Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 37 z 37

Wątek: Yellowstone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomajk Zobacz posta
    Wiec nie dziw się mojej reakcji na gadanie o GPS, bo akurat chyba w tym to pojechałeś po ciągłej linii, a za to jest normalnie 6 punktów no i FLACHA
    A skąd mam wiedzieć gdzie będziesz jeździł.
    Odwiedzam centrum Chicago dość często i wielokrotnie miałem problemy właśnie przez GPS.
    Znajomy po zwiedzaniu parków pojechał do LA. Był pewny działania GPS i stracił wiele godzin bo nie zabrał mapy a GPS poprowadził go na złą autostradę.
    Ale nadal nie zamieściłeś chociaż poglądowej trasy z google. Ja nie jestem świętym i nie czytam w myślach gdzie będziesz chciał jeżdzić.
    Nie wymagaj aby przygotować kilkanaście wariantów.
    Możesz lecisz do Chicago lub NY a później samochodem. Może masz tylko przesiadkę w Chciago lub w NY i lecisz dalej do LA i następnie do parków.
    Szkoda więc tracić czas i opisywać np. trasę z Chicago do parków kiedy, Twoje planowana trasa jest całkowicie inna.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Hmm Chicago było tylko pierwszą wersją już dawno porzuconą, nie chcę tracić czasu.
    Mam zamiar lecieć od razu do San Francisco, tam wynająć samochód i hajda w trasę, pierwszy punkt to Battle Mountain, st. Nevada, za kolejne dni Shoshone, st. Idaho,
    Craters of the Moon National Monument, Idaho Falls, Park Narodowy Yellowstone, Alpine, Wyoming, Rocky Mountain National Park miał być najbardziej wysuniętym na wchód punktem wycieczki.
    itd.
    Ostatnio edytowane przez tomajk ; 20-02-2011 o 01:35
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

W między czasie zapoznaj się z poniższym linkiem. Dotyczy przepisów drogowych.
    Jak będziesz miał wyjazd zapięty na ostatni guzik to opiszę dokładnie różnice bo jest ich sporo i to bardzo ważnych.
    http://www.cyberdriveillinois.com/pu...s/dsd_a152.pdf
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Czekaj czekaj, chcesz powiedzieć iż międzynarodowe prawko wydane u nas w kraju nie będzie uprawniało do prowadzenia samochodu w niektórych stanach USA ?
    Jeszcze z tym problemem się nie spotkałem, czy poza zapoznaniem się z tymi przepisami zawartymi w podesłanym przez ciebie linku trzeba jeszcze coś załatwić ?
    Nie wyobrażam sobie teraz robić prawko tam na miejscu nie będzie na to czasu, jadę tylko turystycznie i spadam do domu, jeśli jeszcze faktycznie pojadę właśnie tam.
    Z tego co mi wiadomo, to nawet nie muszę mieć międzynarodowego prawa jazdy by przez pół roku śmigać sobie po stanach.
    Ostatnio edytowane przez tomajk ; 20-02-2011 o 09:36

Domyślnie

Witam
    Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    A skąd mam wiedzieć gdzie będziesz jeździł.
    Odwiedzam centrum Chicago dość często i wielokrotnie miałem problemy właśnie przez GPS.
    Znajomy po zwiedzaniu parków pojechał do LA. Był pewny działania GPS i stracił wiele godzin bo nie zabrał mapy a GPS poprowadził go na złą autostradę.
    Po USA zrobiłem ok. 15 tys. km, w tym ok. tygodnia po samym SF i dzięki nawigacji (stary Garmin Nuvi 300) ani razu nie pobłądziłem. Żadnej utraty sygnału, a mapy prowadziły bezbłędnie. Może to kwestia map, ale City Navigator North America był nieomylny

Nie założyłem tego tematu by się pochwalić wyjazdem, być może wcale nie pojadę, bo im więcej oglądam zdjęć i innych takich tam z tych rezerwatów i CUDÓW to dochodzę do wniosku że nie wiele to się różni od tego co mam tu pod nosem. Chyba, że nie potrafię szukać w necie, ale właśnie ten wątek miał mi pomóc, więc to ja jestem tym oczekującym pomocy, w rewanżu zawsze można coś wymyślić
    Uwierz mi, różni się i to znacząco. Przed wyjazdem do USA zwiedziłem prawie całą Europę i to co zobaczyłem w USA jest na pewno inne. Nie podejmuję się rozstrzygać, czy ładniejsze, ale inne na pewno. W Europie nie zobaczysz takich kolorów, przestrzeni, czy formacji skalnych jak na wyżynie Colorado. Yellowstone, Grand Canyon, Arches NP, Canyonland, Bryce, Antelope Canyon są wyjątkowe i nie ma nic podobnego blisko nas.

A międzynarodowe prawo jazdy może się przydać, raz poproszono mnie o nie przy wynajmie samochodu.

Pozdrawiam
    tomek...
    DX i m43.

Domyślnie

Czekaj czekaj, chcesz powiedzieć iż międzynarodowe prawko wydane u nas w kraju nie będzie uprawniało do prowadzenia samochodu w niektórych stanach USA ?
    Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    W między czasie zapoznaj się z poniższym linkiem. Dotyczy przepisów drogowych.
    Jak będziesz miał wyjazd zapięty na ostatni guzik to opiszę dokładnie różnice bo jest ich sporo i to bardzo ważnych.
    Ja nie pisałem, że trzeba wyrabiać prawko tylko, że w tym tekście są informacje na temat przepisów drogowych i że są one nieco inne. Trzeba tylko zobaczyć na koniec dokumentu.

Cytat Zamieszczone przez tomek... Zobacz posta
    Po USA zrobiłem ok. 15 tys. km, w tym ok. tygodnia po samym SF i dzięki nawigacji (stary Garmin Nuvi 300) ani razu nie pobłądziłem. Żadnej utraty sygnału, a mapy prowadziły bezbłędnie. Może to kwestia map, ale City Navigator North America był nieomylny
    Ty zrobiłeś 15 tysięcy km a ja ponad 200 tys mil
    Czy w takich warunkach GPS będzie cały czas działał.

Domyślnie

Ale ty dalej swoje Władco Pikseli, pewnie jesteś otrzaskany na 4 nogi co i jak w USA, ale też bez przesady, w końcu to tylko wycieczka i nie mam zamiaru spinać się.
    Poza tym jak już pisałem miasta mnie nie interesują podczas tego wyjazdu, do tego akurat w Chicago mam kolegę i nie muszę się martwić o GPSa.
    Jeśli jednak zdecyduję się w następnym roku zwiedzić wschodnie wybrzeże, to jeszcze są taksówki, mapy itp. a i wysokościowce zasłaniające sygnał też nie wszechobecne.
    Za link do przepisów dziękuję i oczywiście skorzystam, choć po lekturze pierwszych stron to nie ma tam akurat zbyt wielu niespodzianek tak to odczuwam, zobaczymy co dalej.
    Zdaję sobie też sprawę iż USA różni się od tego z czym mamy my europejczycy do czynienia, stąd też moja propozycja by ktoś albo się przyłączył albo ja przyłączył do kogoś.
    No i jeśli chcesz już faktycznie pomóc to proszę przeczytaj trochę dokładniej o czym tu pisaliśmy, by nie potrzebnie nie wracać to tego co już było, bądź mnie nie interesuje.

Tomek wiem, że pustynie Colorado i w ogóle te wszystkie kaniony są niespotykane nigdzie indziej na świecie, ale właśnie mnie nie to tak bardzo ciągnie, ja raczej właśnie Yellowstone tak jak w tytule tego tematu.
    Jestem a może raczej byłem nastawiony na kolor zielony a po bardziej dokładnym zagłębieniu się co tam mogę zobaczyć, jakie widoki mnie tam czekają zacząłem mieć wątpliwości, czy trzeba jechać akurat tam.
    Czy może jakieś inne miejsca na świecie nie będą bardziej zielono-wodno-wodospadowo-kolorowe.
    Jestem cholernym domatorem i w ogóle nie chce mi się ruszać tyłka poza swoją "parafię" więc jak już jestem wręcz zmuszony(czyt. wycieczka rocznicowa) do wyjazdu to też musi być coś ekstra z wypasem na maxa wiec dla tego USA i te bogactwo parków no i te warunki do zwiedzania.
    Nie żebym tam miał zaraz zmieniać zdanie, ale początkowy entuzjazm opadł niestety. Poczekam jeszcze trochę, może jednak wypłynie coś lub ktoś, ja i tak nie mam zamiaru wykupować już biletów, parę $ w te lub w te stronę nie ma znaczenia.

Pożywiom - uwidim

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów