Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Termometr

Domyślnie

Rtęciowy można jeszcze na allegro kupić, ostatnio zrobiłem zapas.

Domyślnie

IRT rulezzzzz
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fil_ftp Zobacz posta
    Tu sprzeczał się nie będę, nie moja to działka, natomiast wiem, że jak się cytuje to się tekst w cudzysłowie zapisuje.
    Ja tam tez się nie będę sprzeczał, bo sam używam "kupować", ale taką informację gdzieś mi wygooglowało.
    A co do cudzysłowu, to się zgodzę
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Też miałem Brauna (nie pamiętam modelu), został wywalony gdy po kilku miesiącach zaczął losować temperaturę zamiast ją mierzyć. Kupiłem "w ciemno" jedyny dostępny wtedy w sklepie termometr niezbyt mi znanej firmy Petit Terraillon (podobny do tego) i na razie działa bez zarzutu.

Domyślnie

że się wtrącę, dlaczego nie można kupić rtęciowego termometru?

Domyślnie

Bo rtęć w jednym termometrze jest nieekologiczna, w odróżnieniu od oparów rtęci w kilku(nastu) żarówkach "ekologicznych" które musisz montować w domu... (ale o tym był już wątek...)
    Nie wiem czy można jeszcze kupić zwykły termometr w aptece, akurat przewagą elektronicznego jest szybszy czas działania, co ma znaczenie gdy musisz zmierzyć temperaturę małemu dziecku - nie twierdzę że rtęciowym się nie da, ale wygodniej przytrzymać termometr trzy sekundy niż trzy minuty.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    że się wtrącę, dlaczego nie można kupić rtęciowego termometru?
    Bo szkło w którym ta rtęć jest zamknięta nie jest pancerne i, jak to szkło, czasem lubi sobie pęknąć. A opary rtęci są dość nieobojętne dla zdrowia człowieka.

Co do termometru, od 2 lat mam najprostszego Brauna i działa jak złoto. Kapturki? W komplecie było z 5, od nowości mam założony ten sam, ze 2 razy umyty w ciepłej wodzie. Nie wiem czy to kwestia naszej fizjologii, czy samego termometru, ale temp. zmierzona w jednym uchu jest niemal zawsze o 0,2-0,3° wyższa od zmierzonej w drugim. Kolejne pomiary w odstępach paru minut są zazwyczaj powtarzalne w zakresie 0,1° dla tego samego ucha.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Heh .... No i kto tu teraz jest amplifierem ?
    Pozdrawiam:
    Jaromir

Rycerz
    Gość

Domyślnie

a ja jakoś nie mam zaufania do tych elektronicznych "pomierzaczy", a jeszcze raz kupiliśmy jakiś dziwoląg, w którym kazali raz doliczać pół stopnia, a raz cały [?]

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów