Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Adaptery M42

Od prawie roku używam adaptera M42 z soczewką i nie mam mu nic do zarzucenia, do tego przypinam Helios 58mm f/2, Mir 37mm f/2.8 i Industar 50mm f/3.5. Myślę nawet nad zakupem kolejnego adaptera, by zaadaptować go na tiltshifta, już widziałem samoróbkę, a i ręczna zabawa z nieprzypiętym szkłem wygląda obiecująco, trzeba będzie tylko zmienić soczewkę...

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez draco1234 Zobacz posta
    Od prawie roku używam adaptera M42 z soczewką i nie mam mu nic do zarzucenia, do tego przypinam Helios 58mm f/2, ...
    i tu pojawia się pytanie od laika w tej sprawie... mam taki sam obiektyw
    Jak wygląda zmiana przesłony w tym obiektywie, bo jak widzę nie zmienia się ona płynnie kręcąc pierścieniem przysłony, czy w przejściówce jest jakiś bajer do tego, czy trzeba jeszcze zrobić przeróbkę?

Jak biorę do ręki Jupitera 200/4 itp, to zmiana przesłony idzie "z ręki" bez ciągadeł czy jak to się tam fachowo nazywa.

Dziękuję za pomoc, z góry
    .

Oszczędny w słowach Awatar SzMuD
    Miasto
    Rumia /k. Gdyni

Domyślnie

jesli wystaje jakis" cyndzel" to japrawdopodobniej musisz wykonac np.blokowanie bolca przeslony
    Coolpix 4500 / D7100 + N17-55 + N35 + N55-200VR + SB-700

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

a widzisz .... dzięki za info. wiedziałem, że coś jest nie tak.... i znalazłem.

brak tego właśnie dzyndzla - widać już ktoś go kiedyś rozkręcał i zgubił - będę robił samoróbkę....
    już wszystko jasne...

jeszcze raz dzięki SzMuD
    .

Domyślnie

Moze masz model preselekcyjny 44-2 albo 44-3 i stad ta roznica?

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

nie nie... już wszystko jasne. Tak jak napisałem wcześnie - po prostu brakuje tego "gwoździa" (bolca przesłony) i muszę go dorobić sobie i będzie gites!

dzięki wszystkim za pomoc
    .

Domyślnie

Nie wiem jak jest w kupnych konwerterach z soczewką. Robiąc samodzielnie należy tak to wykonać aby była możliwość wyjmowania soczewki przy makro z małej odległości i przy stosowaniu dodatkowych pierścieni. Ponadto przy korzystaniu z maxymalnego otworu należy zastosować maskę w celu poprawy kontrastu dla zniwelowania nadmiernego dopływu światła z obiektywu dla pełnej klatki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vifoto Zobacz posta
    Nie wiem jak jest w kupnych konwerterach z soczewką. Robiąc samodzielnie należy tak to wykonać aby była możliwość wyjmowania soczewki przy makro z małej odległości i przy stosowaniu dodatkowych pierścieni. Ponadto przy korzystaniu z maxymalnego otworu należy zastosować maskę w celu poprawy kontrastu dla zniwelowania nadmiernego dopływu światła z obiektywu dla pełnej klatki.
    Yyyy ? nie pojechał byś Fiatem 126p do Hiszpanii we czterech? Podobny rodzaj determinacji ...

(powinienem podziwiać oddolny narodowy upór i talent, ale ja zawsze aspołeczny byłem)
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

tak wracając do tematu brakującego u mnie bolca przesłony - dla potomnych (jak by ktoś kiedyś też nie miał) - został zamieniony na gwóźdź z łbem kulistym o średnicy 1.4 i docięty pod wymiar + oczywiście blokada z wkładu ( jak w linku )

dziękuję wszystkim za pomoc - teraz oiektyw działa jak trza, tylko jeszcze muszę go oczyścić jak należy. pozdrawiam
    .

Domyślnie

Konwerter z soczewką czy bez? Konwerter bez soczewki spełnia zadanie przy zastosowaniu makro. Jest alternatywne rozwiązanie dla zastosowania dodatkowej soczewki. Soczewka zakładana w razie potrzeby z przodu obiektywu. Dla soczewki z tyłu obiektywu mamy do uwzględnienia register distance ok. 7mm ( róznica dystans Nikon ,grubośc konwertera, dystans M42, gwint). Potrzebna soczewka dla tej różnicy to ok.-5dioprii. Dla soczewki z przodu obiektywu do uwzględnienia jest tylko różnica 1,7mm ( różnica Nikon, M42, 0,7mm konwerter).
    Tak więc do zmiany jest wielkość czterokrotnie mniejsza, zatem ingerencja w optykę układu jest mniejsza. Dodać należy że działanie destrukcyjne soczewki w obu przypadkach maleje w miarę stosowania większych ogniskowych.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów