Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Domyślnie

Wałek kupisz w marketach budowlanych służy do przyciskania tapet a do wody nie dodawałem nic ale dawno tego nie robiłem. Uzyskać idealne lustro na suszarce to sztuka, zawsze znajdzie się jakiś pyłek lub włos. Możesz spróbować dać płynu do nabłyszczania w zmywarkach. Ja go dodaje do płukania filmu.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Jeśli będziesz naświetlał plastiki, to suszarka nie jest konieczna.

Domyślnie

chodzi o stare zdjęcia ktoś kiedyś wkleił do albumu klejem roślinnym i ja teraz chcę je wkleić do nowego. po jednej kartce ze starego albumu będę wkładac do wody aby zdjęcia same odeszły a następnie trzeba je przeciez wysuszyc i do nowego albumu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez makmk Zobacz posta
    Czy do płukania papierowych odbitek dodaje sie jakiegoś płynu zanim umieszcze je na suszarce? (kupiłem na allegro za 40 zł jeszcze nie dotarła) No i nie mam wałka, czy jest niezbedny, czy jeszcze uda sie gdzieś kupić?
    Potrzebuje poprostu stare zdjęcia wykąpać i wysuszyć, a ostatnio robiłem to w latach 80.
    Pozdrawiam
    Tak, dodaje się kilka kropli płynu zwilżającego (kiedyś nazywał się Fotonal), żeby nie było zacieków na zdjęciu. Kiedyś były specjalne gumowe wałki do odbitek. Można czasami dostać na Allegro, wpisz w Google "wałek do fotografii", to na pewno coś się ukaże.

Domyślnie

Fotonal można zastąpić 5% roztworem octu spożywczego z wodą. Umyj też tym roztworem blachę suszarki, a następnie spłucz ją pod bieżącą wodą. Do mycia blachy nie można używać waty.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów