Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26
    Oszczędny w słowach Awatar santiago_78
    Miasto
    Kępno/Ostrzeszów

Domyślnie Quantuum+potrawy

Mam do wykonania zlecenie na zdjęcia ciast do strony internetowej i kalendarza. Chciałbym zainwestować w oświetlenie, które mógłbym też w późniejszym czasie wykorzystać do zdjęć portretu/postaci. Myślę o czymś z serii quantuum + beauty dish ok.50cm. Pytanie ile lamp i jakiej mocy i jak je wyzwalać z D90? Czy mógłbym w takim zestawie wykorzystać SB900? Proszę o wyrozumiałość nie miałem do czynienia ze światłem studyjnym.
    D90 + N35 1.8 + N18-105VC + T17-50 2.8VC + T50-135 2.8 + SB900

conik
    Gość

Domyślnie

...zaraz zostaniesz pozarty zywcem

Domyślnie

do ciast styka ci sabina z parasolem i blenda biała albo srebrna i tyle zamiast blendy kartun biały moze być - ważne zeby swiatło z sabiny rozproszyć i zeby tak odbić zeby było swiatła w miarę równomiernie reszte w psie podrasować
    Ostatnio edytowane przez jacoslavgth ; 29-12-2010 o 00:49

Miasto
    Kępno/Ostrzeszów

Angry

Cytat Zamieszczone przez conik Zobacz posta
    ...zaraz zostaniesz pozarty zywcem
    Tak też myślałem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    reszte w psie podrasować
    Taaaa...

W temacie, wystarczy ci faktycznie SB-900, parasol i blenda. Nie ma sensu wywalania kasy w sprzęt, który nie wiesz czy wykorzystasz. Tym bardzej, że sam stwierdziłeś:

Cytat Zamieszczone przez santiago_78
    Proszę o wyrozumiałość nie miałem do czynienia ze światłem studyjnym.
    Kupowanie tony sprzętu do takiej sesji to jak wykorzystanie czołgu do zabicie komara :P

Domyślnie

A ja zacząłbym od podstaw czyli od książki o oświetleniu np: Światlo w fotografii - magia i nauka Wydatek mały a wiadomości rzeźnicko dobre

Domyślnie

A ja zaczalbym od cwiczen praktycznych a jak bedziesz juz umial to wtedy bym sie bral za zlecenia.
    Jedna lampa plus blenda, albo dwie lampy plus modyfikatory. Parasolki bym sobie odpuscil, raczej soft, garnki z plastrem miodu i bez, strumienica, wrota. Troche styropianu i srebrnej foli do blendowania, plus czarne powierzchnie (murzyny) do wyslaniania. lampy rzeczywiscie wystarcza "naaparatowe" bo przy zdjeciach jedzenia pracuje sie na duzych otworach (chyba ze klient sobie zyczy zeby wszystko od tad w p.. bylo ostre, to wtedy swiatla musi byc sporo.

Domyślnie

sb-900 + biała parasolka + blenda + arkusz białego papieru ( takiego trochę świecącego...) i mi wyszło takie coś :

może styknie i na Ciasta a kasę wydasz na coś co Ci się bardziej przyda
    Ostatnio edytowane przez Tworas ; 29-12-2010 o 20:18
    D780|17-35|35|50|85

Miasto
    Kępno/Ostrzeszów

Smile

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    A ja zacząłbym od podstaw czyli od książki o oświetleniu np: Światlo w fotografii - magia i nauka Wydatek mały a wiadomości rzeźnicko dobre
    Dzięki ta pozycja juz u mnie jest (w trakcie czytania), faktzcynie sporo wiadomosci, ale potrzeba sprzetu zeby to przecwiczyc.

Cytat Zamieszczone przez Tworas Zobacz posta
    sb-900 + biała parasolka + blenda + arkusz białego papieru
    Ktrym szklem robiles i na jakich ustawieniach?

Domyślnie

N50mm1.8- f8 1/250s kompensacja +2,7
    D780|17-35|35|50|85

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów