Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stomate Zobacz posta
    Z Polski do FR teoretycznie ktoś się przyczepi ale naprawdę teoretycznie.
    W drugą stronę kompletnie się*nie stresuj .

Pozdrawiam
    Ja mam kompletnie inne doświadczenia. To w Polsce na prośbę celnika czy inego pracownika bezpieczeństwa mogę powiedzieć: 'wolałbym nie otwierać' na żądanie doskonale spakowanego instrumentu we flight case. I - o dziwo - otwierać wtedy nie muszę .
    Nigdzie indziej na świecie to nie przechodzi.

Domyślnie

no to podsumowujac, mozna te lampy miec czy nie?

a statywu dlaczego nie mozna miec? i czy jest to potwierdzona informacja?

ja od siebie dodam ze aparat, szkla i wezyk spustowy przechodzi bez problemu

Domyślnie

Aparat, szkła, wężyki, wizjerki możesz mieć w ilości legion (parafrazując młodego mistrza ) Statyw jest potencjalnym narzędziem, którym możesz komuś przytłuc w głowę, tudzież*inne wrażliwe miejsce. Takim samym jak niewina laska, pamięć USB z wbudowanym 3cm nożykiem, krem o pojemności 120ml tudzież inne zabronione przez najnowsze prawo rzeczy.
    Napiszę raz jeszce:

Osama, dzięki.

Domyślnie

Ale podobno maja w nowym roku odejsc od zaostrzonych przepisow

Domyślnie

W kwietniu zrobią akcję i będzie jak dotychczas

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Mnie zabrali pamięć USB Victorinox, która obok swojej normalnej funkcji miała mały (jakieś 3cm) nożyk.
    Dwa lata temu leciałem z Detroit do Mexico City. Oczywiście na lotniskach amerykańskich sprawdzano dokładnie czy ktoś nie ma noży itp. Zabawne było to, że na pokładzie samolotu do obiadu rozdawano nie plastikowe ale metalowe noże i widelce

Okazuje się, że największy problem to baterie.
    Kiedyś w LOT'cie powiedzieli, że w lampie nie mogę mieć baterii. Spytałem się, co mam zrobić jak na lotnisku będę chcieli sprawdzić czy lampa działa. Powiedziano, abym zabrał komplet baterii w wyrzucił w czasie kontroli. Powiedziałem, że używam ładowalne baterie i nie mam ich zamiaru wyrzucać.

Ostatnio trafiłem na przepisy amerykańskie ale prawdopodobnie podobne przepisy są stosowane w innych krajach

http://safetravel.dot.gov/whats_new_batteries.html
    http://safetravel.dot.gov/index_batteries.html
    http://safetravel.dot.gov/quick_chart.html
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

2 razy wiozłem lampy (nie pamiętam przewoźników), zwykłe, załadowane bateriami, w bagażu podręcznym. Nikt nic nie pytał, przejechało przez "rentgena" i tyle.
    Pozdrawiam Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    W kwietniu zrobią akcję i będzie jak dotychczas
    Masz świadomość, że jeśli w kwietniu bedzie jakiś atak to będziesz jedną z pierwszych osób do których zapuka CIA FBI i inne PZPNy?
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

z moich doświadczeń wynika, że ze sprzętem foto nie ma wielkich problemów. W Niemczech, Szkocji, Hiszpanii nie robili mi problemów (w tym roku), nawet ze statywem. W Polsce to nawet nikt o statyw nie zapytał, w Szkocji urzędnik na check-in zapytał co to, wyjaśniłem że tripod, po krótkim telefonie do przełożonego puścił mnie bez problemu.

zależy na kogo trafisz, ale myślę że akurat do lamp to się nikt nie przyczepi. Najważniejsze, żeby bagaż podręczny wymiarami/wagą nie przekraczał dozwolonej normy.

Sporo też zależy od przewoźnika. Np w WizzAir miałem więcej problemów (np ten statyw), a w Norwegian Airways żadnych.
    D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aboutalithium Zobacz posta
    Hej,

Coz, dzwonilam do Lotu i nie potrafili mi powiedziec czy tak lub nie - przewoz lamp jest dozwolony w kabinie samolotu (czyli jako bagaz podreczny). Podali mi telefon do urzedu celnego lecz nikt nie odpowiada...
    Wiec zwracam sie do was - czy moge sobie poleciec spokojnie z moimi dwoma lampami jaka bagaz podreczny? (lampy beda w futerale...)

Aha, lot bedzie w Europie

I w sumie nie widzi mi sie spakowania ich do walizki.

Dzieki !

PS: Jeli nie jestem w dobrej kategori, sorry !
    Nie masz powodu się obawiać, pakuj lampy i leć. http://www.lot.com/web/lot/baggage#5 - ew. wydrukuj sobie czego zabraniają żeby jakiemuś nadgorliwemu pokazać
    Ja zawsze mam lampę w bagażu podręcznym.
    red light, dark room...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów