dlatego napisalem teoretycznie.
Szukaj
dlatego napisalem teoretycznie.
D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć
tom01 miałbym prośbe do ciebie jesli byś mógł i miał czas i sposobność obczaić organoleptycznie tego soniacza bo nie umie nic innego znaleźć z matową matrycą. On nie musi być idealny wystarczy znosny (ja pracuje teraz na prawie 7 letnim fujisu-siemens z p4 i odbitki mi sie podobają ale to juz troszke złomik). Ja nie mam zamiaru zarabiać na fotkach robie to do mnie i na własne potrzeby i moge sobie pozwolic na niedociągnięcia, a chce znowu kupić na 4-6 lat.
D300s/A MB-D10/T17-50 2.8/N35 1.8/S50 2.8 MACRO/N80-200 2.8/SB 28/S 530ST i to musi wystarczyć
Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało
Tom01 prosze Pana nie mówić do mnie Pan(błagam)
Kurcze dzisiaj prawie kupiłem tego lapka w miejsce VGN-FW41M (matryca X-black - jak na lapka to bardzo dobrze mi sie na nim zdjęcia obrabiało) ale powstrzymałem się z uwagi na widoczne gołym okiem nierównomierne podświetlenie, druga sprawa to wg mnie zbędna klawiatura numeryczna, odpuściłem sprawę zakupu jeszcze żeby poszukać opinii na jego temat.
Druga opcja to nowy macbook pro 17" - podpowiedzcie co będzie mniejszym złem jeśli chodzi o obrabianie zdjęć? hehe
Mam F12S1EB czyli środkowy model z Corei7, 6Gb ramu ale juz z matrycą Premium czyli matowe FullHD z prawie 100% Adobe. Teraz garść faktów:
W serii F11/F12 matryca vaio premium jest taka sama, w F13 jest już znacznie gorsza niestety. Jeżeli kupować to szukać co najwyżej F12S albo F12Z. W F13 sie nie pakować jeśli ktoś rozważa matryce Premium. Obraz po kalibracji piękny, kolory soczyste, kąty widzenia bardzo dobre. Mam porównanie bo mam służbowego Vostro 3700 oraz Della 1745. Tutaj jest tragedia (1600x900) - kąty to jakiś smiech na sali.
W modelu F11Z/F12Z była gumowo/skóropodobna podkładka pod nadgarstki - z biegiem czasu się odkleja. W F13Z już jej nie ma i jeśli komuś niepotrzebne 8GB ramu to bez sensu dopłacać do Z'tki. S jak najbardziej wystarczy, zawsze mozna sobie dołożyc ramu samemu. Sam chciałem kupic F12Z ale ostatecznie było to bezsensowne no i ta odklejająca się podkładka...
Laptop wykonany z dobrych materiałów, przede wszystkim cały matowy. Jedyna kicha to, że skrzypi. Spodziewałem się po Sony czegoś lepszego ale po przejrzeniu krajowych i zagranicznych recek wyszło na to, że tylko F jest tak dziwnie poskładany, że wszedzie skrzypi. Klawiatura i pisanie na niej to poezja - układ klawiszy bardzo dobry, beż żadnych wynalazków typu FN zamiast CTRL etc.
Laptop jest głośny. W idle ma ponad 50C na każdym rdzeniu i jest non stop chłodzony. Wystarczy włączyć jakis program, przeglądarkę cokolwiek i użycię procesora od razu skacze i wiatrak wkręca sie coraz bardziej na obroty. Jest to jednak jeden z najchłodniejszych laptopów na rynku z Corei7 na pokładzie - obudowa się nie nagrzewa kosztem pracy układu chłodzenia. Ja jestem zadowolony bo kupowałem mocny sprzet do zastąpienia mi desktopa. Wyrzuciłem blu-raya i wsadziłem drugi dysk robiąc komplet Intel G2 80GB SSD + fabryczny 500GB hdd. Przy ssd i Corei7 komfort pracy jest porażający.
Na samej baterii Corei7 jest zblokowany max 900Mhz. Dopiero podłączony pod prąd osiąga prawie 3Ghz na jednym rdzeniu - tyczy się to każdego laptopa. Jest to blokada Intelowska - poprostu obecne bateria są za cienkie w uszach aby uciągnąć ten procesor. Albo inaczej - uciągną tylko 15min na baterii jest bezsensu więc stąd te kroki Intela w blokadzie taktowania.
Osobiśćie jestem w 99% zadowolony - jedyne co mi nie podpasiło to to skrzypienie. Trzeba jednak wiedzieć, że to jest prawie stacja robocza i nie będzie cichutko jak na jakimś netbooku z Atomem albo Corei3 Sandy bridge - mam Della L702x Corei3 Sandy Bridge i jest naprawde cicho. Szkoda tylko, że dalej pakują matrycę z Vostro i jest dalej lipa...
Ostatnio edytowane przez Jacol ; 21-04-2011 o 15:39
Skontaktuj się z nami