Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Konwerter ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sokolniki Las

Domyślnie Konwerter ?

Witam.

Zajmuję się spottingiem również na wysokościach przelotowych. Wielu ludzi, którzy się z tym bratają używają lunet i teleskopów, jednak nie stać mnie na nie. Używam zestawu D3000 + Sigma 70-300 APO i zastanawiam się nad kupnem konwertera, który pozwoliłby na zwiększenie ogniskowej, a co za tym idzie na wyraźniejsze zdjęcia, pozwalające bez problemu rozpoznać typ, malowanie, czy nawet rejestrację samolotu.

Pytanie tylko, czy zastosowanie takich konwerterów nie wpłynie na jakość zdjęcia tak bardzo, by stały się one nie do użytku. Moje szkiełko z założenia jest dość ekonomiczne, i nie gwarantuje mega ostrości zwłaszcza przy górnych wartościach powiększenia.

Pozdrawiam, i proszę o odpowiedź.
    D3000 + Nikkor 18-55 VR + Nikkor 70-300 VR.

Domyślnie

Bedzie ciezko.
    AF raczej odpada, bo konwerter zabiera swiatlo (wydluza czas ekspozycji 2x dla tc x1.4 i 4x dla tcx2), a twoj aparat raczej nie pozwala zbyt wiele, jesli chodzi o podbijanie ISO.
    Jakosc tej sigmy nie jest najwyzszych lotow bez podpietego TC (kwestia egzemplarza), wiec z nim bedzie gorzej.
    Kiedys zdazylo mi sie podpinac taka sigme z kenko x1.5 i nawet bylo niezle. Ksiezyc dala rade wyostrzyc i od biedy samolot podchodzacy na Heathrow.
    Pozycz i sam wyprobuj. Jesli wpadniesz do grodu Kraka, mozna byloby zapolowac na golebie na rynku

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Sokolniki Las

Domyślnie

Tak, już wiele osób mi odradzało kupno takiego cuda, jednak to mimo wszystko najtańsze wyjście jeśli chodzi o mój obiektyw...
    A aparat ? Przy ISO 1600 jest taki śnieg, że osobiście załamuję ręce.
    D3000 + Nikkor 18-55 VR + Nikkor 70-300 VR.

Domyślnie

SAm sobie odpowiedziałeś: Mając (tylko...) D3000 i (tylko) ciemną SIgmę do 300 mm nic więcej nie wywalczysz. Jedyna szansa na w miarę tanie wydłużenie ogniskowej z AF to poszukanie całkiem niezłej Sigmy 400/5,6 i zmiana korpusu na jakiś ze śrubokrętem, bo ta Sigma nie ma własnego silnika. Była też Sigma 500/7,2, też AF na śrubokręt...No i jakiś D90 by się przydał....
    o, coś takiego:
    http://cgi.ebay.co.uk/sigma-400mm-ni...item483d02dbc3
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 12-12-2010 o 19:05
    Nikoniarz-majsterkowicz

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Włocławek/Poznań

Domyślnie

500/7.2 jest rzadkim gościem na allegro i raczej schodzi dośc drogo pomimo swojego słabego swiatła - może zakręć się wokoł jakiego lustrzanego rosjanina typu 500/8 lub 1000/10 - na poczatku bedzie Tobie trudno na pewno ostrzyc ale z czasem nabierzesz wprawy ( nie wymieniam 500/5.6 bo obecnie to szkiełko jest dostepne tylko za duze pieniadze ) sam używam MTO 11Ca i jestem zadowolony ( da sie kupic za jakies 500 zł jak się wyczuje moment)
    A700, Sigma 100-300/4, MTO , troche CZJ
    Jednak (S)tara miłość nie rdzewieje

Uprawnienia umieszczania postów