Szukaj
To dlaczego lampa wyzwala się pomimo, że lampa wbudowana w aparat jest zamknięta?
Ponieważ ten cały super hiper bajerancki system ma od groma wad i jedną zaletę, działa w iTTL.
Pierniczone przedbłyski wurwiają ludzi, dają niezły shuter lag. Sterownik z odbiornikiem muszą się "widzieć" inaczej nie bangla. Co za tym idzie jest problem gdy pracujemy szerokim kątem, a nie chcemy lamp w kadrze. Nie oszukujmy się w zdecydowanej większości przypadków, za sterownik robi lampa wbudowana w body (dodatkową lampę zawsze można lepiej wykorzystać niż sterownik na body), a ta wali tylko do przodu. System może zupełnie głupieć, w "ekstermalnych" warunkach oświetleniowych. Tych miałem całkiem sporo, ostre słońce, lustrzana kula dyskotekowa, czy POI. Przy niewielkich odległościach błysk sterownika bierze udział w naświetlaniu kadru, mimo że tego sobie nie życzymy. Można co prawda jakieś IR stosować, ale to jeszcze bardziej upierdliwe się staje.Potrafi być nieprzewidywalny, tak jak i cały pomiar iTTL.
Radio też ma swe wady, ale sprawny zestaw,jest mniej kapryśny. On ma tylko wyzwolić błyskograty w odpowiednim czasie i to robi.
Ostatnio edytowane przez szymony ; 06-01-2011 o 01:54
pozdrawiam Krzysiaczek
To ja mam pytanie (pewnie retoryczne, ale chcę się upewnić). Jeśli steruję wbudowaną lampą której najkrótszy czas synchronizacji wynosi 1/60 to mimo iż zewnętrza lampa ma synchronizację z krótszymi czasami i tak wbudowana narzuci jej 1/60Czy tak
![]()
Skontaktuj się z nami