Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: Zdjecia za TFP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    To dlaczego nie dopłacić jeszcze za pozowanie i formalnie zapłacić za sesję i wtedy spisać komercyjną umowę.
    1. Proponowałem - jeśli chodzi o plener - takie rozwiązanie, ale to dlatego, że wtedy dałoby się zainteresować plenerem naprawdę doświadczone modelki, a nie nowicjuszki.
    2. Z tego co pisał freefly wynika, że można wycofać zgodę nawet przy sesji komercyjnej, tylko wtedy najwyżej sie płaci zwrot i kary zapisane w kontrakcie.
    Ponownie pytam, czy w TFP można wpisać kary umowne? Chyba tak, w końcu jest wolność umów.

Można też robić w ten sposób, że obie strony ponoszą własne koszty, ale w przypadku sprzedaży zdjęć modelka dostaje określony procent od zysków.
    To wg mnie sprawiedliwe rozwiązanie, ja w swoich umowach piszę o tym albo od razu ustalając %, albo pisząc, że możliwa jest sprzedaż zdjęć, ale wymaga aneksu do umowy TFP.

Coraz częściej jednak na forum widzę, że wiele osób TFP traktuje jako szukanie naiwnych modelek i za czas chce mieć darmowe prawa do komercyjnych zdjęć.
    No i tu są nieporozumienia, bo wg mnie TFP nie przewiduje co z sytuacją zarabiania na zdjęciach.
    Niektórzy fotografowie podpisuja razem z TFP umowę Model release i wtedy mają faktycznie darmową sesję komercyjną.
    Raz modelki wykorzystują nas, raz my modelki. Tak to zdaje się wygląda.

Mógłbyś przetłumaczyć to co wypisałeś z amerykańskiego na nasze
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ponownie pytam, czy w TFP można wpisać kary umowne? Chyba tak, w końcu jest wolność umów.
    Ale to już nie będzie zabawa typu TFP

Mógłbyś przetłumaczyć to co wypisałeś z amerykańskiego na nasze
    W skrócie. TFP to dżentelmeńska umowa między początkującą modelką i początkującym fotografem. Obydwoje budują najmniejszym kosztem portfolio. W przypadku pieniędzy nie mówimy już o TFP tylko o komercyjnych umowach.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Czyli jeśli fotograf nie jest początkujący, albo sesja nie powstaje małym kosztem to nie powinno się podpisywać TFP. Sęk w tym, że podobno nawet z komercyjnej sesji modelka może się wycofać. Więc jeśli w komercyjnej umowie można zawrzeć jkary to dlaczego nie wpisac takiego punktu do umowy TFP.
    Przecież nadal będzie to TFP, o ile obie strony nie wycofają się z niej.
    Będąc doświadczonym fotografem nie biorę kasy za sesję - czyli to jest TFP. Nie chcę pieniędzy od modelki, tylko chce z nią pracować najbliższe 5 lat. Ale nie chcę być zrobiony w konia gdyby się chciała wycofać.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-01-2011 o 00:14
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Z obserwacji polskiego orzecznictwa sądowego wynika, że zgoda na wykorzystanie wizerunku w formie:
    "Zgadzam się/ wyrażam zgodę na wykorzystanie wizerunku bezterminowo, na wieki, wieków amen itp"
    zawsze działa na korzyść modela/ modelki, bo sądy zawsze mogą uznać, że to był podstęp ze strony fotografa. Nikt o zdrowych zmysłach nie udziela dożywotnio zgody na publikację wizerunku.
    Gdybyś Jacku udzielił mi takiej zgody, to w zasadzie mógłbym Ci w dowolnym momencie cykać fotki i je publikować gdziekolwiek bym miał ochotę. W końcu miałbym na piśmie Twoja zgodę.
    Dlatego brak pół eksploatacji, zasięgu terytorialnego, miejsca publikacji, daty,etc., jest na niekorzyść fotografów i na tym większość polega w razie sporu sądowego.
    Ponadto zgoda uprawnionego na rozpowszechnianie wizerunku nie wyklucza naruszenia
    innego dobra osobistego. Powiązanie z taką fotografią tekstu, tytułu o wyraźnie pejoratywnym charakterze
    (np. sugerujące określone działanie przestępcze „modela”), może prowadzić do naruszenia jego dobra
    osobistego w postaci czci (dobrego imienia) w rozumieniu art. 23 k.c. I na nic będą tłumaczenia, że była zgoda.
    Poza tym w procesie o ochronę dóbr osobistych to pozwany (fotograf) ma obowiązek wykazać, że jego działanie nie było bezprawne, czyli że uzyskał zgodę uprawnionego na rozpowszechnianie jego wizerunku w oznaczonych warunkach.
    Jak widać jest to trochę zawiła materia, i samo wyrażam zgodę nie wystarczy.

Domyślnie

Czyli jeśli fotograf nie jest początkujący, albo sesja nie powstaje małym kosztem to nie powinno się podpisywać TFP. Sęk w tym, że podobno nawet z komercyjnej sesji modelka może się wycofać. Więc jeśli w komercyjnej umowie można zawrzeć jkary to dlaczego nie wpisac takiego punktu do umowy TFP.
    Przecież nadal będzie to TFP, o ile obie strony nie wycofają się z niej.
    Będąc doświadczonym fotografem nie biorę kasy za sesję - czyli to jest TFP. Nie chcę pieniędzy od modelki, tylko chce z nią pracować najbliższe 5 lat. Ale nie chcę być zrobiony w konia gdyby się chciała wycofać.
    Ale nie ma znaczenie czy modelka może się wycofać z komercyjnej umowy. To jest sprawa komercyjnej umowy i prawników.
    My cały czas piszemy o TFP. Tu chodzi o przysługę za przysługę. Taka jest idea tego typu umowy.

Nie chcę szukać więcej. Dwa pierwsze przykłady
    http://dpanswers.com/forms/contract_tfp.html
    http://rockstarvanity.deviantart.com...Form-125486578

Napisane jest, że TFP może być wykorzystana jako promocja w ulotkach, personalnej stronie, blogu, swoim portfolio. Nie można tego sprzedawać. Dotyczy to obu stron!

Jeżeli zawodowy fotograf chce się z jakiegoś powodu w to bawić to nic nie stoi na przeszkodzie, ale nie można wmawiać modelce, że dając jej zdjęcia my możemy robić z jej zdjęciami co nam się podoba.

To, że ponosimy mniejsze czy większe koszty to jest nasz problem.

Przygotowuję obecnie znajomej sesję. Chcę przygotować jej portfolio dla jednaj z największych agencji.
    Czy dziewczyna ma szanse? Nie wiem. Jakie są moje koszty? Nie ma znaczenia. Ja jej to zaproponowałem i nie mam zamiaru naciągać jej na jakieś koszty.
    Moim celem jest zobaczyć jak wygląda taka agencja z bliska. Jest to po prostu zdobywanie nowego doświadczenia.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

OK. freefly.
    1. Co zmienia, że ja w umowie napiszę, że mogę posługiwać się zdjęciami przez 5 lat, a pole eksploatacji to strony www ? Ona może wycofać zgodę na posługiwanie się swoim wizerunkiem także na tym polu. Tak czy nie?
    2. Jeśli można (dałes przykład z Marylą Rodowicz, nieistotne, że wyimaginowany) wycofać się w momencie gdy się wzięło pieniądze (pola eksploatacji wyrażnie okreslone), to chyba tym bardziej można się wycofać z układu TFP gdzie kasy nie ma?

Jeśli modelka, której zapłacono za pracę może wymówić umowę, to chyba tym bardziej może wycofać się modelka, której nie płacono (TFP)

Ja tylko cały czas rozpatruje konsekwencje tego co napisał freefly o dysponowaniu swoim wizerunkiem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-01-2011 o 00:55

Domyślnie

Jeśli modelka, której zapłacono za pracę może wymówić umowę, to chyba tym bardziej może wycofać się modelka, której nie płacono (TFP)
    Dzwoni modelka i mówi, że z jakiś powodów chce wycofać zdjęcia. Kasujesz je ze strony, wyciągasz jej zdjęcia z porfolia i mówisz dziewczynie, że jeżeli jeszcze kiedyś przyjdzie robić zdjęcia to będzie musiała zapłacić taką a taką stawkę za godzinę. Koniec dyskusji.
    Wstawiasz na stronie zdjęcia innej dziewczyny i problem jest zakończony.

Czasami jednak odnoszę wrażenie, że osoby na forum po wielu miesiącach poszukiwań znalazły jedną jedyną modelkę i wycofanie zdjęć powoduje tragedię bo strona internetowa będzie pusta.
    Ostatnio edytowane przez Władca Pixeli ; 30-01-2011 o 01:05

Domyślnie

OK. freefly.
    1. Co zmienia, że ja w umowie napiszę, że mogę posługiwać się zdjęciami przez 5 lat, a pole eksploatacji to strony www ? Ona może wycofać zgodę na posługiwanie się swoim wizerunkiem także na tym polu. Tak czy nie?
    2. Jeśli można (dałes przykład z Marylą Rodowicz, nieistotne, że wyimaginowany) wycofać się w momencie gdy się wzięło pieniądze (pola eksploatacji wyrażnie okreslone), to chyba tym bardziej można się wycofać z układu TFP gdzie kasy nie ma?

Masz oficjalny cennik swoich usług. Piszesz w umowie klauzulę, że przypadku niedotrzymania umowy (zgody) przed upływem......, modelka zwraca koszty sesji, wraz z odsetkami ustawowymi i cześć.

Domyślnie

Jacek, ale jeżeli ty zrobisz za darmo sąsiadowi zdjęcia a on w zamian za darmo naprawi Tobie telewizor to nie wymagaj od niego aby udzielił Tobie 6 miesięcznej gwarancji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Masz oficjalny cennik swoich usług. Piszesz w umowie klauzulę, że przypadku niedotrzymania umowy (zgody) przed upływem......, modelka zwraca koszty sesji, wraz z odsetkami ustawowymi i cześć.
    No i cały czas o takim zapisie (w umowie TFP) mówię.

Dzwoni modelka i mówi, że z jakiś powodów chce wycofać zdjęcia. Kasujesz je ze strony, wyciągasz jej zdjęcia z porfolia i mówisz dziewczynie, że jeżeli jeszcze kiedyś przyjdzie robić zdjęcia to będzie musiała zapłacić taką a taką stawkę za godzinę. Koniec dyskusji.
    Z innych wątków w cafe wynika, że nie wszyscy tak chętnie wycofają zdjęcia modelki. Wiadomo, że na drugi raz to ta modelka nie przyjdzie. A chciałoby się być mądrym nie tylko po szkodzie, ale i przed nią.

Czasami jednak odnoszę wrażenie, że osoby na forum po wielu miesiącach poszukiwań znalazły jedną jedyną modelkę i wycofanie zdjęć powoduje tragedię bo strona internetowa będzie pusta.

Ja zawsze byłem uległy w stosunku do kobiet i to mój błąd. Powinienem byc twardszy. Ciągle sobie mówię, że będę bardziej dbał o swój tyłek ... i nic nie robię.
    Nie piszę o swoich problemach, bo i modelek i zdjęc mam sporo, a zdjęcia na życzenie dziewczyn usuwam.

Generalnie mam zadziwiające pytanie. Po co jest podpisywanie umowy TFP?
    Co ona daje każdej ze stron?
    Po przemyśleniach wychodzi na to, że ... jest ona zbędna fotografowi, bo go nie zabezpiecza, tylko modelkę.
    Modelka zgadza się na publikacje, ale może się z tej zgody bez konsekwencji wycofać. Więc po kiego diabła taka umowa fotografowi?
    Fotograf daje zgodę modelce i ..... modelka jest wygrana, bo fotograf sie nie może wycofać, a modelka ma to na piśmie?

Praktycznie jest to dokument stwierdzający że takiego dnia odbyła sie sesja, której uczestnikami byli modelka i fotograf i są ich dane osobowe. To się może przydac w sądzie modelce gdyby fotograf zaczął sprzedawać jej zdjęcia.
    Po co ten dokument fotografowi? Poważnie pytam.

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów