W jaki sposób tak zminimalizowałeś szum??
Poniższą fotę robiłem przy ISO-800 D50 i szum wyszedł okrutny. Zdjęcie i tak jest nieco "poczyszczone".
Czy ja mam coś nie tak z aparatem?
Szukaj
W jaki sposób tak zminimalizowałeś szum??
Poniższą fotę robiłem przy ISO-800 D50 i szum wyszedł okrutny. Zdjęcie i tak jest nieco "poczyszczone".
Czy ja mam coś nie tak z aparatem?
D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1
odszumiam C1. Podoba mi sie to ze bardzo ladnie monochromatyzuje szum. Na duzym cropie szum jest widoczny z tym ze jak jest "nie kolorowy" to nie jest taki upierdliwy i calkiem akceptowalnie wygladashadowArt czy zdjecie robiles nefem czy jpegiem ? Twoj szum nie jest w ogole zmonochromatyzowany i dlatego od razu rzuca sie w oczy i przeszkadza.
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
No więc ja mam okazję uzywać Capture NX, dość fajny. Nie wiedzieć dlaczego Capture One 4.3 (chyba ta wersja), dostarczona na płycie wraz z aparatem, wiesza mi się co jakiś czas co jest wielce drażniące.
Masz rację - nie odszumiałem NEF'a tylko już gotowego JPG'a. Czasem "strzelam" w JPG'ach, zwłaszcza kiedy nie planuę z tych zdjęć zrobić majstersztyków, tylko zwykłe foty, które zrzucę na dysk i szybko będe mógł zobaczyć.
Nie bardzo wiem co to znaczy "zmonochromatyzować" szum (tłuacząc: zabrać kolor) i nie bardzo wiem gdzie to to jest w programie.
To zdjęcie było zmniejszone, podostrzone i podciąnęłem levels lekko.
Najbardziej denerwuje mnie, że zdjęcie było pomniejszone z pełnego rozmiaru (wydaje mi się, że wtedy szum powinien niemal zniknąć). To nie jest mały wycinek.
D7100 + N18-70 f3.5-5.6 + N50 f1.8 + N55-200VR + Metz48AF1
ale ekstra !!!!!!!! no nie no ja tez tam chce![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
dokladnie. W skrocie szum na zdjeciach jest w postaci kolorowych kropeczek, w Twoim przypadku widac na malym zdjeciu czerwone. Jak usuniesz z nich kolor to sie stana sie... nie mozna powiedziec niewidoczne ale takie dzieki ktorym szum nie jest taki nielubianya potem jeszcze taki zneutralizowany szum dodatkowo usuwasz odszumiaczem
![]()
Troche lopatologicznie ale chyba o to chodzilo
Nie wiem jak wyglada sprawa w NX z usuwaniem koloru z szumu (pewnie jest to automatyczne) ale masz super przyklad jest w darmowym programie RawShooter![]()
TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
Pozdrawiam Piotrek
bardzo fajne, dla mnie 5 jestok!
Skontaktuj się z nami