Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 97

Wątek: Jaki tablet

Domyślnie

@Pinio nie powiem Ci, który tablet, ale moim zdaniem warto przyjrzeć się "sprzedaży wiązanej" wacomów z CorelPainter - genialny program do rysowania/malowania. Sam CP kosztuje jakieś 1400-1500 a z wacomem płacisz ok. 600. Osobiście proponował bym zakup takiego zestawu - na ile pozwalają fundusze - z myślą o późniejszej wymianie tabletu na lepszy/większy.

Domyślnie

Mam od wigili Intousa 4 s czyli A6. Do obrobki zdjec ten rozmiar jest idealny ewentualnie a5, natomiast do rysowania jest za maly i tutaj chyba najabrdziej naturalny rozmiar to a4 choc jakos nie wydaje mi sie zeby tutaj byly osoby zainteresowane rysowaniem . Natomiast co do samego tabletu jest urzadzeniem idealnym i niezbednym dopiero z tabletem zachcialo mi sie przerabiac wszystkie tutki dotyczace retuszu. Ergonomia pracy rewelecja, kolko jest rzecza idealna.

Nie wiem jak ktos moze nie lubic pracy z wacom'em toz to sama przyjmnosc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    [...]jakos nie wydaje mi sie zeby tutaj byly osoby zainteresowane rysowaniem
    A ruchy reka i prowadzenie pióra podczas retuszu, to zupelnie co innego niz rysowanie?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

To ja mam jeszcze jedno pytanie: Czy warto dopłacać do wersji touch?
    Rozumiem że taki Bamboo Pen od takiego Bamboo Pen & Touch różni się właśnie funkcją gestów?
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    choc jakos nie wydaje mi sie zeby tutaj byly osoby zainteresowane rysowaniem .
    Obecnie na forum jest takie szerokie spektrum użytkowników, że o to raczej jestem spokojny Dodatkowo fotografia i rysowanie/malowanie to wcale nie tak odległe zainteresowania.

Zerknąłem w ofertę, ale przy rozmiarach od A4, to już się robi spory wydatek - niższe modele do A5. Skoro do takich zastosowań nie trzeba zaczynać od Intousa, to faktycznie ciekawa opcja zakupu z oprogramowaniem w cenie do 1tys.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Nawiazuje do tego co napisales poprzednio ze retusz to bardziej takie dlubanie. Nawet gdy kladzie sie sie cienie i swiatla czyli dosc dlugie pociagniecia to A6 wystarcza bez problemu. Natomiast narysowanie czegos od zera to potrzeba wiecej powierzchni.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    To ja mam jeszcze jedno pytanie: Czy warto dopłacać do wersji touch?
    Rozumiem że taki Bamboo Pen od takiego Bamboo Pen & Touch różni się właśnie funkcją gestów?
    Gesty, przyciski, 1024 poziomów nacisku zamiast 512.

Cytat Zamieszczone przez KlausG Zobacz posta
    No coś w tym jest co mówisz. Kupiłem tablet Bamboo - A5 oczywiście - z myślą o pracy w LR i ... no ichyba się zawiodłem.
    Właściwie nic nie wnosi do precyzji w stosunku do myszki a namachać się piórkiem trzeba jak się ciągle skacze z jednego końca ekranu na drugi. Z A6 byłoby chyba jeszcze gorzej.

Czy Intuos byłby lepszy?
    Czemu gorzej, skoro piórkiem wykonywałbyś mniejsze ruchy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Skoro do takich zastosowań nie trzeba zaczynać od Intousa, to faktycznie ciekawa opcja zakupu z oprogramowaniem w cenie do 1tys.
    Powtórzę się - Painter jest naprawdę rewelacyjny. Sam tablet, bez możliwości wykorzystania go z odpowiednim oprogramowaniem niewiele daje. Jednocześnie jest urządzeniem, które później można odsprzedać i dołożyć do lepszego.
    Polecam zassanie wersji tral (30 dni), chociaż bez tabletu można wypróbować jakieś 10% możliwości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    1024 poziomów nacisku zamiast 512.
    Sorry za może głupie pytanie ale czy jestem w stanie to wyczuć ?
    Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darko Zobacz posta
    Sorry za może głupie pytanie ale czy jestem w stanie to wyczuć ?
    Sądzę, ze przy cieniowaniu - tak. Przekłada się to na dokładność np. przejść tonalnych. Regulacja siły nacisku to główna różnica/zaleta względem myszy (jest jeszcze kąt nachylenia).

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów