Witam wszystkich odwiedzających,
jako swój pierwszy aparat zakupiłem sobie Nikona D80 i do amatorskiego pstrykania w zupełności wystarczał. Teraz zaczynam się parać fotografowaniem nieco bardziej zawodowo i sprzęt zaczyna nie nadążać z wymaganiami. Zajmuję się fotografowaniem portretowym przede wszystkim w słabych warunkach świetlnych (kasyna, sale kongresowe ze sztucznym oświetleniem etc.). Zakupiłem już obiektyw Nikkor AF-S 50mm 1,4G i na dniach mam zamiar kupić Nikkor AF-S 85mm f/1,4G. Szkiełko działa wspaniale i jestem z niego bardzo zadowolony, ale niestety aparat jest tutaj najsłabszym ogniwem - duże ziarno przy wyższych ISO (od 800), wolny zapis serii zdjęć na karcie (nie wiem, czy to jest do końca wina tego modelu) - to największe mankamenty.
Nie znam się za bardzo na sprzęcie i szczerze mówiąc mam trochę mętlik w głowie. Lubie Nikona jako markę i chciałbym przy niej pozostać ... Ale do rzeczyJaki model polecicie? Czy może jednak przesiąść się na Canona w takiej sytuacji (wiem, że to pytanie nie jest na miejscu na tym forum, ale musiałem
).
Warunki fotografowania i wymagania:
- Słabe warunki oświetleniowe, zazwyczaj robię zdjęcia przy ISO 800, f 1,4 - 1,8, ekspozycja 60-180,
- Lampa błyskowa nie wchodzi w grę,
- Światło sztuczne. W zależności od miejsca żarowe lub halogenowe,
- Potrzebuję w miarę najszybszego zapisu zdjęć na karcie,
- Do wydania około 6000 PLN.
Z góry serdeczne dzięki za pomoc
Pozdrawiam
Paweł
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami