Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Question Problem: renowacja zdjęcia

Nie wiem czy dobrze zatytułowałem. Otóż jest pewne zdjęcie, które znaleźliśmy podczas remontu dość kultowej knajpy muzycznej. Zdjęcie to jedna wielka ciemna plama, szumofobiści by dostali poczwórnego zawału łupieżu po ataku takim obrazem, jednak jest to fotografia dość ważna. Przedstawia Ryśka Riedela tuż przed śmiercią... więc ma dla nas ogromną wartość emocjonalną i pamiątkową. Problem w tym, że fotografia została nadrukowana na cienki papier niskiej jakości (swoją drogą ciekawa metoda, zdjęcie wygląda jakby było narysowane z linii) i przez to nabrało faktury peerelowskiej tapety. Odbija światło we wszystkich kierunkach, niezależnie czy błysk, czy zastane. Ze skanera wychodzi jeszcze gorzej. Oryginał oczywiście zostawimy tak, jak jest i obramujemy, ale chcielibyśmy kopię możliwie znośnej jakości do pokazania w sieci. Jak to diabelstwo zdigitalizować?

Zdjęcie wygląda tak:

A tu większe:
    http://img585.imageshack.us/img585/3145/dsc0176c.jpg
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

kiedyś się bawiłem "problematyczną" fotką i wybrnąłem w ten sposób, fotka na dużym czarnym tle (pionowo), światło odbite od ściany za tłem (kierunek światła przeciwny niż tło) od strony aparatu żadnego światła, wykorzystałem odbicie od ścian i długi czas naświetlania, co do pasów może pomóc minimalne rozostrzenie obiektywu
    ps: fotka rewelacja - sam jestem wielbicielem "starego" Dżemu
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    kiedyś się bawiłem "problematyczną" fotką i wybrnąłem w ten sposób, fotka na dużym czarnym tle (pionowo), światło odbite od ściany za tłem (kierunek światła przeciwny niż tło) od strony aparatu żadnego światła, wykorzystałem odbicie od ścian i długi czas naświetlania, co do pasów może pomóc minimalne rozostrzenie obiektywu
    O, dzięki, wypróbuję.

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    ps: fotka rewelacja - sam jestem wielbicielem "starego" Dżemu
    Prawda? Piękne zdjęcie. Autor niestety nieznany...
    Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie

Domyślnie

zdjęcie wspaniałe o niebywałej wartości historycznej
    może się znajdzie ktoś, kto poradzi
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

A próbowałeś z polarem? może trochę tych odblasków wygasić, ew na bęben wrzuć, może lepiej się zeskanuje. Znam ten rodzaj papieru, parchaty do reprodukowania ;(

Domyślnie

Polara niestety nie posiadam, a z bębnem raczej się nie uda, bo trzeba by było odkleić papier od warstwy tapety, farby i tynku, co prawdopodobnie doprowadziłoby do jego uszkodzenia.

Domyślnie

Jeszcze jeden ze sposobów eliminacji odbić polega na na sfotografowaniu obiektu nie prostopadle, ale pod kątem i potem powrót do geometrii w programie graficznym.Aby chociaż częściowo pozbyć się tzw rastra drukarskiego to trzeba
    w programie zrobić drugą warstwę i przesunąć ją o kilka piksli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazzi Zobacz posta
    Jeszcze jeden ze sposobów eliminacji odbić polega na na sfotografowaniu obiektu nie prostopadle, ale pod kątem i potem powrót do geometrii w programie graficznym.Aby chociaż częściowo pozbyć się tzw rastra drukarskiego to trzeba
    w programie zrobić drugą warstwę i przesunąć ją o kilka piksli.
    Raster nie jest problemem, praktycznie go nie widać. Niestety wybrzuszenia spowodowane teksturą tapety powodują odbicia we wszystkich kierunkach, więc zdjęcie pod kątem jest równie tragiczne.
    Będę miał to zdjęcie ponownie w przyszłym tygodniu, może coś się uda zdziałać.

Domyślnie

przykryj szybą, wtedy powinieneś zlikwidować nierówności - ale polar będzie niezbędny
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burz Zobacz posta
    przykryj szybą, wtedy powinieneś zlikwidować nierówności
    Obawiam się, że aby zlikwidować te bruzdy należałoby fotografię walcem drogowym potraktować. A trochę szkoda Richarda, dostatecznie w życiu oberwał Będę kombinował polar, to może być faktycznie dobry pomysł.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów