Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Domyślnie mniej paprochów

czy zauważyliscie, że do matrycy d200 mniej lgną pyłki?
    Body mam prawie rok, a matryca prawie czysta, mimo, że coraz częściej zmieniam obiektywy. Po co jak kupiłem 18-200? Zacznę przechodzic na stałki.
    Na d70 miałem wiele szybciej pełno kurzu.
    kolega na d80 tez to spostrzegł, ma je co prawda krócej, bo nowszy to model - ale ma czystą matrycę.
    Co oni zmienili? Mniej sie elektryzuje? Są grubsze filtry i syfki są dalej od matrycy?

Też tak macie czy mi sie wydaje?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

potwierdzam! nawet ostatnio robilem z ciekawosci fote na bardzo malym otworze i jest czysto! po 7 miesiacach
    Aparat zmienilem... ale forum? Nigdy w zyciu!
    5D | 24-70/2.8 L | 580EXII | 420EX | Grip | L358

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    czy zauważyliscie, że do matrycy d200 mniej lgną pyłki?
    Body mam prawie rok, a matryca prawie czysta, mimo, że coraz częściej zmieniam obiektywy. Po co jak kupiłem 18-200? Zacznę przechodzic na stałki.
    Na d70 miałem wiele szybciej pełno kurzu.
    kolega na d80 tez to spostrzegł, ma je co prawda krócej, bo nowszy to model - ale ma czystą matrycę.
    Co oni zmienili? Mniej sie elektryzuje? Są grubsze filtry i syfki są dalej od matrycy?

Też tak macie czy mi sie wydaje?
    D O K Ł A D N I E , myślałem że tylko tak się zdaje albo mam cholerne szczęście więc nie pisałem . Przez rok naprawdę niedbania o czystość matrycy(zmieniania obiektywów gdzie popadnie w polu i "jak popadnie" heh), efekt jest taki że mam całe wnętrze zasyfione łącznie z lustrem i matówką… Matryca za to niemal czysta… zresztą mam wrażenie jak by te pyłki same odpadały od klepania lustra…
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Chyba zbieg okolicznosci. W rocznym D200 -- mam caly czas czysto. Drugi -- polroczny -- czyscilem dwa razy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

a d70 jak często czyscisz? (czyściłeś)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    a d70 jak często czyscisz? (czyściłeś)
    Prywatnego -- przez prawie dwa lata czyscilem jakies 4 razy. Ale wtedy robil jako jedyne body, wiec czestotliwosc zmiany szkiel byla duzo wieksza. Sluzbowego nie czyscilem jeszcze ani razu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ja dla odmiany, robiąc zdjęcia makro moim D70, dość często zdejmowałem i zakładałem obiektyw (kilkakrotnie w ciągu dnia) w terenie i muszę przyznać, że dmuchać gruchą musiałem parę razy w miesiącu. Może dlatego, że przy przysłonach rzędu f16-40 widać wyraźnie każdy pyłek, a ktoś kto robi zdjęcia mniej przymykając obiektyw kropek na zdjęciach nie zauważa.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

ja nie potwiardzam. 3 dni temu czyscilem matryce po roku uzywania aparatu bo bylo troche pylkow. w D70 mialem dokladnie taka sama czastotliwosc czyszczenia, wiec chyba nic nie zmienili.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

mcLuk
    Gość

Domyślnie

Nie podzielę optymizmu większości wypowiadających się w sprawie przylegania/niprzylegania paprochów do matrycy D200...
    W moim wypadku mam body 4 miesiące i sałe "uświnione"... czas chyba czyścić... tylko jak?

Domyślnie

Gruchą Przeszukaj forum, jak masz pytania.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów