Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie d700 i bad pixele

Witam Wszystkich.Od kilku dni jestem posiadaczem D700.Aparat nowy.Po pierwszych testach wszystko ładnie.dzisiaj fotografując telefon na aukcję zauważyłem punkt świecący na niebiesko,zawsze w tym samym miejscu na wysokiej czułości i przymknietej przysłonie np do 11.Niby nic,momentalnie do skorygowania w programie graficznym ale kurcze aparat za 7k zł.W poprzedniku d90 czysto w całym kadrze.Może użytkownicy doradzą co robić.Nie chcę oddawać do mapowania czterodniowego aparatu.czy ktoś z Was miał tą przypadłość w D700.Pozdrawiam

Domyślnie

takie przypadłości zdarzają się bardzo często w każdych puszkach,
    mozna z tym żyć bo to 5s wyretuszować ta kropke, chyba ze bardzo ci to przeszkadzxa, oddaj na mapowanie
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Borkowski Zobacz posta
    takie przypadłości zdarzają się bardzo często w każdych puszkach
    zgadza się, w moim też jest tylko świeci na czerwono więc jest pewnie hot...
    a no i oczywiście ja też uważam że da się z tym żyć.
    Ciągły brak czasu jest dobrą wymówką...

Domyślnie

5 s wyretuszować, ale jak masz 100 czy 1000 zdjęć to już nie trwa to 5 sek!
    spytaj sprzedawcy czy wymieni np na nowy - może pojdzie na rękę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paparazzi89 Zobacz posta
    5 s wyretuszować, ale jak masz 100 czy 1000 zdjęć to już nie trwa to 5 sek!
    spytaj sprzedawcy czy wymieni np na nowy - może pojdzie na rękę
    może trafi się jakiś bez bad pixeli, byle tylko nie gorszy... nie pamiętam dokładnie, ale gdzieś przy okazji paneli było, że wymieniają dopiero od jakiejś ilości... może ktoś pamięta, a najlepiej wie jak to jest z matrycami?

Domyślnie

Wczytałem teraz Nefy do Lightrooma i o dziwo nie mogę się dopatrzeć niebieskiej świecącej kropki.Czułość 6400/f11.Na lcd aparatu już przy f7 wychodzi.Może to wyświetlacz D700.Założyłem także kapsel na obiektyw i czas 30 sek iso od 200 do 800 i nic specjalnego nie widzę.Na wyższych iso wiadomo jakieś sygnały z matrycy.Chyba dam sobie z tym spokój.Ogólnie świetny aparat.Kupiłem go dla autofocusa no i wiadomo FX.Jednak balans bieli w świetle żarowym i mieszanym tak samo słaby jak w d90 ale ogólnie po przesiadce z DX jestem pod wrażeniem.Pozdrawiam

Domyślnie

hmm nie miałem D90, ale po przesiadce z d300s wydaje mi się że wb trochę lepiej działa, ale może to tylko złudne odczucie...

Domyślnie

ten punkcik miałeś tylko na lcd? bo nie zrozumiałem czy na kompie? jak na LCD to mógł zniknąć (mój iphone 2 razy przez rok miał biały punkcik, który sam zniknał )
    Zbędny

Domyślnie

Ja mam radę taką: olej. Ew. jak masz możliwość podskoczyć na Postępu to wio i zmapują Ci od ręki. W D90 na 6400 mam taki gwiazdozbiór, że głowa mała. jeden pieron jest zauważalny od nawet ISO 400 jak się przygrzeje matryca.

Natomiast co do Lightroom to ACR wycina Ci bady od razu, wiec nic nie zauważysz. Ja robię w Rawach tylko, wiec zawsze wywołuję i LR załatwia to za mnie, a póki na zdjęciach nie widać, to przestałem się tym zupełnie przejmować, co i Tobie radzę
    A7RII/24/35/85

Domyślnie

Nawet nie wiedziałem że ACR wycina bad pixele.Od serwisu mieszkam jakieś 100km,może kiedyś przy okazji.Dziękuję za odpowiedzi.Trochę się zmazałem bo nowy aparat,sporo kasy na zakup a tu jakieś bad pixele,ale już mi przeszło.Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów