Szukaj
Dzięki za odpowiedzi, znalazłem w Gdyni za 328 zł pen i Toucha, chyba się skuszę na niego, chodzi już tak za mną od dłuższego czasu zakup tabletu
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Ta funkcja multidotyku w Pen&Touch działa tak-se raczej. Jako dodatek -- ok, ale do normalnej pracy zamiast myszki - raczej nie.
Więc jeśli ktoś chce i tak używać myszki, to spokojnie sobie może darować Touch i kupic samo Pen![]()
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
A ja sądzę, że to zależy od tego, jak to dokładnie zaimplementował producent oraz oprogramował w sterowniku. Stare, szare Wacomy miały znacznie mniej poziomów czułości (bodaj koło 256) od Intousów, które je zastąpiły, a z racji znacznie lepszego oprogramowania regulacji czułości, pracowało się na nich znacznie lepiej. Różnice raczej będą niewielkie, zwykły człowiek realnie jest w stanie powtarzalnie odwzorować może ze 20 poziomów, może z 50 i to w zupełności wystarczy.
Co do kąta nachylenia, nie wiem, może jestem zbyt ułomny, ale nigdy nie udało mi się na standardowych piórkach zmusić Szopa do jego rozpoznawania, zresztą użyteczność tego rozwiązania jest dyskusyjna i jest ono raczej ukierunkowane na malujących.
A wracając jeszcze do kwestii wielkości tabletu – pracuję na Wacomach gdzieś od ponad 10 lat, miałem w tym czasie okazję używać bodaj wszystkich rozmiarów – od kobył A3, przez A4 Ovr i klasyczne, po A6, z wyjątkiem najnowszych Intousów 4, bodaj wszystkich generacji jakie były w tym czasie na rynku i optymalnym rozmiarem jest dla mnie Intous3 A5 Wide. Teraz Wacom coś tam zdaje się namieszał z proporcjami i nie jestem pewien czy nowemu M jest bliżej do A5 "zwykłej" czy szerokiej. W każdym razie A5W oferuję aż nadto precyzji, a przy tym jest doskonale poręczny, bez problemu mieści się nawet na średniej wielkości biurku, co fajne idealnie wchodzi pod klawiaturę, gdy jest nieużywany.
Co do kwestii do czego używać tabletu – ja na to patrzę z pozycji narzędzia do pracy, nie gadżetu do zabawy i liczy się dla mnie przede wszystkim efektywność. A tą w znakomitej większości sytuacji, jak latanie po menusach czy dyganie suwaczków (nie wspominając o operacjach systemowych) piórko ma niższą od myszki. Za to jest bez porównania efektywniejsze przy wszelkich operacjach malarskich, dając dodatkowo możliwość zabawy naciskiem, która przy myszy wymaga nie lada gimnastyki, jest totalnie niewygodna, czasochłonna i upierdliwa.
Dobrze ustawiona mysz daje wystarczającą precyzję do operowania suwakami, jak komuś mało, to zawsze może sobie dopieścić ustawienia kursorami na klawiaturze, dokładność tabletu nie pomaga w niczym, a ręka się męczy.
Nie raz miałem okazję obserwować przy pracy "miszczów tableta", co to wszystko na nim i realnie dobre tempo to dawali radę utrzymywać przez paręnaście minut, później ruchy robiły się bardziej ospałe. No ale jeszcze raz, ja piszę o pracy, gdzie liczy się wydajność, jak ktoś macha sobie piórkiem dla funu, to może być szczęśliwy z racji robienia wszystkiego za pomocą nowej zabawki, przy tyrce zwyczajnie szkoda na to czasu i wysiłku.
I'm one of those bad things that happen to good people
Co do wygody, to jednak kwestia indywidualna. Ja używam także myszy do "machania suwaczkami", ale tylko czasami. Przy dłuższej pracy przechodzę tylko na piórko i dla mnie jest to wygodniejsze i bardziej efektywne (używam tabletu od jakiś 6-7 lat).
Od 3-4 lat używam bamboo (one chyba) A6 i moim zdaniem jest wystarczający do retuszu zdjęć. Kilka razy miałem styczność z większymi modelami w tym z serią touch i mnie te większe rozmiary nie podchodzą no może A5 ,a reakcja na dotyk to już zbytek, który nawet nieraz przeszkadza (subiektywne zdanie).
D90 szkiełka i błyskotki
Sam ostatnio kupiłem PEN&TOUCH i kilka wad zauważyłem
1. brak profili pod konkretne aplikacje co może komuś być potrzebne
2. gumka w LR działa jak zwykłe pióro
nie jestem też pewien czy działa rozpoznawanie poziomów nacisku w LR
w PS wszystko działa ok
Marcin Czapla
W LR nie ma przeciez narzedzia gumki, to jak ma tablet dzialac?
Nie ma ale można wymazywać pędzel:
Marcin Czapla
To wiem, ale to zupelnie inne dzialanie niz gumka w ps
tym bardziej ze pedzlem mozna zmieniac kilka parametrow
tak czy inaczej w temacie: lepszego niz wacom nic sie nie znajdzie
a jaki model to kwestia funduszy
ja jak cos zrobic mam myszka przy zdjeciach np. na innym kompie to sie mecze
ale do netu, maili itd uzymam myszy dolaczonej do tabletu
Skontaktuj się z nami