Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie problem z nikkorem 80-200

niedawno nabylem to szklo i po pierwszych testach zauwazylem,ze nie ostrzy w punkt(probowalem tez na statywie). Uzywam go z nikonem D300. Ktos moze wie dlaczego tak jest i czy da sie temu jakos zaradzic? Za wszelka pomoc z gory bardzo dziekuje. pozdrawiam
    www.facebook.com/marcinkesekfotografia/
    Nikon D700 + zakres ogniskowych od 14-400 + sb900 i sb910 + manfrotto + kilka szkieł pod M42 i dodatki

Domyślnie

Jedyne co mi przychodzi do głowy to precyzyjna korekta autofocusa z poziomu body lub serwis

Domyślnie

80-200 jest bardzo starym szkłem, często ma problemy z AF w cyfrowych body. Sam miałem 80-200 i niestety miał FF podobnie jak twój. Z tego co się dowiadywałem w serwisie to szkło jest trudne do korekty bo często na różnych ogniskowych potrzebuje innych korekt. Tak więc jak mi wtedy powiedział serwisant jest to często kompromis. Spróbuj najpierw korekty AF w body, ja takiej możliwości wtedy nie miałem. Jest też możliwość że szkło zostało kiedyś uderzone i się rozjustowało, ale wtedy to już tylko zostanie serwis.
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie :(

eh.. no coz.. serwis tez ladnie sobie policzy zapewne za uregulowanie AF pod D300 tak wiec jestem w kropce.. sprawdze nastepnym razem u kumpla jak sobie bedzie radzilo to szklo bedac podpietym pod D700,jesli tez bedzie kaszana no to zalamka..
    www.facebook.com/marcinkesekfotografia/
    Nikon D700 + zakres ogniskowych od 14-400 + sb900 i sb910 + manfrotto + kilka szkieł pod M42 i dodatki

Domyślnie

Jak to serwis? Sam możesz sobie spróbować najpierw wyregulować z poziomu aparatu.

Domyślnie

a z jakiej odległości od obiektu na który ostrzysz sprawdzałeś? bo to szkło ma znaną przypadłość słabej ostrości przy odległosci ostrzenia zbliżonej do minimalnej. z większych odległości nie ma problemu. miałem, używałem z d300 i d700, zachwycony byłem

Uprawnienia umieszczania postów