Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: D80 vs D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sin Zobacz posta
    Pytanie do tych ktorzy przesiedli sie bezposrednio z D80 na D90 - jak oceniacie oddanie koloru na niskich ISO, ktory korpus goruje?
    Jeśli zależy Ci na niskich iso to warto pamiętac, że d80 ma realne iso 100, a d90 dopiero realne 200. ISO 100 jest programowe. Używałem d80 znajomych troche, sam posiadałem d90 i muszę powiedziec, że d90 jest znacznie wygodniejszy. Odczuwalnie szybszy w używaniu (nie mówię tylko o zdjęciach seryjnych ale i samej obsłudze/menu itd.). Co do kolorów to nie odczułem wielkiej różnicy, byc może za mało czasu spędziłem w d80 - ale z pewnością nie jest to nic czego photoshop nie da rady nadrobic w kilka sekund.

Obecnie mam okazję na jakiś czas używac d300s i jego 8klatek na sekundę w trybie seryjnym i boski AF w reporterce są niezastąpione. No i praca z manualnymi obiektywami jest też świetna sprawą.

Domyślnie

To samo szklo na obu korpusach. Kiedys podnoszono lament, ze CMOSy nie dorownuja w tej materii CCD. Pytalem o subiektywne wrazenia po otrzymaniu pliku wprost z puszki, a nie o to co mozna zrobic w postprocesie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sin Zobacz posta
    To samo szklo na obu korpusach. Kiedys podnoszono lament, ze CMOSy nie dorownuja w tej materii CCD. Pytalem o subiektywne wrazenia po otrzymaniu pliku wprost z puszki, a nie o to co mozna zrobic w postprocesie.
    W oddaniu koloru nie zauważysz różnicy jeśli będzie ten sam profil barwny.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Z ostrością oczywiście podobnie...jeżeli AF trafi to ostrość jest ok w obu tych modelach...Tylko kwestia ostrości to bardziej złożony temat...Wiadomo im więcej pikseli to odnosi się wrażenie że zdjęcie jest "miększe" na monitorze, tylko nie powinno się tego oceniać w ten sposób. Po przeskalowaniu i zrobieniu odbitki będzie ok. Dodatkowo wszystkie wady optyki (aberracje) będą bardziej widoczne na D90...tylko gdyby tylko tym się kierować to dalej wszyscy używalibyśmy d70 . Ja się właśnie tak przesiadłem (z D70s) i dopiero teraz widzę jak moje szkła potrafią robić kolorowe otoczki, jak każdy niewielki błąd AFu jest widoczny...Pomiędzy D80 i D90 te różnice będą niewielkie, natomiast D90 ma sporo przewag i uważam że taka przesiadka ma sens. Pod warunkiem, że nie będziesz zmieniał body przez najbliższe minimum trzy lata...

Domyślnie

na 100% zmienię body w tym okresie chyba że będzie mieć dla mnie wystarczający af i obrazek (a jednak najlepiej wspominam moje pierwsze poczynania z d50) reszta jak serie (1000kl/s ) i inne jest zbędne
    d80 już jakiś czas temu sprzedałem i teraz jak znów mogę przeznaczyć pieniądze na przyjemności myślę czy wracać do znanego, sprzawdzonego sprzętu czy kupić coś kilka lat nowszego następne szkło na jakie choruję to sigma 70-200 f2,8 ale na to będę musiał czekać z 5 lat jak nie więcej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    AF w D300 ma więcej pól i po co? skoro i tak najczęściej korzystam z centralnego
    A AF-C kiedyś używałeś?!
    Jeśli tak, to już wiesz po co.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stef Zobacz posta
    A AF-C kiedyś używałeś?!
    Jeśli tak, to już wiesz po co.
    AFu nie da sie porownac, D300 ma swietny AF a D90 niestety tylko stary AF z D80, swiatlomierz tez lepszy w D300.....ale obrazek produkuja taki sam

Domyślnie

Tyle, że D300 ostry w punkt śledząc szybko poruszający się obiekt w słabym świetle, a D90 często nie.
    Wielu o tym zapomina.
    ps. ja odnosiłem się tylko do wypowiedzi kolegi Simil o 51 polach AF
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Z praktycznego punktu widzenia użytkując oba w ciągu dnia nie widzę różnicy. W pomieszczeniach ciemnych widać różnicę na korzyść d90 (ISO), ale bez rewelacji. Ale pod tym względem oba miażdży d700. Jak do tej pory Miałeś d80 to jedyną słuszną przesiadką na której widać różnicę to d700, jeśli nie zależy Ci na wodotryskach.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów