, wyraziłem się mało precyzyjnie. Nie zmienia to jednak faktu że krócej nie będzie gdy sterujemy wbudowaną.
Ustawiłem i testowałem robiąc lampie zdjęcie. Krótszy czas był możliwy tylko wówczas gdy zwiększałem ISO. Aparat D90, lampa Metz 50 AF-1. Oczywiście wbudowana była ustawiona na "--".
hmm, ta odpowiedź jest dość krytyczna, w każdym razie bardziej niż na to zasługuje CLS. Czytam sobie pewną książkę o czym na zakończenie postu, i trzeba by dodać o kilku kwestiach w spr. użytkowania CLS:
a) Ten mały przebłysk modelujący z lampy głównej (np. wbudowanej) można kontrolować. Służy do tego funkcja "FV lock" (przebłysk jest wykonywany po wduszeniu przycisku z tą funkcją (trzeba przypisać go do buttona funkcyjnego, albo przycisku podglądu ostrości - choć nie każde body to to ma), wtedy pomiar ekspozycji zostanie zapamiętany w iTTL, a odpalenie wszystkich lamp następuje bez przebłysku modelującego).
b) W menu body w ustawieniach CLS dla wbudowanej lampy włączamy "--" i wpływ błysku z wbudowanej lampy nie bierze w ogóle udziału w naświetleniu ekspozycji (sprawdzałem, to jest fakt).
c) w trudnych sytuacjach (np. większa odległość) można poradzić sobie w taki sposób, że zamiast lampą wbudowaną łączymy lampę główną przewodem PC (i tu przepraszam, nie każde body to ma, jak nie ma konieczna jest kostka na gorącą stopkę, z której wykorzystujemy kabelek). Można w ten sposób np. oświetlić wyzwalaną za oknem lampę.
d) trzeba też pamiętać o tym jak świecimy lampą główną - jest sporo parametrów mających wpływ na zadziałanie lamp zdalnych.
e) iTTL ma tę zaletę, że w terenie a nie (przepraszam) studyjnym reksiowaniu, załatwia wszystkie pomiary i dostosowuje do dynamicznie zmieniających się pomysłów - np. dołożenie kolejnej lampy czy zmiana parametrów jest balansowana i lampa, która w "pojedynkę" paliła np na 50% mocy w parze z drugą błyśnie na 25% czy jakoś podobnie (w sensie jeszcze bardziej precyzyjnie). Co z tego? mniej klikania, większa autokontrola, a jak trzeba to jedna z grup może zostać potraktowana w manualu.
Podsumowując, iTTL to raczej wynalazek dla naszej wygody a nie niewypał jak to można zrozumieć, ale faktycznie na wyzwalanie lampy zdalnej w CLS błyskiem lampy głównej oświetlanym zza niej powiedzmy ostro świecącym słońcem nie można liczyć. Podobnie nie można oczekiwać, że komunikacja z użyciem wbudowanej lampy świecącej na kilka metrów będzie wyzwalać tym błyskiem lampę za ścianą albo w odległości 50 metrów od niej. Trzeba pamiętać o jego zaletach, sporo o tym pisze Joe McNally w "Z pamiętnika lampy błyskowej". (polecam, książka pisana na wesoło, i można powiedzieć, że odpowiada na połowę wątków związanych z oświetleniem poruszonych w tym forum). Trzeba pamiętać o tym a sporo problemów CLS, o których pisano w postach da się wyeliminować - co ważne jeśli chcemy aby nasz czas poświęcać myśleniu o tym jak ma wyglądać ekspozycja, a nie na to jakie wartości mają przyjąć lampy jeśli wpadniemy na pomysł innego ujęcia.
Nikon D7000|AF-S105mm f/2.8G VR|AF 50mm f/1.4 D|AF Fisheye 10.5 f/2.8G|AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 VR|MF80-200mm f/4.5|SB900|SB600|Manfrotto|Triopo
Sterując lampą wbudowaną jestem ograniczony do najkrótszego czasu synchronizacji 1/200 s w przypadku D90. Tak się zastanawiam jak to wygląda gdy steruję SU-800 lub inna lampa która może pracować jako master np SB-700. Inna bajka to taka że w cenie SU-800 można kupić lampę pracującą jako master co chyba jest lepszym rozwiązaniem. Z drugiej strony szkoda taka lampę pakować na sanki aparatu. Aby korzystać z TTL trzeba by kupić odpowiedni przewód lub radyjko współpracujące z CLS, a to nie będzie już takie tanie![]()
Było to już opisywane na forum. Przy bliskiej odległości body od oświetlanego obiektu, sterując wbudowaną lampą w trybie "--", błysk może wpłynąć na ekspozycję. Stąd też wymyślono panel IR. Ja zasłaniam dociętym kawałkiem PCV.
Oświetlając wbudowaną to tak.. Jeśli działa jako sterownik, to tryb Auto FP pozwala wyzwalać lampy zdalne w trybie skróconego czasu synchronizacji.
D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka
sprawdzałem
link
1/2000s, f/3.5, ISO 200, 50 mm
SB 700 sterowana przez wbudowaną lampkę w trybie sterownika i "--"
D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka
Skontaktuj się z nami