Bierz Tokinę 11-16 jak masz puszkę ze śrubokrętem. Mam S10-20, też daje radę, ale czasami przydałoby się lepsze światło.
Szukaj
Bierz Tokinę 11-16 jak masz puszkę ze śrubokrętem. Mam S10-20, też daje radę, ale czasami przydałoby się lepsze światło.
to be a rock and not to roll
W gotyckich, bardzo ciemnych kościołach da radę tym robić z ręki przy czasach 1/5s na iso 800 (więcej się bałem, no bo D70s z szumami nie ma porównania do obecnie sprzedawanych luster). Światła, cóż, brakuje. Z drugiej strony, jak mam jaśniejsze obiektywy, to też bym chciał, żeby były jeszcze jaśniejsze, więc światła zawsze przydałoby się jeszcze więcej, a na coś zdecydować się trzeba. W każdym razie z Sigmy jestem jeszcze zadowolony z powodu HSM-a. No i przez 4,5 roku zero problemów. Może warto, myśląc o przesiadce na FX-a i krótkiej perspektywie używania poszukać dobrej używki w granicach 1500? Ewentualnie jest jeszcze jaśniejsza Sigma f3,5 w pełnym zakresie, ale to już 2600-2700 zł. A optycznie jest minimalnie, ale jednak, gorsza od starej 4-5,6, chodzi głównie o większy rozrzut rozdzielczości w zależności od zarówno ogniskowej jak i centrum/brzeg kadru.
SLT-A57 | Σ 8-16mm F4,5-5,6 DC HSM | S DT 18-135mm F3,5-5,6 SAM | T 200-400 F5,6 LD IF
Pentacon 29mm F2,8 Electric MC | Pallas 135mm F2,8 Magenta AM
YN-460-II | ThinkTank Speed Demon
JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu
Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy
Sigma 10-20. jak światło potrzebne to wersję F3,5
Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.
I ja właśnie rozglądam się za szerszym szkiełkiem dla mojego D80..
Użytkowałem kilka razy S10-20, ale chyba ta Tokina 11-16 ze stałym światełkiem będzie lepsza.
Tylko trzeba poszukać ostrej sztuki.
Z6 II | Z24-70/4 | Z85/1.8
Panowie tylko niektore osoby pisza w odniesieniu do kosciola.
To jest moj glowny temat na zdjecia wiec prosze o opinie jakie szklo do kosciola.
Piszecie jakie to fajne sa obiektywy ale do czego to porownojecie. Prosze porownojcie prosze w odniesieniu do kosciola.
Oczywiscie przy takich ogniskowych trzeba uwazac na boki kadru bo zakrzywiaja.
Ja na zlecenia ślubne zawsze pożyczam od kumpla wspomnianą Tokinę 11-16 f/2.8 i za każdym razem jestem pod jej ogromnym wrażeniem. Zastanawiałem się nawet nad zakupem własnego egzemplarza ale jako że to dobry kumpel to zawsze się szkłami wymieniamyTakże osobiście bym polecał rozejżeć się za dobrą sztuką tego obiektywu
![]()
D800 + D300 + N 14-24 f/2.8 + N 70-200 f/2.8VR + N 50 f/1.4 G + N 10,5 f/2.8 + SB 900
dzieki SKUBI za odpowiedz. Też tak mysle. Czyli 1:0 dla Tokiny. Czy ktoś jeszcze sie wypowie?
Skontaktuj się z nami