Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Domyślnie

z mydelniczka bedzie lepiej, bo ona rozprasza po calym sofcie swiatlo, a mocy wcale nie zabiera (lub znikome ilosci)
    co do sedna to ja bym widzial tak z 2 metrow soft duzy, okte 80, i BD
    najlepiej jakbys siecil na sciane zeby tez porownac czy tak samo rozklada sie swiatlo
    propnuje pomiar bez kopulki zeby okreslic roznice w mocy, i pomiar na srodku i brzegu, punktowo zeby okreslic roznice (jesli beda)

Domyślnie

Dobra pośpieszyłem się bo miałem chwilkę i tak:
    softocta 150cm rozkładana jak parasol nie pamiętam jakiej firmy ale zainteresowani wiedzą co to za wynalazek. Mierzone 1.5m od środka softa. Potem się okazało że miałem na sekonicu ISO200 wiec podam co zapisałem przy tej wartości

SB900 moc na 1/1 zoom na 17mm - f13
    zamknięta kopułka dotyka do białego materiału:
    środek f18
    góra f18
    prawy i lewy bok f22

z mydelniczką - f9
    środek f20
    góra f20
    prawy i lewy bok f25

Lampa quantuum 600ws F20
    środek 40
    wszystkie boki i obojętnie która część oprócz środka f45

różnica w pomiarach przy SB góra lub lewy i prawy bok wynika z kształtu palnika lampy

Innym razem przetestuję jak to się ma przy sofcie 120x80cm
    tutaj zdjęcie pomiary z 1,5m tak dla urozmaicenia postu

Widać różnicę z mydelniczką f13 do f9
    Z innym sprzętem będę kombinował dalej nie wykluczone że nawet dziś bo wyszło kilka chwil luźniejszych a ze forum nie odwiedzam ostatnio za często warto sie przypomnieć

Trzeba wziąć pod uwagę konstrukcje tego softa może to być rozwiązanie na równe oświetlenie bo cóż nam ze środka tak naprawdę. Może wada dla niektórych będzie zaleta

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trzymiasto

Domyślnie

Ciekawy pomiar. Czy wewnetrzny dyfuzor był założony w okcie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akz Zobacz posta
    Ciekawy pomiar. Czy wewnetrzny dyfuzor był założony w okcie?
    Tak był. Pomiar ciekawy bo soft w konstrukcji ciekawy. Tutaj link do wnętrza takiego softa

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trzymiasto

Domyślnie

ten zacisk centralny nie rzuca cienia na centrum softa? Wychodzi że różnica w mocy jest ale bez szału
    jeśli w studio to do malych przesłon ta okta z sabinka mogłaby by być.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akz Zobacz posta
    ten zacisk centralny nie rzuca cienia na centrum softa? Wychodzi że różnica w mocy jest ale bez szału
    jeśli w studio to do malych przesłon ta okta z sabinka mogłaby by być.
    jak świeci pilot z z lampy studyjnej to widać cień na środku ale pomiary są i widać dokładnie jak to się rozkłada. Innymi słowy dla mnie lepiej ze środek słabszy niż reszta. Trzeba zobaczyć jak wygląda sprawa w innym sofcie ale to już innym razem sprawdzę

Domyślnie

Niestety ze względu na budowę tej okty test jest do bani. Bo mieliśmy przypomnę chyba porównać świecenie lamp: sabiny i quantuuma. A warunki testu zaburzyły mocno wyniki.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Niestety ze względu na budowę tej okty test jest do bani. Bo mieliśmy przypomnę chyba porównać świecenie lamp: sabiny i quantuuma. A warunki testu zaburzyły mocno wyniki.
    Tak tak masz racje, test będzie poprawiony o te inne softy. Ale wyciągnąć można pewne wnioski też z tego co zachodzi w wynikach powyżej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trzymiasto

Domyślnie

Mi ten test jak najbardziej pasuje. Zamierzam sie przesiąść na parasolkowe softy dla szybszego rozkładania. Z lampą aparatową ma to jednak znaczenie gdyż pracuje się jednak w terenie. Byłoby jednak ciekawe zobaczyć różnice w porównaniu z tradycyjnym softem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Trzymiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kruszyna Zobacz posta
    Innym razem przetestuję jak to się ma przy sofcie 120x80cm
    Uda sie to zrobić? Byłoby interesujące jak zachowują się w prostokącie.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów