Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: D80 vs D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez necrodome Zobacz posta
    ja również zastanawiam się nad zmianą puszki (obecnie mam D80) i myślę, że jeszcze poczekam i dozbieram do D300
    D90 to moim zdaniem da sama klasa co D80- oczywiście inne bebechy, matryca itp
    ale uważam że jak już zmieniać sprzęt to na klasę wyżej
    I zrobisz nim takie same zdjecia jak D90, dlatego uwazam, ze jak o klase wyzej to z DX na FF

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    I zrobisz nim takie same zdjecia jak D90, dlatego uwazam, ze jak o klase wyzej to z DX na FF
    O to chodzi, matryca taka sama więc rawy powinny wypluwać identyczne, bezcelowe jest proponowanie mi d300 (nie stac mnie) wiec prosze o kasowanie takich postów żeby nie zaśmiecały wątku.

Domyślnie

To może ja doprecyzuje czego mi brakuje w D90, nie pasuje mi tylko jedna jedyna rzecz - AF, był on dla mnie zupełnie wystarczający dopóki nie miałem okazji fotografować dzieciaczków. Miałem okazję z kolegą w poznaniu fotografować Roberta Kubicę i innych ścigantów tegoż samego dnia na torze, ja miałem wtedy S18-50 2.8HSM podpięte do D80, on N16-85VR i 70-300VR do D90 i AF naprawdę sprawował się pozytywnie jak na nasze wymagania, większość skopanych fotek była z naszej winy Ale będąc teraz w pokoju gdzie jest światło mieszane, typowe warunki domowe, do tego dzieciaczek, który nic sobie nie robi z tego, że AF nie piknął to zdarza się trochę pomyłek, owszem można słoik przymknąć i złapać więcej w GO, ale ogólnie AF to jest ta rzecz, której sobie nie poprawimy kupując D90. Wszystko poza powyższym bardzo mi pasuje w D90. Pucha jest naprawdę ok i stosunek ceny do obrazka jaki dostajemy jest bardzo przyzwoity. Dlatego też i ja postawiłem póki co na szklarnię kosztem body.
    blog|fejsbuk|flickr
    Z6II|20|35|50|85|500

Domyślnie

Wszystko zależy do jakiego rodzaju fotografii służy aparat. Dla mnie D80 daje do 400 iso bardzo ładny obraz - ma skalibrowane iso 100 a to duża zaleta. Oczywiście w trudniejszych warunkach oświetleniowych D90 kładzie D80 na łopatki i to jest niepodważalne. Wiem, że są obrońcy D80 i D200 którzy twierdzą że iso 1600 jest w pełni użyteczne w tych puszkach...nie zgadzam się z tym bo oprócz szumu występuje też straszna degradacja koloru. Jeżeli wiesz, że nie stać Cię będzie szybko na coś dużo droższego lub po prostu nie widzisz potrzeby inwestowania np. kwoty 5tys. zł w coś co jest jedynie hobby polecam D90.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aspire Zobacz posta
    A nie lepiej poczekać Ci trochę więcej, dozbierać i kupić używkę d300/s? Wydaje mi się ze wielkiej różnicy nie ma miedzy d80 a d90. A jak już zmieniać to na coś lepszego.
    chyba nie miałeś tych aparatów w ręku..
    D80 to stary CCD a D90 nowy CMOS różnica ogromna !
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez necrodome Zobacz posta
    ja również zastanawiam się nad zmianą puszki (obecnie mam D80) i myślę, że jeszcze poczekam i dozbieram do D300
    D90 to moim zdaniem da sama klasa co D80- oczywiście inne bebechy, matryca itp
    ale uważam że jak już zmieniać sprzęt to na klasę wyżej
    miałem i D90 i D300 w jakości zdjęc nie ma serio żadnej różnicy - lepiej dołożyc do lepszego szkła ! AF w D300 ma więcej pól i po co? skoro i tak najczęściej korzystam z centralnego , a ewentualnie 11 w D90 wystarcza . Ja osobiście żałowałem przesiadki z D90 na D300 , teraz mam FX ,ale tej przesiadki akurat nie żałuje ! D90 to następca D80 czyli model nowszy i różnice są znaczące.
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    D90 to następca D80 czyli model nowszy i różnice są znaczące.
    I nie wynikają tylko z "nowszości" procesor, iso (3200 to śmierć d80, a ledwie przeziębienie d90), seria (1,5klatki więcej) i jeszcze kilka rzeczy, ale są święta, więc trzeba włączyć tryb ekonomicznego pisania
    Czas jest ludożercą, więc staram się nie mieć go za dużo.

Domyślnie

Mam oba, D80 od 3 lat a D90 od roku.
    Jako komplet sprawdzają sie świetnie.
    Czy warto wymienić?
    Zyskuje się lepszą matryce - w aparatach cyfrowych to b. ważne, bo jest na stałe, a przekladajac na klisze - lepszą klisze mamy na zawsze
    Co to daje? Z D80 można robić zdjęcia do ISO800 zachowując dobrą jakość. Z D90 można je zwiększyć do 1250 (przy podobnej jakości).
    Dużo czy nie...? W wielu przypadkach można wykonać zdjęcia przy świetle zastanym. Więcej miejsc stanie teraz otworem
    Światła i cienie...
    http://nozaki.flog.pl
    Samsung i Nikon

Domyślnie

Pytanie do tych ktorzy przesiedli sie bezposrednio z D80 na D90 - jak oceniacie oddanie koloru na niskich ISO, ktory korpus goruje?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sin Zobacz posta
    Pytanie do tych ktorzy przesiedli sie bezposrednio z D80 na D90 - jak oceniacie oddanie koloru na niskich ISO, ktory korpus goruje?
    Wiesz, ze duzo zalezy od szkla.....ja jakos sie nie martwie kolorami....od tego sa RAWy i praca na nich na kompie

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów