Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: CLS - pytanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominicus Zobacz posta
    To ja mam pytanie (pewnie retoryczne, ale chcę się upewnić). Jeśli steruję wbudowaną lampą której najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/60 to mimo iż zewnętrza lampa ma synchronizację z krótszymi czasami i tak wbudowana narzuci jej 1/60 Czy tak
    Nie. Jeśli w korpusie włączone jest AutoFP to zdalna lampa (obsługująca AutoFP) błyśnie z dowolną zadaną synchronizacją.
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

To ja mam pytanie (pewnie retoryczne, ale chcę się upewnić). Jeśli steruję wbudowaną lampą której najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/60 to mimo iż zewnętrza lampa ma synchronizację z krótszymi czasami i tak wbudowana narzuci jej 1/60 Czy tak
    Hę? To ty żarówką magnezjową błyskasz? Co to za lampa na 1/60?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie iTTL + CLS - kilka ważnych pozytywów

Cytat Zamieszczone przez Wicked131 Zobacz posta
    Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki za wytłumaczenie.
    hmm, ta odpowiedź jest dość krytyczna, w każdym razie bardziej niż na to zasługuje CLS. Czytam sobie pewną książkę o czym na zakończenie postu, i trzeba by dodać o kilku kwestiach w spr. użytkowania CLS:

a) Ten mały przebłysk modelujący z lampy głównej (np. wbudowanej) można kontrolować. Służy do tego funkcja "FV lock" (przebłysk jest wykonywany po wduszeniu przycisku z tą funkcją (trzeba przypisać go do buttona funkcyjnego, albo przycisku podglądu ostrości - choć nie każde body to to ma), wtedy pomiar ekspozycji zostanie zapamiętany w iTTL, a odpalenie wszystkich lamp następuje bez przebłysku modelującego).

b) W menu body w ustawieniach CLS dla wbudowanej lampy włączamy "--" i wpływ błysku z wbudowanej lampy nie bierze w ogóle udziału w naświetleniu ekspozycji (sprawdzałem, to jest fakt).

c) w trudnych sytuacjach (np. większa odległość) można poradzić sobie w taki sposób, że zamiast lampą wbudowaną łączymy lampę główną przewodem PC (i tu przepraszam, nie każde body to ma, jak nie ma konieczna jest kostka na gorącą stopkę, z której wykorzystujemy kabelek). Można w ten sposób np. oświetlić wyzwalaną za oknem lampę.

d) trzeba też pamiętać o tym jak świecimy lampą główną - jest sporo parametrów mających wpływ na zadziałanie lamp zdalnych.

e) iTTL ma tę zaletę, że w terenie a nie (przepraszam) studyjnym reksiowaniu, załatwia wszystkie pomiary i dostosowuje do dynamicznie zmieniających się pomysłów - np. dołożenie kolejnej lampy czy zmiana parametrów jest balansowana i lampa, która w "pojedynkę" paliła np na 50% mocy w parze z drugą błyśnie na 25% czy jakoś podobnie (w sensie jeszcze bardziej precyzyjnie). Co z tego? mniej klikania, większa autokontrola, a jak trzeba to jedna z grup może zostać potraktowana w manualu.

Podsumowując, iTTL to raczej wynalazek dla naszej wygody a nie niewypał jak to można zrozumieć, ale faktycznie na wyzwalanie lampy zdalnej w CLS błyskiem lampy głównej oświetlanym zza niej powiedzmy ostro świecącym słońcem nie można liczyć. Podobnie nie można oczekiwać, że komunikacja z użyciem wbudowanej lampy świecącej na kilka metrów będzie wyzwalać tym błyskiem lampę za ścianą albo w odległości 50 metrów od niej. Trzeba pamiętać o jego zaletach, sporo o tym pisze Joe McNally w "Z pamiętnika lampy błyskowej". (polecam, książka pisana na wesoło, i można powiedzieć, że odpowiada na połowę wątków związanych z oświetleniem poruszonych w tym forum). Trzeba pamiętać o tym a sporo problemów CLS, o których pisano w postach da się wyeliminować - co ważne jeśli chcemy aby nasz czas poświęcać myśleniu o tym jak ma wyglądać ekspozycja, a nie na to jakie wartości mają przyjąć lampy jeśli wpadniemy na pomysł innego ujęcia.

Nikon D7000|AF-S105mm f/2.8G VR|AF 50mm f/1.4 D|AF Fisheye 10.5 f/2.8G|AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 VR|MF80-200mm f/4.5|SB900|SB600|Manfrotto|Triopo

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Sterując lampą wbudowaną jestem ograniczony do najkrótszego czasu synchronizacji 1/200 s w przypadku D90. Tak się zastanawiam jak to wygląda gdy steruję SU-800 lub inna lampa która może pracować jako master np SB-700. Inna bajka to taka że w cenie SU-800 można kupić lampę pracującą jako master co chyba jest lepszym rozwiązaniem. Z drugiej strony szkoda taka lampę pakować na sanki aparatu. Aby korzystać z TTL trzeba by kupić odpowiedni przewód lub radyjko współpracujące z CLS, a to nie będzie już takie tanie

Oszczędny w słowach Awatar Hargin
    Miasto
    Katowice tymaczsowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez [email protected] Zobacz posta

b) W menu body w ustawieniach CLS dla wbudowanej lampy włączamy "--" i wpływ błysku z wbudowanej lampy nie bierze w ogóle udziału w naświetleniu ekspozycji (sprawdzałem, to jest fakt).
    Było to już opisywane na forum. Przy bliskiej odległości body od oświetlanego obiektu, sterując wbudowaną lampą w trybie "--", błysk może wpłynąć na ekspozycję. Stąd też wymyślono panel IR. Ja zasłaniam dociętym kawałkiem PCV.

Sterując lampą wbudowaną jestem ograniczony do najkrótszego czasu synchronizacji 1/200 s w przypadku D90. :
    Oświetlając wbudowaną to tak.. Jeśli działa jako sterownik, to tryb Auto FP pozwala wyzwalać lampy zdalne w trybie skróconego czasu synchronizacji.
    D90 | T17-50 2.8 | N 50 1.8 | N 70-300 VR | SB-700 | Metz 50 AF-1 | Metz 48 Af-1 | M Maxxum 4000 | radyjka

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hargin Zobacz posta
    Oświetlając wbudowaną to tak.. Jeśli działa jako sterownik, to tryb Auto FP pozwala wyzwalać lampy zdalne w trybie skróconego czasu synchronizacji.
    Sprawdzałeś

Domyślnie

Szybko powiadom o tym fakcie Nikona. Przecież nie mogą upychać klientom tego panelka IR, tylko w celu większych zysków.

c) w trudnych sytuacjach (np. większa odległość) można poradzić sobie w taki sposób, że zamiast lampą wbudowaną łączymy lampę główną przewodem PC (i tu przepraszam, nie każde body to ma, jak nie ma konieczna jest kostka na gorącą stopkę, z której wykorzystujemy kabelek). Można w ten sposób np. oświetlić wyzwalaną za oknem lampę.
    No popatrz. Nie zliczone rzesze użytkowników nieświadomych, wydają pieniądze na kable SC, a wystarczy kabelek PC. Pytanie brzmiało dlaczego korzystają z radia skoro mają do dyspozycji CLS. Jedna z odpowiedzi to zasięg. Ty proponujesz kabelek PC na zwiększenie zasięgu, który działa tak jak radio, tylko synchronizuje.

co ważne jeśli chcemy aby nasz czas poświęcać myśleniu o tym jak ma wyglądać ekspozycja, a nie na to jakie wartości mają przyjąć lampy jeśli wpadniemy na pomysł innego ujęcia.
    Tutaj też raczej się nie zgodzę. Nie można mówić o przemyślanej ekspozycji, nie wiedząc jak te błyskograty kontrolować, by świeciły tak jak my chcemy. Z CLS da się oczywiście to zrobić, jednak trzeba mieć wiedzę jak to bangla i co jak ustawić by uzyskać określony efekt.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

przepraszam, zrobiłem błąd, oczywiście aby działał TTL potrzebny jest przewód i kostka SC a nie PC, reszta się zgadza. to nie radio a dość prosty i tani sposób aby pozostać przy iTTL w sytuacjach gdy mamy przeszkody takie jak ściana, itp.
    dziękuję za wychwycenie błędu.

Nikon D7000|AF-S105mm f/2.8G VR|AF 50mm f/1.4 D|AF Fisheye 10.5 f/2.8G|AF-S 18-105mm f/3.5-5.6 VR|MF80-200mm f/4.5|SB900|SB600|Manfrotto|Triopo

Domyślnie

ad. "...Tutaj też raczej się nie zgodzę. Nie można mówić o przemyślanej ekspozycji, nie wiedząc jak te błyskograty kontrolować, by świeciły tak jak my chcemy. Z CLS da się oczywiście to zrobić, jednak trzeba mieć wiedzę jak to bangla i co jak ustawić by uzyskać określony efekt. ..."

no pewnie że trzeba wiedzieć, tyle że ta wiedza w CLS w porównaniu z wiedzą niezbędną do pracy bez iTTL przekłada się na redukcję liczby naszych kroków niezbędnych dla ustawienia dużej liczby lamp, a trzeba pamiętać że zawsze lampę (czy grupę lamp iTTL) można dostroić w manualu). Tyle z książki o której pisałem i kilku moich prób. Ogólna konkluzja jest taka, że iTTL nadaje się właśnie do zastosowań w terenie przy dynamicznie zmieniających się potrzebach i dużej liczbie lamp. Tryb manualny preferowany jest do stałych scen, sesji z dużą ilością podobnych ujęć. Oba sposoby są stosowane, wymagają wiedzy i umiejętności na poziomie "szaman" ja nim nie jestem. Musnąłem temat dwiema lampami, a to o lata praktyki mniej przed wieloma z Was (zdejmuję czapkę z głowy) ale mam też nadzieję, że kilka ciekawostek wzbogaci ten wątek.

Domyślnie

Też używam dyfuzora za podobne pieniądze i szczerze mówiąc efekty są świetne.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów