Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 53

Domyślnie

to źle pamiętasz

Domyślnie

Jak będę miał wolną chwilkę mogę zrobić porównanie światłomierzem (sekonic 758DR) na tych samych końcówkach. Do SB mam przejściówki quantuum. Softy to od stripów po octy, słoneczka itp. Proszę wybrać parametry i odległości a zmierzę i podam jak to się ma w praktyce. Jest małe ale. Lampy studyjne mam Quantumy 300ws i 600ws ale nie przenośne. Więc jak by kogoś interesowało takie porównanie to proszę o konkretne i precyzyjne wytyczne co do przeprowadzenia doświadczenia. Lepiej wiedzieć jak to się ma w praktyce niż obliczać "śródziemnomorską liczbę kwadratową" - nie żebym nie lubił matematyków;D

Domyślnie

Założenia będą bardzo istotne dla wyników. SB będzie mocno świeciła w środek softboxu, więc takie porównanie z lampa studyjna nie wypadnie dla niej źle. Ale rozłożenie światła na samym brzegu softu - tu będzie gorzej.
    Zmierz centrum i skraj największego softboxu (albo okty) w przypadku gdy świecisz wewnatrz niego quantuumem i sbxxx. Sbxxx ustaw na max szeroki kąt, albo nawet nałóż na nią mydelniczkę. Przedstawisz nam więc więcej niż 2 wartości

Na sekonicu kopułka schowana, dotykaj tym tkaniny softboxu. Na lampach 1/32 lub 1/16 mocy, bo inaczej wejdziesz poza skale swiatłomierza. Prośba - sprawdź czy faktycznie 1/16 to 1/16, czyli czy jest to o 4 przysłony słabiej niż max. Jesli nie to musisz tak zrobić by to praktycznie a nie teoretycznie był ten sam ułamek mocy obu lamp.

PS - jak widzisz ja radzę przetestowac jak swieci lampa - na ile boki softboxu są zbliżone do centrum. Nie pomiar mocy światła na obiekcie. Bo różnica między lampami reporterskmi a studyjnymi to generalnie to jak świecą (oświatlają), a nie sama moc.

Wyjdą tu róznice między lampami studyjnymi. Schowany palnik i zła konstrukcja foftboxu i będziesz miał boki słabsze o 2 EV od centrum. A wysuniety do przodu palnik, dobry softbox z przekładkami i różnica będzie rzędu 0,5 EV. Szczerze to chyba nie sprawdzałem jaki efekt da SB w moim softboxie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-02-2011 o 15:10
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Na sekonicu kopułka schowana, dotykaj tym tkaniny softboxu.
    Nie lepiej zmierzyc punktowo, nie przy pomocy kopulki?

Domyślnie

zapomniałem, że jest taka możliwość. Nie używam spota.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

ja w zasadzie do blysku tez nie
    ale do zastanego czesto
    tylko pomyslalem ze w tym wypadku bedzie dokladniej i sprawniej

Domyślnie

Do zastanego nie używam sekonica. Polegam na pomiarach body. Zresztą na body używam albo CW (ze zmniejszonym nieco centrum do 6 mm) albo matryca.
    Odbiegamy od tematu. OK, koniec OT.

Domyślnie

No to teraz nie wiem czego użyć w doświadczeniu bo:
    octa 150cm rozkładana jak parasol (taka posiadam) ma środek prawie zasłonięty tym mechanizmem do rozkładania i z tego co kiedyś sprawdzałem to z SB czy studyjną zupełnie był słabiej oświetlony środek. Posiadam jeszcze octe 80cm, softy 120x80, 80x40 wszystko quantuum (te juz są normalne). Ew mogę zobaczyć na parasolkach są wszystkie rodzaje kolory etc. Tylko wtedy nie zbadamy tego co chciał Jacek. A jeśli chodzi o kąt świecenia to SB900 daje radę nawet z dużymi softami. Jasne ze końcówki będą miały przynajmniej 1,5EV różnicy. A z mydelniczką to już zupełnie będzie słabo. Ale rozumiem że chcemy poznać wszystkie możliwości kurde trzeba jakiś zeszyt przygotować/jak ja nie lubię matmy;/

EDIT: I z jaką mocą mam porównać 300ws czy 600ws?
    EDIT2: oczywiście chodzi mi o model lampy
    Ostatnio edytowane przez kruszyna ; 01-02-2011 o 18:14

Domyślnie

1. to weź soft 80x120
    2. z mydelniczką nie będzie słabo, tylko będzie lepiej. Co to znaczy sb900 daje radę? Ważne jest rozłożenie światła! a nie moc. To generalna pomyłka ludzi zastanawiających się nad tym czy kupić sb czy quantuuma. Lampy studyjne dają "lepsze" światło. Bo nie chodzi o to jakie przysłony dają, tylko jak oświetlają. Jeśli chodzi wyłacznie o moc to daj lampę SB900 na wprost ustawione na tele bez softboxu, będziesz miał olbrzymią moc (i kijowe światło )
    jesteś pewien że SB900 bez mydelniczki da na boku softboxu 1,5 EV mniej?
    3. obojętnie czy 300 czy 600 WS (to 1 przysłona różnicy), tylko potem nam to napisz.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 01-02-2011 o 19:19

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów