Close

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 142

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez imager Zobacz posta
    Pojąłem! Dziękuję za odpowiedzi. Chociaż wiadomość smutna. Wystarczyłby mały sensor i dodatkowy guziczek i byłaby automatyka "A". Zdjęcia z Zenita wychodziły z ta lampą fajne. No ale wiadomo... klisza, to klisza Pozdrawiam.
    Lamp z "A" jest dość dużo, w tym nowe z półki raczej amatorskiej (niefirmowe, niskie modele Metza c32,c36), albo jako dodatkowa funkcjonalności do najwyższych modeli TTL Metza i Nikona, lub używane po profesjonalistach.

Ehhh Lampa + Zenit to był dość dobry zestaw, podczas pracy z lampą nie ujawniała się chyba główna wada Zenka: beznadziejna szmaciana migawka o podłym zakresie czasów - chyba że mieszało się z dziennym, to szło włosy wyrywać ze względu na tę migawkę.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Wystarczyłby mały sensor i dodatkowy guziczek i byłaby automatyka "A".
    Ale wtedy, ta lampa nie kosztowałaby już tyle, ile kosztuje
    Jest tania lampa, jest brak automatyki.
    Jest automatyka, nie ma taniej lampy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

No racja. Albo funkcjonalne dodatki, albo niska cena. Jak mawiał kabaret Ani Mru Mru - Kłyt Markatindodi... My kopytki nie psedajemy, ale kłyt działa. JacekCz, dzięki za te Metze, zaraz będę szukał.

Domyślnie

JacekCz, dzięki za te Metze, zaraz będę szukał.
    jest tylko kilka lamp, które mają fantastycznie długie (od niskich wartości i gęste - co działkę) szeregi programu "A". M.in. Metze, ale nie będę pozbawiał Cię przyjemności.
    Większość ma 1,2,3 pozycje, dość wysoko i nie co działkę.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cześć.
    Widzę, że temat trochę przymarł, więc pozwolę sobie odświeżyć.

Chciałbym kupić jedną lampkę do strobingu - głównie domowego mini-studia.
    Mam SB-800 i myślę o YN-560, ale czytając jego specyfikacje oraz ceny zaczynam się mocno zastanawiać, czy nie warto zamiast 1 szt. 560'tki, nie dołożyć i kupić 2x YN-460 II.

Pod względem strobingowym jestem amatorem, ale chciałbym pobawić się trochę w domowe studio, a może w przyszłości także w plenerze.

Natomiast, znalazłem jeszcze coś takiego:
    http://cgi.ebay.com/OLOONG-Speedlite...item20ba20453d (czy coś wam ta lampa przypomina z wyglądu?) i zastanawiam się, czy może nie dołożyć do takiego wynalazku?
    Tylko, że ta lampa nie wnosi nic ciekawego do kwestii strobingu, a dołączony "monitorek" jest może i fajnym dodatkiem, ale nie wiem, czy wartym różnicy w cenie.

Co byście poradzili?

Domyślnie

Sam monitorek w strobingu nie ma kompletnie znaczenia
    Parametry ustawiasz w manualu i system diod w lampach YN jest bardzo czytelny i intuicyjny.
    Przyznam szczerze, że po wykonaniu kilku setek zdjęć zakupioną kilka miesięcy temu YN-560 nie odczuwam absolutnie żadnego dyskomfortu w porównaniu z pracą SB-800.
    W żadnym z aspektów. Nie zauważyłem znaczących różnic w mocy lamp, ich temperaturze czy zakresie zoom palnika czy także intuicyjności obsługi - rzekłbym, że wyłączając cls z zabawy i automatykę - YN jest bardziej intuicyjna od SB (choć przyzwyczajenie do jej obsługi niweluje tę różnicę).
    Ja wziąłem YN-560 ze względu na dobre opinie jakości wykonania. I rzeczywiście mogę z czystym sumieniem polecić (jeśli chodzi o solidną budowę).
    Rzecz jasna, w przypadku upadku zapewne ryzyko nie jest jakoś znacząco niższe. Lubię po prostu czuć, że nic nie trzeszczy w obudowie i mi się w rękach nie rozleci. Taka właśnie jest 560tka. Ma też zoom - który czasem się przydaje, choć nie traktowałbym tego jako jakąś ogromną zaletę.
    Gdybym do posiadanych 2 lamp (SB800 i YN560) kupował kolejną -byłaby to już na pewno Yn460 II ze względu na koszty.
    W strobingu akurat nie ma co wielce cudować - trzeba szukać optymalnej kombinacji możliwości/ceny. Odradzam inwestowanie w bajeranckie wyświetlacze - będziesz zaskoczony funkcjonowaniem tych diod

Lampa wykonała kilkaset zdjęć (bliżej tysiąca) i jak na razie nie ma z nią najmniejszego problemu
    Ciężko jednakże na podstawie jednego egzemplarza stwierdzić czy 560tki są bardziej niezawodne od 460tek. Ja gdzieś wyczytałem taką sugestię i dałem się porwać na ten szalony zakup

E:
    Po stopce widzę, że już chyba się zdecydowałeś - miłego użytkowania zatem!
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Stopką się nie sugeruj.
    Właśnie zrobiłem mały interes i teraz albo dołożę parę zł i kupię 560, albo zamiast tego kupię 2x yn-460.
    Dlatego się zastanawiam nad wyborem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Stopką się nie sugeruj.
    Właśnie zrobiłem mały interes i teraz albo dołożę parę zł i kupię 560, albo zamiast tego kupię 2x yn-460.
    Dlatego się zastanawiam nad wyborem.
    No to kup najpierw jedną YN460 - opanuj świecenie dwoma lampami. Następnie jak już opanujesz dokup trzecią
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Mam obie lampki i już kilka tys błysków za mną. 460 szybciej wyłącza się "sama z siebie", nie pika, nie ma złącza PC, ma słabszą fotocelę - raz myślałem, że padła ale okazało się, że wystarczy zmienić aku na nowe. Zresztą to już parę razy zauważyłem, że wyłącza się kiedy słabną zamiast wydłużać czas ładowania... 560 natomiast jest większa, ma b. dobrą fotocelę, zoom. Jest dobrze wykonana ma wejscie PC natomiast czasami wydaje dziwny dźwięk przy ładowaniu na pełnej mocy Aha - i już popsułem plastikową stopkę, aktualnie dorabiam metalową
    aparat i dużo światła | Mój Blogasek | Portfolio

Domyślnie

W nowszych modelach montują już fabrycznie metalowe, ale w polskich realiach lepiej to sprawdzić przed zakupem.

Strona 8 z 15 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów