Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 79

Wątek: Zejście

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    harb - nie oszukujmy się. kulten wypracował sobie specyficzny styl. Charakterystyczny.
    Owszem - to zdjęcie mi się podoba, niemniej jednak jak zobaczyłem poziom pomyślałem - "o! fota kultena!". To też o czymś świadczy. Nie wiem ile zdjęć oglądasz - ja całkiem sporo. Foty na długim czasie robi wielu ale nie widziałem by ktoś robił wcześniej zdjęcia jak Marcin.
    robi się straszne OT, no ale nie ja zacząłem, nie twierdzę ze Marcin nie ma stylu, ale Paweł nie kopiuje jego miejscówek, pisałem w komentarzu o motywie i kadrze, Twoje fotografie są też charakterystyczne i wielu się na nich wzoruje, mnie się nie mieści w głowie ze można mieć pretensje za coś takiego do kolegi, nie chcę pisać nic więcej, może ja jestem wychowany w/g innych zasad, chyba na pewno

Domyślnie

Oj niestety wielu panów tutaj choruje na manię wielkości.To jeszcze pół biedy, najgorsi są lizusi.Foty świetne.
    A new shit has come to light...

Domyślnie

Groteska.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Witam.
    Zdjecia obejrzalem i potem doczytalem do konca watek lacznie ze sporem jaki sie wytworzyl. Zdjecia Klarensa musza sie podobac statystycznej wiekszosci bo sa dobrze "naswietlone" na calej powierzchni kadru, sa kolorowe, i sa wyrazne. Znam te tereny bo mieszkam niedaleko od Klarensa i musze przyznac ze to co widac na zdjeciach a to co pokazuje autor odbiega znacznie od rzeczywistosci, kolory zazwyczaj sa wyblakle i szare, bo pogoda tu jest czesto szara i deszczowa, ale stosujac filtry i obrobke uzyskuje znakomite obrazy. I teraz zadaje sobie pytanie na ile te zdjecia sa odzwierciedleniem prawdziwych barw natury tych miejsc a na ile wkladu wlasnego autora. Niewatpliwie sa one poddawane dosc mocnej obrobce, bo moje fotki nigdy nie osiagaly takiego nasycenia barw i kontrastow ale tez zalezy to od stylu i smaku autora, z drugiej jednak strony aby cos sprzedac musi to miec odrobine komercji.
    pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aberrator Zobacz posta
    Witam.
    Zdjecia obejrzalem i potem doczytalem do konca watek lacznie ze sporem jaki sie wytworzyl. Zdjecia Klarensa musza sie podobac statystycznej wiekszosci bo sa dobrze "naswietlone" na calej powierzchni kadru, sa kolorowe, i sa wyrazne. Znam te tereny bo mieszkam niedaleko od Klarensa i musze przyznac ze to co widac na zdjeciach a to co pokazuje autor odbiega znacznie od rzeczywistosci, kolory zazwyczaj sa wyblakle i szare, bo pogoda tu jest czesto szara i deszczowa, ale stosujac filtry i obrobke uzyskuje znakomite obrazy. I teraz zadaje sobie pytanie na ile te zdjecia sa odzwierciedleniem prawdziwych barw natury tych miejsc a na ile wkladu wlasnego autora. Niewatpliwie sa one poddawane dosc mocnej obrobce, bo moje fotki nigdy nie osiagaly takiego nasycenia barw i kontrastow ale tez zalezy to od stylu i smaku autora, z drugiej jednak strony aby cos sprzedac musi to miec odrobine komercji.
    pozdrawiam
    Bo nie umiesz zdjęć obrabiać :P

A co do zwady Klarensa i Marcina, cóż każdy ma po części trochę racji, ale... z jednej strony Marcin ma prawo być rozżalony, bo wypracował sobie niepowtarzalny styl, ale... nie jest powiedziane, że ktoś inny nie może robić podobnych zdjęć, może on tez takie lubi i takie mu się podobają. Plagiatu tu nie ma, zatem... nie wiem no ja nie chce obstawac za żadnym z tych dwóch fotografów, bo obaj odwalają kawał dobrej roboty...

Domyślnie

Ależ ja bym się cieszył jakby ktoś pomyślał chociaż o naśladowaniu mojego stylu,jeśli taki mam....Natomiast istnieje coś takiego jeszcze jak klasa i jest to ze stylem nierozerwalnie związane..Należy o tym pamiętać,luzować stringi i pamiętać o zachowaniu klasy,bo blisko wtedy do magla....
    To tak parę słów ewangelii od dziadka...
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Bo nie umiesz zdjęć obrabiać :P
    ...
    Pol biedy gdybym nie umial ich obrabiac ale ja takze nie umiem ich robic
    A mialem kiedys isc z Klarensem na plener, moze dzis bylbym w innym punkcie mojej przygody z fotografia?
    A jeszcze co do sporu o kopiowanie, przeciez wszystko juz wymyslono i mozna to samo robic w inny sposob i kazdy na poczatku kogos musi "kopiowac" zeby potem wyrobic swoj wlasny styl.
    z powazaniem

woda
    Gość

Domyślnie

Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiała dla większości jest istota sporu. Mam wrażenie, że Marcinowi nie chodzi o, nazwijmy to, czerpanie natchnienia z jego prac a sposób w jaki się to dokonało. Sądzę, że nie byłoby żadnego sporu gdyby Klarens doszedł do wszelkich niuansów techniczny sam. Mam wrażenie, że o to ma żal Marcin.

Z drugiej strony.. czy dzisiaj da się być oryginalnym tak do końca? Niemal zawsze będzie można znaleźć gdzieś zdjęcie, które ktoś zrobił już przed nami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woda Zobacz posta
    Sądzę, że nie byłoby żadnego sporu gdyby Klarens doszedł do wszelkich niuansów techniczny sam. Mam wrażenie, że o to ma żal Marcin.
    Wiesz co, sam wiele dowiedzialem sie od innych jak i sa tacy co wiele dowiedzieli sie ode mnie.....zalu nie mam i miec nie bede.....do grobu nie zabiore.
    Kulten ma prawo sie pieklic, ale nie do konca widze tutaj styl Kultena....nie od dzis Klarens zaskakuje nas takimi perelkami a co sie chwali potrafi tez robic znakomite zdjecia poza morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woda Zobacz posta
    Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiała dla większości jest istota sporu. Mam wrażenie, że Marcinowi nie chodzi o, nazwijmy to, czerpanie natchnienia z jego prac a sposób w jaki się to dokonało. Sądzę, że nie byłoby żadnego sporu gdyby Klarens doszedł do wszelkich niuansów techniczny sam. Mam wrażenie, że o to ma żal Marcin.

Z drugiej strony.. czy dzisiaj da się być oryginalnym tak do końca? Niemal zawsze będzie można znaleźć gdzieś zdjęcie, które ktoś zrobił już przed nami.
    częściowo odpowiedział Ci Greg77, to jest forum jego podstawową genezą jest EDUKACJA, normalne kontakty między ludzkie powinny się cechować życzliwością, a te forumowe szczególnie, pamiętam że kiedyś przy tej fotografii (fotka stara i teraz bym takiej nie zamieścił ale nie o to chodzi)
    http://harb.pl/Krajobraz%20-%20Lands.../DSC_2960.html
    Marcin pytał mnie jakich filtrów użyłem żeby osiągnąć taki efekt przezroczystości wody, odpowiedziałem zgodnie z prawdą że to NX i jego Control Pointy a w nich dość mocne podbicie kontrastu pozwala na taki efekt, jakiś czas póżniej Marcin pisał że często posiłkuje się NX-em przy wyciąganiu dołu i nie tylko
    Dam Ci inny przykład dotyczący wzajemnej pomocy, po powrocie z Morawskiego plenerku DARKO nie mógł sobie poradzić z obróbką fot, wychodziła mu żółta dominanta której nie mógł się pozbyć, ponieważ mam identyczne puszki a na Morawach ustawiliśmy ręcznie identyczne WB, po obróbce pierwszy bez mała identycznych kadrów skopiowałem mu wszystkie ustawienia z obrobionego już nefa i wysłałem mailem, przecież nie musiałem prawda, dawać potencjalnemu rywalowi forumowemu swoje ustawienia !!! jak to, to przecież głupie !!!!? - nie to nie jest głupie, fałszywa rywalizacja jest bez sensu jeżeli jest na tyle dobry że potrafi zrobić lepsze ode mnie zdjęcie, niech to robi, ma widocznie większy talent, i piszę te słowa z pełną ich świadomością
    Z iloma ludzmi wymieniam się na co dzień informacjami, doszło do tego że ostatnio Jackowiz40 instalowałem poprzez skaypa NX-a oraz filtry Nika, potem zdradzając tajniki obróbki, Ci którym pomagałem wiedzą o tym ze nie mam żadnych tajemnic, wielokrotnie również ja otrzymuję różne pożyteczne info na temat obróbki, ostatnio Pablook podpowiadał mi co można uzyskać za pomocą filtra szarego korzystając z zestawu Nika, wielu jest chętnych wymieniać się informacjami, nie ma fałszywej rywalizacji
    Marcin sadzi ze zachowa wypracowany styl tylko dla siebie - nic bardziej błędnego, ktoś biegły w programie oglądając jego fotografie opanuje te ustawienia na zasadzie prób i błędów, nawet wielcy fotografowie o ustalonej renomie w książkach, wywiadach, poradach często udostępniają swoje recepty na obróbkę

Ja sądzę że problem leży gdzie indziej, Klarens osiągnął poziom Marcina, przy tym często robi fotografie bardziej chwytające za serce, (prace Marcina bardziej się kojarzą z grafiką, są znakomite technicznie ale czy prawdziwe ) bardziej zbliżone do naturalnego krajobrazu, to widać chociażby po ocenach jakie Klarens szczególnie ostatnio otrzymuje na różnych portalach, kto śledzi jego rozwój ten to wie - mz. Marcin dostrzega w Pawle rywala który zagraża jego pozycji, i to jest cała tajemnica tego konfliktu
    Ostatnio edytowane przez harb ; 06-01-2011 o 08:59

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów