Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie ASUS (marka) - laptopy, netbooki etc

Witam czytam forum i co które słowa to bee na ASUSa.
    Takie pytanie mi sie nasuwa, co jest nie tak z ASUSem (marką) - laptopy, netbooki. Aż tak zle?
    Temat ma służyć ocenie MARKI !! Więć zapraszam tych co mieli asus-y.

Ciekawi mnie taki mały przenośny eeePC.

Ew co z małych nie drogich ??

Domyślnie

Ja tam do Asusa nic generalnie nie mam. Mam jednego we firmie. Ot, laptop, jak laptop. Nie jakiś hi-end, ale taki na biurko, do biur(k)owych zastosowań. Tyle, że 17". Zupełny brak powodów, żeby się na jego temat negatywnie wypowiadać. Jedyny jego feler, to klawiatura numeryczna, która jest troszkę poprzestawiana w stosunku do normalnego numpada (trudno się przestawić). Acer, na ten przykład, potrafił zrobić już taką normalną.

Domyślnie

Mam małego 13" Asusa 30VT. Trzyma na wi-fi ok 11 godzin, klawiatura wygodna, pokrywa z aluminium więc wygląda ładnie i się nie brudzi. Cichy, nie grzeje się, odtwarza mkv w fullHd bez zająknięcia. Przeżył już ponad pół roku podróży i wygląda jak nowy. Kiepska oczywiście jak w każdym lapie matryca i jej kąty ale to norma. Zwłaszcza w sprzęcie za ~ 2500zł. Złego słowa na Asusa nie powiem. Przynajmniej na razie
    Poza tym nie dziwię się, że najwięcej opinii jest na temat Asusa - w końcu to chyba potentat w produkcji tego typu sprzętów od wielu lat.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Moja siostra ma lapka firmy Asus od 3 lat i chwali. Mialem okazje uzywac wielokrotnie i niczym szczegolnym sie nie wyroznia, dziala i tyle, wiatrak glosno chodzi. Podobno macbooki skladaja na tej samej tasmie co Asusy.

Domyślnie

mam i w przeszlosci mialem duzo sprzetu Asusa i bardzo sobie chwale. w ogromnej wiekszosci
    jest dobrze przemyslany, ma niezle mozliwosci, dobry stosunek ceny do jakosci i przede wszystkim
    porzadny support.

z produktow, ktore uzywalem/uzywam i chwale: plyty glowne (super stabilne), karta dzwiekowa,
    odtwarzacz multimedialny wifi, karty graficzne (chyba ze 3 w sumie), zewnetrzny CD czy wreszcie
    netbook malzonki slubnej...

nigdy nie mialem z ta firma problemow. za czasow, kiedy pracowalem w serwisie komputerowym
    (ca. 1998-2002) to byla jedna z najlepszych marek, konsekwentnie wsrod najmniej problematycznych
    pod wzgledem instalacji i serwisu.

netbook (w tym wypadku 1201HA) jest w porzadku. jakosc wykonania jest OK, sprzetowo zgodnie
    z oczekiwaniami, chlodzenie nie jest od poczatku spieprzone jak w jakims HP czy Acerze... porownania
    z innymi firmami nie mam, ale moim zdaniem mozna wziac i uzywac i sie nie martwic, a chyba o to
    chodzi.

Domyślnie

No ja podobnie jak akustyk nic zlego na ASUSa nie powiem a wrecz staram sie kupowac ich komponenty.....mam pewna jazde na ASUSa i to wlasnie z czasow juz wspomnianych gdzie ASUS i ABIT byly topowe....
    Co do Netbookow i Notebookow to doswiadczenie z ta firma mam male, moja matka ma ASUSa lapka i wszystko jej ladnie dziala juz prawie dwa lata....tzn, internet, skype i pasjans

Domyślnie

Marka jakościowo wcale nie gorsza od innych marek. Sam od wielu lat korzystam z ich płyt głównych i GPU - praktycznie nigdy żadnych problemów.

Co do laptopów - są takie jak reszta. Oczywiście, mają jakieś tam swoje rozwiązania które jednym się będą podobały innym nie, ale to norma. Jakościowo powiedziałbym jest to to samo, psujące się jak reszta. No, może Samsung statystycznie jest u mnie mniej awaryjny - ale na pewno nie powiedziałbym że "Asus jest beee".

Seria Eee jest spoko, bardzo fajny mobilny sprzęt, zarówno 10tki jak i 12stki - smukłe, lekkie, z dobrymi bateriami.
    Tak jak wspomniałem - wg mnie na pewno nie gorsi od innych, cenowo ok, jakościowo trochę plastikowy main-stream (serie K czy X - sporo fajniejsza seria N jeżeli chodzi o większe laptopy) - ale na pewno nie ma czegoś co miałoby ich ogólnie definitywnie skreślać jako firmę.
    Wychowany na Fuji...

Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]

Domyślnie

Mam małego ASUSa jako bank danych bo wychodziło taniej jak np. banki np. Epsona z podglądem zdjęć.
    Rozumiem, cena nie jest wygórowana, ale wykonanie jest bardzo niskiej jakości.
    Ekran fatalny, klawiatura tragiczna, przyciski od myszy to już kompletne dno.
    Antena zrywa połączenie jeżeli tylko przemieszczę komputer o kilka metrów i nie nawiązuje już połączenia. Trzeba całkowicie wyłączyć i włączyć system aby ponownie działało.
    Dział techniczny najgorszy jaki spotkałem w ostatnich latach.
    System zaczyna się wieszać. Ponieważ systemu nie da się przeinstalować z ukrytej partycji, firma w ramach gwarancji powinna wysłać bezpłatnie nowy system na CD.
    Niestety każą sobie za to płacić mimo, że to z ich wina.
    CD z systemem zapłacone 30 listopada a strona nadal podaje, że jeszcze nie wysłali.
    Widziałem podobnej wielkości sprzęt innych firm, niewiele droższy ale jakościowy dużo lepszy.
    Tak więc dla mnie jest to pierwszy i ostatni sprzęt firmy ASUS.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Bełchatów

Domyślnie

Miałem kiedyś lapka Asusa. Modelu nie pamiętam. Touchpad się odkleił od obudowy, a sama obudowa w miejscu gdzie leżą nadgarstki wytarła się i straciła kolor.
    W stacjonarce mam kartę graficzną Asusa. 2 dni od zakupienia karty musiałem ją odesłać - coś nie tak z pamięcią było. Karta wróciła w niezmienionym stanie po trzech tygodniach. Znowu to samo. Tym razem serwis trzymał ją tylko 2 tygodnie. I znów grafika się wysypywała. Serwis. Po 2 tygodniach dostałem nową kartę.
    Teraz mam netbooka 1201N. Obudowa z dobrego materiału, trwała. Tylko jest strasznie błyszcząca i łatwo ją ubrudzić. U mnie klawisze są całkiem fajne. Cichutkie i dosyć duże. Oprócz obudowy błyszczy się jeszcze ekran. Bardzo duży minus 1201N to matryca. Ja staram się zdjęć na nim ani nie oglądać a tym bardziej nie obrabiać. bateria trzyma mi kolo 4,5h przy włączonym wifi i tak z 3h jak zaczynam grać w FMa.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To może jeszcze napisze powód nowego tematu.
    Przeglądam forum i nie mal w 3 dni znajduje kilka negatywnych i zaczynam się zastanawiać "niby dobry producent ASUS zaczyna się psuć?" odradzających tej marki sprzęt.

Osobiście uważam że markami którymi można się interesować to w takiej kolejności:
    1 .IBM, stary Lenovo, MAC
    2. nowsze Lenovo to już półkę niżej niestety, ASUS,
    3. DELL, Samsung (ze względu na brak info jak te sprzęty działają po 2-3 latach jak się kończy GW. )
    4 HP ACER inne marki
    5. złom i firma krzak

Oczywiście w każdej firmie zdarza się HIT i bubel tak jak dla asusa płyta główna PB5 lub P5Q które siadały dość mocno (info z serwisu). Dlatego zastanawiam się jak to dalej jest z ASUSem.
    Najchętniej widziane opinie negatywne. Chociaż stosunek + do - jest tez istotny.
    Ostatnio edytowane przez retter ; 08-12-2010 o 19:21

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów