Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 70-300 vr, af?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Unhappy 70-300 vr, af?

Witam,
    do wczoraj z 70-300 vr nie miałem żadnych problemów- szkło cudeńko, jedno z ulubionych itd... chuchane, dmuchane, nigdy nie tłuczone
    aż tu wczoraj, po podpięciu do D90- do tej pory użytkuje z D40 i tam takiego problemu nie ma,przynajmniej nie tak zauważalnie- przy ustawieniu na 300mm prędkość ostrzenia drastycznie spada...

http://www.youtube.com/watch?v=5dufw4Ue8P0

Ktoś miał taki problem?
    Do 200mm jest w miarę spokojnie- prędkość taka sama jak na 70mm- czyli szybko i w punkt, powyżej, zwalnia by na 300mm zrobić takiego ślimaka... Czytałem i słyszałem o jakiś problemach, ale takiego cuda nie widziałem... Wymiana silniczka, coś D90 (użytkuję go od trochę ponad tygodnia...), czy jakiś prosty zabieg, ewentualnie wizyta na Czapskich w Krakowie czy zostaje Po(d)stępu?

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Na pierwszy rzut ucha to wygląda na padnięty SWM, ale skoro szkło działa z D40...
    Tu masz film od jednego z forumowiczów gdzie prezentuje działanie padniętego SWM, choć w nieco innym szkle. Widać to najlepiej w 1:15.
    http://www.youtube.com/watch?v=q4XPQzED788

Domyślnie

A nie jest tak, ze na 300mm te elementy optyczne maja dluzsza droge do przebycia??

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

Ten obiektyw raczej tak ma - mi z d90 tez drastycznie predkosc spadala - ale chyba im wiecej swiatla tymdziałą szybciej ( w słoneczny dzien działa sporo szybciej)
    ps za to z d300 spadek predkosci jest znacznie mniejszy
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Domyślnie

Ja też przed chwilą sprawdzałem i mój D90 z tym szkłem działa tak samo jak pokazałeś na filmie.

Domyślnie

Greg77 ja rozumiem, że może być wolniej, ale aż tak?
    No nic... jedynym pocieszeniem na ten moment jest to, że M2SC i touran mają podobnie... w najbliższym czasie, o ile będzie jak, postaram się zobaczyć jak jest na D90 znajomego.
    dzięki za odpowiedzi

Uprawnienia umieszczania postów