Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: CLS - pytanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

zrobie testy jak znajdę tylko chwilę

natomiast to co zaobserwowałeś, to na moje wynika z mocy przewodniej lampy i zasady funkcjonowania HSS/Auto FP:

przy palniku na 24mm masz 34 GN przy F/1, a przy 105mm 71 GN

więc jeśli zmniejszyłeś ilość światła z f1.8 na f4, czyli ponad 2 EV, może zabraknąć mocy w HSS, gdzie lampa naświetla krótkimi błyskami

przy większej ogniskowej lampa ma większy GN i różnica pomiędzy f4 a f11 (3 ev) dzięki większej liczbie przewodniej może dać radę

myślę, że w M50 brak wyświetlenia HSS na lampie w trybie sterowania zdalnego nie wpływa na oświetlenie sceny... ot taki urok menu.
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Domyślnie

Spróbuj z clsa trafiać w jasny dzień lub gdy lampy stoją po dwóch stronach w miare daleko, a ty strzelasz zdjęcie w pionie i lampę masz ułożoną po lewej stronie.
    Wyzwalanie radiem jest lepsze...najlepiej mieć jakieś lepsze radio które obsługuje speed synchro, ale jeśli to komuś nie potrzebne to wystarczą jakieś zwykłe radia typu photix

Opsss...sorki, ale odpowiedziałem na pytanie z pierwszej strony,a nie zauważyłem, że temat ma 8 stron.
    Ostatnio edytowane przez Esterhaven ; 19-02-2011 o 17:23

Rozmowny Awatar esio
    Miasto
    Katowice/ Oswestry / Tychy/ Hannover

Domyślnie

Dodam do wątku bardzo ważną informację.
    Mianowicie ustawienie wbudowanej lampy na "--" daje około 2EV mocniejszy błysk
    niż ustawienie jej na 1/128 mocy.
    Efekt taki, że na "--" błysk ledwo ledwo, ale widać, a na 1/128 nie widać.
    Jedynie błysk w oczku, ale to jest pożądany efekt.

Co do sterowania wbudowaną, nie zdarzyło mi się jeszcze aby wystąpiły jakieś problemy.
    Trzeba pamiętać o ograniczeniach, ustawiać lampy czujnikiem w kierunku aparatu.
    Za jednym razem steruję trzema SB-800, więc możliwości układów są nieograniczone.
    Za każdym razem działa bez problemów.
    Czy z prawej, czy z lewej, czy pod słońce czy z.

Tu Tamronem 90 2,8 więc ogniskowa 135 w D300 + 2xSB-800.
    Jedna z dyfuzorem z lewej, dróga przez parasolkę z prawej.
    Odległość około 8-10 metrów? Reszta w EXIF.

Uploaded with ImageShack.us
    F100+BP D700+BP D800+BP D850+BP
    N28-105 3,5-4,5 N24-120 3,5-5,6 T90 2,8
    N18-35 3,5-4,5 N24-85 3,5-4,5VR N24-120 4VR
    N14-24 2,8 N24-70 2,8 N70-200 2,8VR N200-500 5,6VR 3xSB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esio Zobacz posta
    Dodam do wątku bardzo ważną informację.
    Mianowicie ustawienie wbudowanej lampy na "--" daje około 2EV mocniejszy błysk
    niż ustawienie jej na 1/128 mocy.
    Efekt taki, że na "--" błysk ledwo ledwo, ale widać, a na 1/128 nie widać.
    Jedynie błysk w oczku, ale to jest pożądany efekt.

Witam na forum Jestem użytkownikiem cyfrowego nikona od 6 dni - kiedyś F90x, F100 i F5. Właśnie przesiadłem się z Canona - tyle wstępem.

Odnośnie tego co napisałeś mam zupełnie odmienne zdanie IMHO błysk jest mocny ale rejestruje się słabiej niż 1/128! Wczoraj zrobiłem próby i na "--" klatka była znacznie słabiej naświetlona niż na 1/128...

Testowałem wnikliwie CLSa pod względem używania lampy SB-900/800 jako kontrolera błysku na body zamiast SU-800. Niestety wbrew temu co mi się pierwotnie wydawało system Nikona zawsze wyzwala błysk informujący lampy Remote. Ma to wpływ na ekspozycję i rejestruje się na zdjęciu. Odchylenie palnika niweluje jego wpływ na scenę, jednak światło jest zawsze (prawie - ale o tym później) widoczne na zdjęciu. Błysk informujący lampy jest wizualnie dosyć mocny, jednak to co się naświetla jest słabsze przynajmniej o 1EV od 1/128 pełnej mocy lampy - zakładam, że to 1/256 mocy. Ten słabiutki błysk - nie ma większego wpływu na klatkę przy niskich wartościach ISO i większych przysłonach, jednak przy wysokim ISO i dużych otworach rejestruje się i wypełnia cienie... W pomieszczeniu można odchylać palnik i niwelować wpływ lampy sterującej jednak gdy chcemy mieć całkowity brak wpływu światła Mastera rozwiązania są cztery:

1) zakładamy na lampę filtr IR - nie ma dedykowanego do lamp SB, ale są filtry na sanki aparatów z wbudowaną lampą do używania właśnie jako sterowniki CLS'a. Taki filtr zamienia światło widzialne w podczerwień, która nie rejestruje się w lustrzance.

2) ustawiamy czas powyżej 1/250 w trybie FP - spadek mocy lamp na 1/320 będzie znikomy a z błysk mastera nie jest rejestrowany w kadrze - sprawdzałem w lustrze.

3) kupujemy sterownik SU-800 - jednak ma on swoje wady - nie ma ruchomej głowicy i często strzela tak, że lampy Remote nie widzą sterujących impulsów IR. Joe McNally ma na to patent - ustawia SU-800 na statywie i łączy go z aparatem kablem TTL - trochę karkołomne rozwiązanie w czasach Pocket Wizarda

4) Kupujemy Pocket Wizarda - nie wiem jak dobrze działa z Nikonem ale jego niewątpliwą wadą jest cena do każdej lampy...

Reasumując:

-Nie ma sposobu by wyeliminować błysk Mastera ustawieniami lampy/aparatu przy czasach do 1/250s

-Błysk jest bardzo słaby i w plenerze gdzie zazwyczaj korzystamy właśnie z dobrodziejstw FP nie ma problemu. W pomieszczeniach odbijamy błysk od sufitu i jego wpływ w normalnych warunkach scen ogólnych jest również znikomy.

-Problem pojawi się w małych pomieszczeniach i wysokich ISO gdy chcemy bezprzewodowo określić kontrastowy charakter światła i błysk odbity od sufitu wypełnia cienie. Czy to częsta sytuacja i duży problem ?- Nie sądzę. Fotografując nazwijmy to - w warunkach studyjnych możemy przecież zejść z ISO a błysk sterujący odbity do tyłu i w górę nie powinien mieć wpływu na scenę.

-System Canona działa inaczej - Master OFF jest zawsze bez błysku, jednak system jest wyraźnie słabszy a obsługa bardziej skomplikowana...

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Czy można sterować mocą lamp z poziomu body gdzie mam dwie lampy w grupie A i B i trzecią lampę na sankach jako master?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Czy można sterować mocą lamp z poziomu body gdzie mam dwie lampy w grupie A i B i trzecią lampę na sankach jako master?
    Przecież mocą lamp steruje master.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

Nie ogarniam tego chciałbym korekty na lampy A i B ustawiać w body a nie na lampie master na sankach

Domyślnie

Nie ogarniam tego chciałbym korekty na lampy A i B ustawiać w body a nie na lampie master na sankach
    Po pierwsze chyba się lampa wbudowana dobrze nie otworzy. Po drugie nie mam bladego pojęcia czy producent przewidział wyważanie otwartych drzwi. Nie pytam się po co, bo i tak odpowiedzi nie pojmę... Jak masz sprzęt to sobie sprawdź.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto

Domyślnie

adolfik ogarnij się a po co mi lampa wbudowana? druga część postu jest do mnie czy na forum Onet.pl?

Domyślnie

adolfik ogarnij się a po co mi lampa wbudowana? druga część postu jest do mnie czy na forum Onet.pl?
    1. Lampa wbudowana jest do sterowania lampami zdalnymi z korpusu.
    2. Lampa master jest do sterowania lampami z poziomu lampy (mastera).
    3. Wniosek jest prosty - nie da się zrobić tak jak chcesz - sterować masterem (lampą) z poziomu korpusu, bo niby jak. Nie dość, że to nie wygodne, to jeszcze ma ograniczenie odnośnie ilości grup.
    4. Nie wiem, co jest na Onecie, w przeciwieństwie do Ciebie nie zaglądam

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów