Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Tło- stałe, pierwszy plan - błysk

Witam, chcialbym się dowiedzieć czy mój pomysł, który zamierzam zrealizować będzie funkcjonował. Otóż chcialbym na tło (meble, ściana itd) rzucić oświetlenie stałe czyli 2x 400W lub pojedyńczą, a na pierwszym planie, na modelkę dać błysk ok 70Ws do 100Ws max. Czy nie będzie dużej różnicy, boje się ze oświetlenie stałe może zaniknąć, a chcialbym aby tło było widoczne. Co o tym sądzicie?
    Dzięki

Domyślnie

nic nie sądzę, bo mieszasz światło stałe z błyskowym, więc dla błysku dobierasz przysłonę, dla stałego czas i odpowiednio balansując tymi parametrami sam uzyskasz co chcesz, podałeś mało danych, więc odpowiedź prosta
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

zazwyczaj przy błysku ustawiam f8 1\100s

Domyślnie

Oświetlenie stałe z błyskowym można zrównoważyć dobierając odpowiednio czas i przysłonę. Zastanawiam się tylko z jakiego źródła będzie pochodzić oświetlenie stałe i co z temperaturą barwową tych różnych świateł.

Domyślnie

Rozwiązanie średnie.
    Podana moc (400W) sugeruje, że to światło żarowe czyli będzie kłopot i z balansem i czasem. Sądzę, że na f8 wyjdzie maks 1/10 s a wtedy przy ruchu modelki będą "podwójne" krawędzie. Może być to czasem nawet fajny efekt ale przeważnie raczej nie jest pożądane.
    A 400 W w świetlówkach (to powinno wystarczyć) będzie dużo droższe od oświetlenia błyskowego (same żarówki będą kosztowały ok 250 zł oprawy parę razy tyle - nawet najtańsze)
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 24-12-2010 o 11:37

Domyślnie

Chciałem zakupić owe żarówke. Oczywiscie one pójde na tło, aby musnąć światłem, wiec nie muszę mieć idealnej temperatury barwowej itd. Jak mówicie, ze zależy od migawki, to max będę mogł zejść do 1\60, a z przysłoną sie tam juz pokombinuje.

Domyślnie

Te żarówki mają tylko 85 W - to mało. Mam w studio świetlówek razem na około 1500 W (pobierane) i warunki ekspozycji to: iso 200, f 4, t 1/30. Oczywiście przy dość dużym planie. Sądzę, że do planu amerykańskiego może wystarczy 400 W (np trzy panele typu KinoFLO) Albo 2 x 200 W w odpowiedniej oprawie (musisz sam coś wymyśleć bo nie ma na rynku nic odpowiedniego).

Domyślnie

głównie martwię się o to, czy jak błysnę i ustawie aparat pod błysk, to nie zaniknie mi tło, które będę podświetlał stałym.

Domyślnie

Czy nie rozumiesz że bez podania wartości ekspozycji na tle nikt nie jest w stanie ci odpowiedzieć?
    ważna jest odległość lampy od tła.
    Ważne jest ustawienie lampy błyskowej w stosunku do tła i modelki...
    Zbyt wiele zmiennych
    Prościej będzie rozbić na 1/30 i f4 - łatwiej zapanujesz nad tłem.
    A jezeli modelka nie będzie dostawać zbyt dużo ciągłego światła to i czas 1/30 nam nie zaszkodzi

Domyślnie

czas 1\30 daje duże prawdopodobieństwo poruszenia, za duże. Nie cierpię jak mam zdjęcie poruszone, np przy dobrym ujęciu. Chciałbym oświetlić tło pokoju czyli jakie 2,5-3m plus błysk na modelke, ktory pewnie też coś da. Na początku chciałem kupic te tanie chińskie 45Ws, ale nie jestem pewny czy bd wyzwalać sie z fotocelii, gdyż drugiego odbiornika do radia nie mam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów