Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Wątek: Asia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Boghol Zobacz posta
    na pierwszy rzut oka w tych zdjęciach razi mnie fatalna gra modelki. na 1 i 3 brzydkie światło i rózowy kolor skóry psują to zdjęcie. na 2 i 4 światła zasadniczo niema, zdjęcia są zdecydowanie niedoświetlone. 4 - kiepskie BW, zasadniczo szaro-szare zdjęcie. Kadry z grubsza poprawne, ale nie zatrzymują.
    Dokładnie, takie albumowe pstryki ze spaceru, możnaby coś podratować obróbką ale nadal będą to zdjęcia albumowe.

Domyślnie

twarzy obróbką tak nie naprawi... no chyba że jest super hiper majster fotoszopowy chirurg plastyczny...

Domyślnie

co ona taka smutna no:/
    "Ten kto robi to co lubi,robi to najlepiej..."

Domyślnie

Witam.
    Dziekuje za konstruktywna krytyke jak i za posty nic nie wnoszace do sprawy.
    Co do miny to popracujemy nad tym aby bardziej sie zaczela usmiechac,za kare napewno tam nie byla
    Psychopulse a jakie niebyly by albumowe nie robione w studiu tylko w plenerze.Poki co studiem i oswietleniem nie dysponujemy wiec zostaje wbudowana lampa plener + checi i cwiczenia.
    Cos poradzisz ?

Pozdrawiam
    Maciek
    www.fl340.com
    D80,D300s,Nikon 60mm f/2.8 Micro (N,) Tamron 70-300,Nikon 18-55 VR,Sigma DC 18-200 OS HSM
    Meade Lightbridge 12" + televue powermate.

Domyślnie

Np. takie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=165687 Przecież plener i brak użycia lamp nie oznacza, że zdjęcie jest albumowe

Przez ratowanie obróbką miałem na myśli raczej jakieś zabiegi typu szybka korekta kolorów itp., niż totalne przerabianie.

3 minuty w PS-ie:

Oczywiście można lepiej, dokładniej itd.
    Na pewno nie jestem jakimś autorytetem więc jedyne co Ci mogę poradzić z czystym sumieniem to oczywiście ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć - zarówno używanie aparatu jak też i pracę z modelką, próbować różnych ujęć, szukać i przede wszystkim patrzeć, bo jak się patrzy, to czasem można też ZOBACZYĆ Oglądać dużo dobrych zdjęć w tematyce w jakiej chcesz zrobić sesję, czytac o podstawowych błędach. Akurat Twoja modelka ma dość szeroką twarz, więc fryzurę raczej układałbym tak, żeby jej optycznie nie poszerzała tylko odwrotnie, raczej zwężała. Nie ma gotowej recepty, jeśli masz dostęp do niej cały czas to rób jak najwięcej zdjęć, żeby zobaczyć w jakich ujęciach wygląda najkorzystniej, później przy fajnych warunkach w plenerze będzie Ci latwiej zrobić zdjęcie, na którym dziewczyna będzie wyglądać ładnie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M_Komorowski Zobacz posta
    Witam.
    (...) aby bardziej sie zaczela usmiechac (...)
    nie zawsze usmiech to recepta na sukces - wg. mnie i chyba nie tylko - modelka powinna dysponować całą gamą różnych min. Chodzi o to, by była wiarygodna A nie sztuczna i wymuszona. Musia "zagrać" jak aktorka. Niestety, nie każda modelka to potrafi. Oczywiście mam tu na myśli portret pozowany...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carac Zobacz posta
    nie zawsze usmiech to recepta na sukces - wg. mnie i chyba nie tylko - modelka powinna dysponować całą gamą różnych min. Chodzi o to, by była wiarygodna A nie sztuczna i wymuszona. Musia "zagrać" jak aktorka. Niestety, nie każda modelka to potrafi. Oczywiście mam tu na myśli portret pozowany...
    dokładnie

a co do zdjęć, modelka mi się podoba i jej minka też, 2 całkiem ciekawa i ostatnie to bw byłoby też fajne i ta minka do tego retro kapelusika super, tylko konwersja leży, mdła i szaro-szara

propozycja obróbki uwydatniła podrasowane wcześniej oczy coś mi zdaje i teraz wyglądają kiepsko,

zostanę jednak przy 2 i 4
    U born unique don't die as a copy...

Domyślnie

M_Komorowski kup chociaż blendę i niewielkim kosztem sporo zyskasz w plenerze. Nie wiem czemu większość uczepiła się miny modelki, jej wyraz twarzy jest naprawdę fajny, taki melancholijny, jakby sentymentalny. Może mam jakąś ślepotę, czy co, ale zarówno fryzura, kolczyk, jak i elementy garderoby podobają mi się na tych zdjęciach i harmonizują z twarzą, dając spójną postać.

Domyślnie

straszne cienie na twarzy, albo niedoświetlone albo za jasne, mimika modelki wręcz dramatyczna - ogólnie dobrze nie jest. Walcz dalej z tematem.

Domyślnie

@psychopulse ... Uważam, że na poprawionym przez Ciebie zdjęciu skóra cały czas jest zbyt różowa. Wygląda niezdrowo i nienaturalnie.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów