Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: CLS - pytanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wicked131 Zobacz posta
    Skoro lampy w systemie CLS nie są wyzwalane falami radiowymi, to w jaki sposob?
    Falami światła ( seria przedbłysków sterujących ).

Domyślnie

To dlaczego lampa wyzwala się pomimo, że lampa wbudowana w aparat jest zamknięta?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

To dlaczego lampa wyzwala się pomimo, że lampa wbudowana w aparat jest zamknięta?
    Może ma zwarcie?

Żartowałem CLS, to system sterowania za pomocą przedbłysków sterujących, odbieranych przez lampę za pomoca fotodiody ukrytej w lampie pod czerwonym okienkiem ( takie małe czerwone z lewej strony lampy, to duże czerwone to oświetlacz do wspomagania AF).

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Pomimo, że lampa jest zamknięta jest tam jednak szpara przez która wylata światło do lampy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Pomimo, że lampa jest zamknięta jest tam jednak szpara przez która wylata światło do lampy.
    Zamknięta lampa nie błyska chyba że jest uszkodzona
    Pozdrawiam-Rajmund
    Dwie puszki, dwie lampy i trochę szkła
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

No to dobrze napisałem uszkodzona zamknięta lampa nie ma bata musi błysnąć i wyzwolić zewnętrzna poprzez cls.

Domyślnie

Witam

Nurtuje mnie pewna rzecz. Mianowicie dlaczego posiadacze powiedzmy D300 i SB-900 pomimo systemu CLS wyzwalają swoje lampy z zewnętrznych wyzwalaczy radiowych a nie za pomocą CLS'a?
    Ponieważ ten cały super hiper bajerancki system ma od groma wad i jedną zaletę, działa w iTTL.
    Pierniczone przedbłyski wurwiają ludzi, dają niezły shuter lag. Sterownik z odbiornikiem muszą się "widzieć" inaczej nie bangla. Co za tym idzie jest problem gdy pracujemy szerokim kątem, a nie chcemy lamp w kadrze. Nie oszukujmy się w zdecydowanej większości przypadków, za sterownik robi lampa wbudowana w body (dodatkową lampę zawsze można lepiej wykorzystać niż sterownik na body), a ta wali tylko do przodu. System może zupełnie głupieć, w "ekstermalnych" warunkach oświetleniowych. Tych miałem całkiem sporo, ostre słońce, lustrzana kula dyskotekowa, czy POI. Przy niewielkich odległościach błysk sterownika bierze udział w naświetlaniu kadru, mimo że tego sobie nie życzymy. Można co prawda jakieś IR stosować, ale to jeszcze bardziej upierdliwe się staje.Potrafi być nieprzewidywalny, tak jak i cały pomiar iTTL.
    Radio też ma swe wady, ale sprawny zestaw,jest mniej kapryśny. On ma tylko wyzwolić błyskograty w odpowiednim czasie i to robi.
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 06-01-2011 o 01:54
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Ponieważ ten cały super hiper bajerancki system ma od groma wad i jedną zaletę, działa w iTTL.
    Pierniczone przedbłyski wurwiają ludzi, dają niezły shuter lag. Sterownik z odbiornikiem muszą się "widzieć" inaczej nie bangla. Co za tym idzie jest problem gdy pracujemy szerokim kątem, a nie chcemy lamp w kadrze. Nie oszukujmy się w zdecydowanej większości przypadków, za sterownik robi lampa wbudowana w body (dodatkową lampę zawsze można lepiej wykorzystać niż sterownik na body), a ta wali tylko do przodu. System może zupełnie głupieć, w "ekstermalnych" warunkach oświetleniowych. Tych miałem całkiem sporo, ostre słońce, lustrzana kula dyskotekowa, czy POI. Przy niewielkich odległościach błysk sterownika bierze udział w naświetlaniu kadru, mimo że tego sobie nie życzymy. Można co prawda jakieś IR stosować, ale to jeszcze bardziej upierdliwe się staje.Potrafi być nieprzewidywalny, tak jak i cały pomiar iTTL.
    Radio też ma swe wady, ale sprawny zestaw,jest mniej kapryśny. On ma tylko wyzwolić błyskograty w odpowiednim czasie i to robi.
    Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki za wytłumaczenie.

Domyślnie

Takiej odpowiedzi oczekiwałem, dzięki za wytłumaczenie.
    W kwestii formalnej, na wbudowaną często używam dyfuzorka za 18 złotych, znakomicie poszerza kąt przedbłysków, a w razie zaistnienia wbudowanej w kadrze, jest oczywiście delikatniejszy
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

To ja mam pytanie (pewnie retoryczne, ale chcę się upewnić). Jeśli steruję wbudowaną lampą której najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/60 to mimo iż zewnętrza lampa ma synchronizację z krótszymi czasami i tak wbudowana narzuci jej 1/60 Czy tak

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów